HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Digitale mystery guest: Bibliotheek Venlo

Edwin Mijnsbergen
29-02-2012
Digitale mystery guest: Bibliotheek Venlo
In Bibliotheekblad 3, 2012 geeft mystery shopper Saskia Lips haar indrukken weer van een bezoek aan de Bibliotheek Venlo. Reden om ook eens naar de website van deze bibliotheek - www.bibliotheekvenlo.nl - te kijken.
De Bibliotheek Venlo doet het goed. Dagblad De Limburger meldde begin januari dat de bibliotheek ondanks een aangekondigde bezuiniging van drie ton zeer tevreden was over 2011. Het aantal uitleningen steeg met 100.000 naar 826.000. Het aantal bezoekers aan de bibliotheken van Venlo, Blerick, Tegelen, Arcen en Velden steeg van 270.000 naar 284.782. De site werd ruim 142.000 keer geraadpleegd. Hoe aantrekkelijk is deze site?

Navigatie
De navigatie van de website zou je als standaard kunnen omschrijven. Alle subpagina’s zijn te benaderen via de vijf drop down-menu’s aan de bovenzijde van de pagina. De homepage is opgedeeld in drie kolommen, waarbij nieuws wel een erg prominente plek heeft gekregen in de middelste kolom. De kolommen aan de linker- en rechterzijde komen op vrijwel alle pagina’s terug. In de linkerkolom bereik je met een muisklik de collectie- en catalogusgerelateerde diensten, de rechterkolom toont permanent de meest recente tweets en een actuele poll. Het zoekvenster rechts bovenin komt niet duidelijk naar voren. Je kunt wel aangeven of je wilt zoeken binnen de website, de catalogus of op internet. Dat de keuzeknop na iedere zoekactie automatisch terugspringt naar ‘catalogus’ is een vervelend kleinigheidje.

Verleiding
Misschien is het een kwestie van smaak, maar de mystery guest voelde maar weinig verleiding op deze site. Er wordt spaarzaam gebruikgemaakt van multimedia, de teksten zijn kort en vaak ‘te droog’ om je aandacht te trekken of vast te houden en de gebruikte afbeeldingen hebben een gedateerde uitstraling. Die factoren, in combinatie met de gebruikte kleuren, maken dat je niet langer op de website blijft dan noodzakelijk is.

Interactiviteit
De interactiviteit van de site is beperkt. Je kunt weliswaar meedoen aan een poll, maar voor de rest draait alles om informatie zonder interactie. Als je de Twitterwidget buiten beschouwing laat, is de bibliotheek niet erg uitnodigend op het gebied van contact en interactie, al moet worden opgemerkt dat de belangrijkste mailadressen zijn terug te vinden in het menu ‘Over ons’.
Opmerkelijk is dat de bibliotheek bedrijven de mogelijkheid biedt om op de website te adverteren, met een banner, voor een bedrag van 500 euro per jaar. Die vorm van cultureel ondernemerschap kom je niet vaak tegen in de sector. Meer informatie is te vinden in een PDF.

Mobiele website
De Bibliotheek Venlo heeft geen mobiele website. Als je zoekt op ‘Bibliotheek Venlo mobiel’ kom je terecht op de pagina The rules in short. De gewone website bekijken met een smartphone is geen aanrader. De menu’s en letters worden in onleesbaar formaat weergegeven. Zodra je het scherm door middel van pinching probeert te vergroten, lopen alle frames door elkaar. Je kunt dan niet eens meer klikken op het symbool om het lettertype te vergroten. Op de iPad komt de site beter tot z’n recht.

Presentatie en toon
Het zal misschien niet voor iedereen gelden, maar ondergetekende schrok gewoon een beetje van de kleuren die worden gebruikt op de site. Bruin, roze, groen en paars, tegen een zwarte achtergrond? Het is weliswaar minder onrustig voor je ogen dan je zou vermoeden, maar het heeft de uitstraling van websites van rond de eeuwwisseling. De toon van de website is neutraal.

Digitale content
Onder de noemer ‘Digitale Bieb’ wordt alleen verwezen naar de LiteRoms en uittrekselbanken. Er is ook een aparte ingang voor e-boeken. De Bibliotheek Venlo neemt deel aan de ePortal van EBSCO. Links naar andere databanken of handige websites ontbreken op de site. Die verschijnen wel in beeld na een zoekactie in de Aquabrowser.

Sociale media
De Bibliotheek Venlo is terug te vinden op Twitter, onder de naam @biebvenlo. Het account heeft 368 volgers, waarvan veel vertegenwoordigers uit de boekensector en de onderwijswereld. Sinds juli 2010 verzond de bibliotheek 693 tweets. De meeste hebben betrekking op activiteiten van de bibliotheek zelf. De dialoog ontbreekt nog. De mystery guest kon de bibliotheek niet terugvinden op Facebook, Hyves of YouTube en kwam ook nergens een weblog tegen. Van integratie van die platformen in de website is dus ook geen sprake.

De Bibliotheek in Google
www.bibliotheekvenlo.nl heeft in Google een pagerank van 4. Dat is niet heel slecht, maar zou zeker beter kunnen, bijvoorbeeld door links te genereren met behulp van sociale media. De bibliotheek komt in Google netjes bovenaan in beeld als je zoekt op ‘bibliotheek Venlo’ of ‘bieb Venlo’, maar na combinaties met ‘lezen’ of ‘boeken’ zakt de bibliotheek naar respectievelijk de vierde en de vierentwintigste plek. In dat opzicht is nog winst te boeken.

De bibliotheek op andere websites
Ik lees literatuurDe Bibliotheek Venlo profileert zich met en op diverse andere websites. De meest in het oog springende is www.ikleesliteratuur.nl, een fraaie site vol columns, boekbesprekingen, interviews en nog veel meer. Met deze site is de bibliotheek erin geslaagd het grote aanbod van boeken overzichtelijk en aantrekkelijk te maken. Er wordt ook verwezen naar verschillende leesclubs. Die links doen je beseffen dat deze site één kans heeft gemist: fungeren als online community op dit gebied.
DigitaalLeesdossier.nlDe Bibliotheek Venlo profileert zich ook nadrukkelijk op www.meerwetenoverkunst.nl, een interessant samenwerkingsverband met Museum van Bommel van Dam, op www.debekkerie.nl, onder andere samen met een bakkerij en VVV Noord-Limburg, én op de lelijke website www.leesdossier.nl.
De Bibliotheek Venlo staat online in ieder geval wel midden in de Limburgse samenleving.

 Rapportcijfer
De Bibliotheek Venlo mag er trots op zijn dat zij, tegen de landelijke trend in, de laatste jaren meer bezoekers trekt en meer media uitleent, maar op digitaal gebied zijn er nog werelden te winnen. Voor het verkrijgen van basisinformatie en het raadplegen van de catalogus voldoet de site prima, maar als geheel doet het te gedateerd en beperkt aan. Als een oude jas die net twee seizoenen te lang is gedragen. Een en ander wordt gecompenseerd door een mooi initiatief als Ik lees literatuur, maar dat wordt weer teniet gedaan door het negeren van de goedkope kansen die sociale media bieden. Het integreren van het Twitteraccount in de website kan dat niet verhullen. Daarom geen voldoende deze keer. De Bibliotheek Venlo krijgt een 5.

Tekst: Edwin MijnsbergenReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder