HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Mobiele apps ontwikkelen: moet dat?

Eddy Hamoen
19-03-2012
Mobiele apps ontwikkelen: moet dat?
Van alle Nederlandse huishoudens heeft 94% een internetaansluiting, waarmee Nederland koploper is van de Europese Unie. Traditioneel is de toegang tot internet voorbehouden aan de computer. De computer verliest echter heel snel terrein aan de smartphone. 
Deel 1: de theorie

In 2011 werden wereldwijd meer smartphones verkocht dan computers. In de VS besteden gebruikers al meer tijd aan mobiele apps dan aan internet. Toch hebben veel bibliotheken nog geen eigen mobiele website of app. Hoog tijd dus om goed na te denken over een strategie voor mobiel.

Android belangrijkste besturingssysteem
De wereld van de smartphones is sterk in beweging. Traditioneel hebben Nokia en Blackberry een groot marktaandeel. Er zijn echter veel nieuwe spelers bijgekomen in de smartphonemarkt. Denk aan de iPhone van Apple en aan diverse toestellen die werken met Android, het besturingssysteem van Google, zoals de toestellen van HTC en Samsung. Dat Google zeer succesvol is met zijn besturingssysteem, blijkt uit cijfers van Gartner: meer dan de helft van de smartphones die over de toonbank gaan, maakt inmiddels gebruik van Android.

Grafiek Besturingssystemen smartphones


Mobiele app of mobiele website?
Stel dat u besloten hebt dat u aanwezig wilt zijn op mobiel. Dan hebt u grofweg nog twee keuzen: een mobiele website maken, of mobiele native apps ontwikkelen. Native apps zijn apps die specifiek per besturingssysteem zijn ontwikkeld. Ze hebben als voordeel dat ze iets gebruikersvriendelijker zijn dan mobiele websites. Groot nadeel is echter wel dat ze veel duurder zijn, zowel in ontwikkeling als in onderhoud. En omdat de browsers zich steeds doorontwikkelen, wordt de gebruikersvriendelijkheid van mobiele websites ook steeds beter, bijvoorbeeld met behulp van de relatief nieuwe HTML5. Daarom is de laatste tijd een ontwikkeling te zien dat steeds meer bedrijven voor open, platformonafhankelijke mobiele websites kiezen. Een goed voorbeeld daarvan is Hearst, uitgever van onder andere de magazines Elle, Esquire, O en Cosmopolitan, die onlangs besloot om de websites van al zijn magazines in HTML5 te bouwen.

Focus op functionaliteit
Een zeer belangrijke succesfactor voor uw mobiele website is de focus op functionaliteit. Dit klinkt wellicht als een open deur. Ik kan u echter verzekeren dat veel bedrijven in de valkuil stappen om toch een kopie van de huidige website te bieden (geen focus), of bijvoorbeeld alleen maar informatie bieden en dus geen functionaliteit. Alle succesvolle mobiele websites en apps hebben één ding gemeen: ze doen één ding, maar dan ook heel goed. Of het nu een spel is, de weersvoorspelling, internetbankieren, facebooken of muziek luisteren. En realiseer u goed: de concurrentie is enorm. Er zijn nu al een half miljoen apps in de app store. En dat terwijl de gemiddelde consument er ‘maar’ 33 op zijn smartphone heeft staan. Reken maar uit wat uw kansen zijn…

Conclusie
De conclusie van het verhaal moge duidelijk zijn. Mobiel is geen hype. Het neemt de plek in van onze pc. Dus zullen de bibliotheken hoe dan ook naar mobiel moeten. Liefst met open mobiele websites, die heel goed zijn in één ding. Gezien de belangrijkste functie van de bibliotheek zou ik zeggen: kies voor reserveren en verlengen. Ik realiseer mij dat een dergelijke website niet eenvoudig te realiseren is. Maar met een leuke app met alleen maar openingstijden komt u er niet. Dat is pas echt weggegooid geld.


In deel 2 zal worden ingegaan op de praktijk van het gebruik van mobiele websites door bibliotheken.


Tekst: Eddy Hamoen, eigenaar van iiccii, adviesbureau voor internet en mobiel
Foto: dougbelshaw, Flickr




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder