HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Jonge taaljongleurs

06-03-2012
Jonge taaljongleurs
De helden van Bibliotheek Sans Souci heten Ajoub, Ahmed, Esmeralda, Sacha en Dounia. Deze kinderen groeien op in een stedelijke en typisch Brusselse context. Hun sociale achtergrond is (soms net wel maar) niet altijd rooskleurig.
Ze zijn niet gewoon tweetalig, want dat is al lang niet meer de realiteit in deze stad. Deze kinderen spreken stuk voor stuk minstens drie talen. Van thuis uit krijgen ze vaak niet de nodige ondersteuning in alle talen waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Ze gaan naar een Nederlandstalige school, maar hun ouders hebben die taal vaak niet onder de knie. De omgeving waarin ze wonen is Franstalig: op straat leren ze dus ook geen Nederlands. En ze krijgen lang niet altijd de aanmoediging en lof die ze verdienen. Hun leerkrachten weten bijvoorbeeld vaak niet welke talen ze allemaal spreken. Sommige kinderen onder de 12 jaar hebben een bibliotheekkaart zonder dat hun ouders dit (mogen) weten. Toch stellen we vast dat deze kinderen heel dapper de uitdaging aangaan: het zijn ‘taaljongleurs’.

Elke dag probeert Bibliotheek Sans Souci voor hen een plaats te zijn waar ze terecht kunnen voor leesplezier, internet en games. We praten met hen in de taal die zij kiezen om ons aan te spreken. We proberen voor hen een zo’n hip mogelijke hangplaats te zijn. Kinderen zien ons misschien niet in de eerste plaats als bibliotheek, maar lezen doen ze wel, misschien nog niet zoveel als, en wat, wij zouden willen, maar toch.
En dus moet de oudere broer van Ahmed ons soms bellen om te vragen hem naar huis te sturen voor het avondeten. Ahmed is negen en spreekt thuis vooral Frans, gaat naar een Nederlandstalige school, op woensdagnamiddag is hij steeds van de partij voor het taalstimulerend atelier De Taaljongleurs in de bib en op zaterdag én zondag gaat hij naar de Arabische les. Deze kleine bibheld heeft dus nooit congé, zoals hij het zelf zei in een interview met de Brusselse stadskrant.

Nathalie Verstrynge
Bibliotheek Sans Souci (Elsene)
Foto: Saskia Vanderstichele


Zie ook het artikel over Bibliotheek Elsene: 'Bibliotheek Elsene: "Wie binnen is geweest, is verkocht"'

Voor een fotoserie met foto's van Bibliotheek Elsene, zie hier.



Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder