HomeRubriekenArtikel
voetnoot

A-team

04-03-2012
A-team
Richard Dean Anderson, beter bekend als MacGyver, was mijn held als twaalfjarig kind. MacGyver is een intelligente actieheld, die altijd klaar staat om mensen te helpen en die liever geen geweld gebruikt. Het gebruik van wetenschappelijke kennis en inventief gebruik van huis-, tuin- en keukenspullen vormen de rode draad van alle afleveringen.
Als ik wekelijks mijn baliedienst in de Bib van Balen doe, voel ik mij altijd weer een klein MacGyvertje. Het intelligente wil ik zeker in het midden houden, maar net als mijn collega-baliemedewerkers van de Bib van Balen sta ik altijd klaar om mensen te helpen. ‘Dat weet ik niet’ of ‘dat hebben we niet in de bib’ is no option als antwoord. ‘Helpen’ trouwens in de brede zin van het woord. Ooit vertelde een bezoeker van onze bib dat voor hem op dat moment in zijn leven de Bib van Balen een wezenlijk verschil maakte. Hij was belast met de dagelijkse zware zorg voor zijn erg zieke vrouw, maar dat dagelijkse uitje naar de bib en die glimlach van de bibmedewerker en nu en dan wat social talk maakten het leven voor hem toch nog de moeite waard om ervoor te blijven gaan.

Aan de hand van opleidingen en trainingen en vooral door veel met elkaar te babbelen proberen we onze manier van informatiebemiddeling op een hoger niveau te brengen. We willen ertoe komen dat iedere klant, aan welke collega hij of zij ook een vraag stelt, altijd hetzelfde antwoord krijgt en dat dit antwoord ook op dezelfde manier wordt opgebouwd. De dagelijkse praktijk leert mij dat voor heel wat vragen gebruik van huis-, tuin- en keukenkennis vereist is. Een vraag is een uitdaging en wordt ook veel leuker om op te lossen als je de kennis van je collega bij jouw hoopje kennis kunt gooien. De vraag is alleen: hoe doe je dit op een professionele en gestructureerde manier zonder al te veel van je kostbare tijd te vergooien?

Eén ding staat vast: als je de informatiebemiddeling in je bib wilt professionaliseren, heb je een A-team nodig. Een dynamisch, in de bres springend team met een magnetisch effect op klanten. Collega’s die voor elkaar inspringen, die elkaar steunen op werk en op privégebied. Medewerkers die werken in een bruisende en creërende werkcultuur: A heeft een idee, vertelt dat tegen B, C springt mee op de kar, ... en die net dat ietsje meer geven en ervoor zorgen dat klanten klant blijven. En niet te vergeten medewerkers die met plezier werken, want dat is wat de klant voelt en onthoudt en niet dat jij zijn vraag tot in detail oploste. Dat A-team staat er 7 dagen op 7 dagen in de bib van Balen. Ik hoop, en ik ga er prat op, dat dit Bib van Balen-team nog voor veel aangename beroering kan zorgen in het leven van onze klanten.
 
An Helsen
De Bib van Balen


Zie ook het artikel 'Bibliotheek Balen: "De drempel zoveel mogelijk verlagen."'
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder