HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Balen is de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012

29-03-2012
Balen is de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012
Op 29 maart heeft de jury tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Permeke Bibliotheek in Antwerpen de uitslag van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012 bekendgemaakt. De winnaar is de Bibliotheek Balen, gevolgd door de Bibliotheek Elsene op de tweede en de Bibliotheek Genk op de derde plaats.
Op basis van mystery guest-rapporten over de twaalf genomineerde bibliotheken had de jury in instantie drie bibliotheken in een topcategorie geplaatst. Zij kregen 5 sterren. Vier bibliotheken kregen 4 sterren, twee bibliotheken kregen 3 sterren en drie bibliotheken kregen 2 sterren. Vervolgens bracht de jury een bezoek aan de bibliotheken uit de top drie, om op grond daarvan tot een afgewogen eigen oordeel te komen.
Het uitgangspunt van de jury was het vinden van de ‘beste’ bibliotheek: de bibliotheek die het best overkomt, gegeven de lokale context van de stad of gemeente en gegeven de middelen waarover zij kan beschikken, zoals gebouw, collecties en medewerkers. De bibliotheken werden dus niet simpelweg met elkaar vergeleken, maar op hun eigen merites gewaardeerd voor wat ze anno 2012 kennelijk betekenen voor hun werkgebied en voor hun klanten. Met name twee criteria waren belangrijk voor de jury: evenwicht (balans) en authenticiteit (persoonlijkheid).

De jury stelde met genoegen vast dat elk van de drie bibliotheken op een prettige wijze ingebed is in de plaatselijke gemeenschap en dat zij gedreven en enthousiaste medewerkers hebben. Balen en Elsene oogsten waardering voor het feit dat zij ‘de kaart hebben getrokken voor cultuur in het algemeen en een bibliotheek in het bijzonder als motor voor een meer leefbare gemeenschap’, terwijl Genk ‘van die keuze een statement van formaat heeft gemaakt, dat absoluut respect afdwingt’.

Uiteindelijk won Balen met een neuslengte voorsprong, omdat deze bibliotheek ‘helemaal is wat ze pretendeert te zijn. En dat is heel veel. Een bibliotheek die elke regel van het decreet lokaal cultuurbeleid ademt en op een aangename manier in de praktijk brengt, voortbouwend op de roots van de traditionele bibliotheek.’ En: ‘Je vóelt dat deze bibliotheek in elke vezel mee is gegroeid en geëvolueerd tot een pretentieloze plek die vóór alles klantgericht is, waar men de vinger aan de pols heeft van wat klanten vandaag van een bibliotheek verwachten.’

Het volledige juryrapport is te vinden in Bibliotheekblad 4, 2012.

De jury bestond uit schrijfster en historica Brigitte Raskin (voorzitter), Carol Vanhoutte (directeur openbare bibliotheek Kortrijk en voorzitter van de sectie openbare bibliotheken van de beroepsvereniging VVBAD), Wendy de Graaff (zelfstandig consultant voor de bibliotheeksector), Eric Rinckhout (redacteur bij De Morgen en auteur van kunstboeken en literair-biografische werken over Willem Elsschot) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur van Bibliotheekblad). Jan Van Vaerenbergh (Landmark Libraries) was secretaris van de jury.

De volledige uitslag: Overige genomineerden:
De volledige rapporten van de mystery guests en enkele meningen van gebruikers daarbij zijn te lezen door te klikken op bovenstaande bibliotheken.

Foto: Gerrit SernéReacties op dit artikel (4)

Grugeon Marie-Paule/bib Herent
30-3-2012 10:21
Van harte gefeliciteerd met jullie 1ste plaats!!
Sandra Geens
30-3-2012 19:33
met reden trots op onze Balense bib! Proficiat!
Robert Lenaerts
2-4-2012 11:30

Mijn gezin heeft zich in de bib van Balen altijd goed gevoeld. We hebben deze bib door de jaren heen met visie en op een goede manier zien groeien. Deze prijs doet ons plezier. Proficiat aan de medewerkers van de balense bib!

Prinsen Frank
4-4-2012 11:42
Proficiat met de eerst plaats. Een mooi uithangbord voor de gemeente Balen

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder