HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Nieuwe multifunctionele bibliotheek; verslag EMEA Regional Council Birmingham

Erik Boekesteijn
13-03-2012
Nieuwe multifunctionele bibliotheek; verslag EMEA Regional Council Birmingham
 'Groei naar een nieuwe multifunctionele bibliotheek' was het thema van de derde jaarlijkse bijeenkomst van de EMEA Regional Council in Birmingham, UK op 28 en 29 februari. Een slimme keuze voor zowel stad als thema, gezien de zeer imposante bibliotheekreus die daar al behoorlijk ver in de steigers staat.
Francine Houben, founder en creative director van Mecanoo Architecten uit Delft, had een belangrijke plek in het programma, samen met Brian Gambles, de projectleider van de Development Trust in Birmingham, die zich bezighoudt met de bouw van de bibliotheek. De opkomst was duidelijk beter dan voorgaande jaren en dat zal naast het uitstekende programma ook zeker gelegen hebben aan de nieuwsgierigheid naar de nieuwe bibliotheek (er kon ingetekend worden voor een rondleiding) en de gedachten achter het concept van deze bibliotheek.

Geen kathedralen maar bibliotheken
De uitstekende sfeer op werd niet zozeer veroorzaakt door de enorm vernieuwende content, maar vooral door de diversiteit van de bezoekers en de uitstekende gelegenheid om te netwerken en goede contacten op te doen. Met deelnemers uit 22 landen vanuit openbare en universiteitsbibliotheken, overkoepelende organisaties en zakelijke internationale partners, kwamen de belangrijkste resultaten van de conferentie niet noodzakelijkerwijs voort uit de presentatie van de sprekers, maar zeker ook uit de gesprekken tijdens het diner of in de wandelgangen. Een van de terugkerende thema’s tijdens deze gesprekken was een stelling van Francine Houben: ‘We bouwen geen kathedralen meer tegenwoordig, maar bibliotheken’. Een mooie discussie over publiek domein en de noodzaak om op een veilige plek samen te kunnen komen. Dan moeten we er natuurlijk wel voor zorgen dat de deuren zo vaak en zo lang mogelijk open blijven.

OCLC meeting Birmingham

Agenda van de gebruiker
Enkele sprekers die indruk maakten, waren Lorcan Dempsey, David White en Robin Murray.
Dempsey, chief strategist en reseacher voor OCLC, merkte op dat de bibliotheek van de toekomst meer gaat over kennis produceren dan over het verzamelen en beheren van informatie. Andere memorabele opmerkingen waren dat het belangrijkste punt op de agenda van bibliotheken de agenda van de gebruiker zou moeten zijn en dat het niet genoeg is om een informatie-expert te zijn, maar dat dat ook zichtbaar moet zijn.
Murray refereerde aan het rapport Libraries at webscale.  Het draait volgens hem om relevantie en efficiëntie als het gaat om de toekomst van bibliotheken en het tegemoet komen aan de wensen van de gebruikers.

Nationale bibliotheekcatalogus
Ook was er nieuwsgierigheid naar de bevindingen van Elisabeth Robinson, product manager bij OCLC, die al een tijdje bezig is met de National Public Library Catalogue. Deze catalogus herbergt de bibliografische gegevens van 80% van de Engelse openbare bibliotheken. Voor deze catalogus wordt gebruikgemaakt van WorldCat. Er kan een op maat gemaakte catalogus gegenereerd worden, die de collecties laat zien van bibliotheken in 149 gemeentes die geabonneerd zijn op het volledige dienstenpakket van UnityUK, het netwerk voor IBL in Engeland.
De nieuwsgierigheid hing natuurlijk samen met de ontwikkelingen in Nederland. Zoals bekend waren VOB en SIOB bezig met onderhandelingen met OCLC over de Nationale Bibliotheek Catalogus voor Nederland en er was een mooie delegatie van Bibliotheek.nl om een overeenkomst te tekenen voor aansluiting van de complete collectie van de openbare bibliotheken op de GGC.
Het zijn spannende tijden en er lijken nu toch echt stappen gezet te gaan worden in 2012. Ik ben zeer nieuwsgierig naar komende conferenties in Nederland, zoals Bibliotheek Plaza op 12 april in Amsterdam.

De presentaties zullen binnenkort op de OCLC-website geplaatst worden.

Tekst: Erik Boeksteijn
Foto's met dank aan OCLC
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder