HomeRubriekenArtikel
voetnoot

De held van het bibvak is in Zwevegem een heldin

25-02-2012
De held van het bibvak is in Zwevegem een heldin
Als je aan helden voor de bib denkt, denk je misschien aan al die creatievelingen die onze boeken schrijven, onze films maken, onze strips tekenen… Of misschien denk je aan die duizenden bibliotheekbezoekers, want voor wie doen we het in de bibliotheek anders elke dag opnieuw met veel plezier?
Maar hier in de bib van Zwevegem denken we, als het woord held valt, vooral aan Bea. In 1982 werd de gemeentelijke openbare bibliotheek van Zwevegem opgericht. Bea is de eerste medewerker die toen door de gemeente voor de bib werd aangeworven. En sinds haar eerste werkdag - dus reeds 30 jaar lang - zet Bea zich in om voor elke bezoeker te doen wat ze kan en liefst nog een tikkeltje meer. Bea haalt het onderste boek boven, als ze denkt dat daar misschien het antwoord op de vraag te vinden is. Tegenwoordig keert ze zelfs haar computer binnenstebuiten… wat die haar niet altijd in dank afneemt!

Bea is van alle markten thuis en kan op een brede kennis terugvallen. Vraag je haar mee te helpen de gedichtendag te organiseren, dan denkt ze al in verzen. Je laat haar de tijdschriften klaarmaken voor het inbinden en niemand zal het met zoveel zin voor precisie doen. Je kunt haar zowel de aankoop als de afvoer van collecties toevertrouwen. Bea weet wat waarde heeft voor onze bib en wat niet. Ze neemt met pijn in het hart afscheid van sommige boeken, maar laat zich niet verleiden om vergane gloriën toch op het rek te laten.
Bea weet van aanpakken en steekt maar al te graag de handen uit de mouwen. Om op te ruimen, collecties aantrekkelijk op te stellen, aankondigingen op te hangen… Want niemand weet beter dan Bea dat je in een opgeruimde bib veel sneller vindt wat de lener zoekt.
Bea weet immers al lang wat de kerntaak van de bibliotheek is. Daar heeft ze geen urenlange workshops of ingewikkelde verhandelingen voor nodig. Lang voor de Delphi-omwenteling het Vlaamse bibliotheeklandschap hertekende, wist Bea al waar het in de bibliotheek om draait: de bibliotheekbezoeker en waar hij naar op zoek is. Je laat hem de bib niet uit voordat hij heeft waar hij naar zoekt.

Bea heeft het bibliotheekvak in het bloed. Daarom is zij onze held.

Mia Allaert
Bibliotheek Zwevegem


Foto: Bibliotheekteam van Bibliotheek Zwevegem (3e van links Mia Allaert)

Zie ook het artikel Bibliotheek Zwevegem: 'Wij kunnen niet verouderen' en de fotoserie over Bibliotheek Zwevegem.Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder