HomeRubriekenArtikel
voetnoot

‘Je bent een kleine bib en je wilt wat’

21-02-2012
‘Je bent een kleine bib en je wilt wat’
Voorjaar 2008. Het wedstrijdconcept overtuigt mij vanaf het eerste moment. Dit is dé manier om onze bibliotheek tot leven te brengen! De Boekegemwedstrijd van de Provincie Oost-Vlaanderen biedt mij de ideale mogelijkheid om dit ‘tot leven brengen’ te realiseren.
Drie bibliotheken nemen het in een finalestrijd tegen elkaar op en strijden om de felbegeerde Boekegemtitel. Wachtebeke is er één van. We voeren actief campagne om voor onze bib te stemmen, we werken keihard van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat… niets is te veel. Het uiteindelijk winnen van de Boekegemtitel is voor iedereen de kers op de taart.
Ik ben zeker trots op de titel, maar ik ben meer dan ooit fier op iedereen die op zijn of haar manier heeft bijgedragen aan het welslagen van deze grote uitdaging. Ik bekom met deze wedstrijd wat ik zo graag wou en wat ik belangrijk vind: ons dorp in actie, met de bib als middelpunt!
Dat wil ik vasthouden en verder laten bloeien en groeien. Niet eenvoudig voor een bib die dagelijks geconfronteerd wordt met alle beperkingen eigen aan een piepkleine organisatie. Een bib tot leven brengen is één ding, maar ik wil tevens een moderne bib. Want mensen die lid zijn van een kleine bib hebben evenveel recht op een moderne infrastructuur en mogelijkheden, leuke activiteiten enzovoort als ieder ander. ‘Je bent een kleine bib en je wilt wat’…, geen evidente gedachte in bibliotheekland.

Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat kansen zijn om te komen tot die levende, moderne bib. De Boekegemwedstrijd is één van de bovenlokale initiatieven op provinciaal niveau, maar vele andere mogelijkheden reiken de hand naar alle Oost-Vlaamse bibliotheken. Zoals het verlenen van projectsubisidie, de uitbouw van het Provinciaal Bibliotheeksysteem, het bibliotheekportaal, opleidingen, de ondersteuning van de samenwerkingsverbanden, een subsidie voor RFID enzovoort.
Dit zijn nu net de kansen die ik niet onbenut laat: losse initiatieven worden projecten, we zijn een PBS-bibliotheek, het bibliotheekportaal wordt door onze leners fel gesmaakt, we beschikken over een zelfuitleenbalie. Dit is maar een greep uit de verwezenlijkingen in de Wachtebeekse bibliotheek. Deze zijn het rechtstreekse resultaat van samenwerking tussen het gemeentelijk en provinciaal niveau.

Het is gelukt, deze bibliotheek is enthousiast op weg. Het is en blijft een boeiende ontdekkingstocht op weg naar de bibliotheek van morgen. Een tocht waarop inspirerende en motiverende helden, zoals het Streekgericht Bibliotheekbeleid van de Provincie Oost-Vlaanderen, niet kunnen en mogen ontbreken!

Sabine Hoekman
Bibliotheek Wachtebeke


Zie ook het interview met Sabine Hoekman over de Bibliotheek Wachtebeke en de uitverkiezing voor de shortlist van Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012.Reacties op dit artikel (2)

Eddy Barbry
21-2-2012 16:11
Kleine bib ? Reuzebib !!
Andre Seyssens
24-2-2012 09:44
 Loon na werken!!Jullie zijn zekers de beste!!!!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder