Pas toen ik
de website beter bekeek, besefte ik dat deze website deel uitmaakt van een groter digitaal geheel, namelijk van Isis van Het Provinciaal Bibliotheekcentrum van de provincie Antwerpen. Dat platform koppelt de Aquabrowser aan Wordpress en wordt gebruikt door meer dan 40 bibliotheken. De websites van al die bibliotheken vertonen zo veel overeenkomsten, dat je zou kunnen stellen dat hiermee ook de websites van bibliotheken als Boom en Mechelen worden besproken, ook al zijn die sites verder niet bekeken.
Navigatie
De navigatie van de website is geen gangbare, maar wel een prettige. In tegenstelling tot veel websites wordt het hoofdmenu (met ingangen als ‘Mijn Bibliotheek’ en ‘Adres en Openingsuren’) alleen aan de rechterzijde van de pagina weergegeven, de menubalken aan de linker- en bovenzijde van de pagina zijn gereserveerd voor respectievelijk directe koppelingen naar de catalogus en links naar de verschillende bijdragen op het geïntegreerde weblog. Het centrale gedeelte van de website toont een visuele selectie uit de blogposts die horen bij de zes hoofdthema’s. Je bereikt vrijwel alle subpagina’s van de website met één of twee muisklikken en je navigeert net zo makkelijk weer terug. Het overzicht verlies je daarbij nooit, zelfs niet als binnen hetzelfde venster de Aquabrowser wordt geopend. Daar kun je altijd weer klikken op de knop ‘startpagina’, ook als je door de zoekresultaten naar beneden bent gescrold. Als je op de startpagina direct wilt zoeken in de catalogus, is dat ook geen probleem: bovenaan de pagina wordt een zoekbalk prominent weergegeven. Die kun je onmogelijk over het hoofd zien.
Verleiding
De kleurencombinatie blauw/zwart/wit zou ik eerder zakelijk dan verleidelijk noemen, maar die combinatie zorgt wel voor overzicht en rust aan de ogen. De Bibliotheek Balen maakt goed en consequent gebruik van afbeeldingen die de verleiding om door te klikken op nieuwsitems en andere bijdragen vergroten. Als je eenmaal hebt doorgeklikt, blijf je vaak lezen, terwijl er overal subtiel gelinkt wordt naar de collecties in de Aquabrowser. Daar word je dan ook nieuwsgierig naar. Een punt van kritiek is dat sommige pagina’s te weinig of te gedateerde items bevatten. Als je bijvoorbeeld klikt op het tabblad ‘Games’, krijg je slechts één item, van april 2010. Op dat punt valt winst te behalen. Maar verleiding is er, zonder meer.
Interactiviteit
Ondanks het feit dat de website is gebouwd met behulp van Wordpress, dat vooral bekend is als blogplatform, valt de interactiviteit van de website een beetje tegen. Je kunt als gebruiker weliswaar doorklikken naar Facebook, of vanuit de catalogus naar LibraryThing, om daar te reageren, maar op de website zelf ontbreekt deze mogelijkheid vaak, al zijn er ook blogbijdragen te vinden waarvan de reactiemogelijkheid wel is ingeschakeld.
Mobiele website
Balen heeft geen mobiele website. Raadpleging op een smartphone is na uitvergroting van het beeld wel te doen, maar zeker niet optimaal. Op een tablet komt het geheel beter tot zijn recht. Er is een plugin voor Wordpress beschikbaar, die het platform mobiele apparaten laat detecteren. Mogelijk is de website van de Bibliotheek Balen te uitgebreid om die plugin te kunnen activeren, maar áls het tot de mogelijkheden behoort, is het aan te bevelen.
Presentatie en toon
Zoals gezegd straalt deze website rust uit. Het zijn vooral de illustraties die zorgen voor kleur en leven. De bezoeker wordt getutoyeerd, tussen verschillende doelgroepen wordt nauwelijks onderscheid gemaakt. De toon in de bijdragen onder het kopje ‘jeugd’ wijkt niet veel af van de teksten elders. Hier en daar zie je een verdwaald uitroepteken in kopjes, maar aan humor of populair taalgebruik wagen de auteurs zich niet. Van uitbundigheid is dus geen sprake, consistent is het allemaal wel.
Digitale content
In het linkermenu van de startpagina wordt verwezen naar deelcollecties die zijn ontsloten in de catalogus, waaronder Digileen en Daisy-boeken. De zogenoemde Fundels (prentenboeken met een interactieve online versie) en de integratie van de collecties van
DBNL in de catalogus mogen ook niet onvermeld blijven.
Sociale media
De medewerkers van de Bibliotheek Balen zijn, behalve op de eigen website, alleen zichtbaar actief op
Facebook, sinds juni 2011. De pagina heeft 116 fans, hoewel de hoeveelheid bijdragen nog gering is. Maar ondanks het feit dat je deze organisatie niet terugvindt op Twitter en andere platforms, profiteert Balen binnen het ‘sociale perspectief’ van het feit dat het is aangesloten op Isis.
In Nederland zie je maar zelden dat bibliotheken hun weblogs een centrale plek durven te geven op de website, hier in Vlaanderen is de site een weblog! Dat zie je terug in verschillende elementen: RSS is aanwezig, reactiemogelijkheden kunnen worden ingeschakeld, alle bijdragen hebben een eigen permalink, enzovoort. Je zou denken dat dit inmiddels vanzelfsprekende functionaliteiten zijn voor willekeurig welke bibliotheeksite, maar niets is minder waar. Het is mooi dat de PBC van de Provincie Antwerpen op deze manier laat zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.
Beschikken over een sociaal platform als website betekent natuurlijk niet dat je al klaar bent als bibliotheek. Balen kan zich nog veel beter profileren op het web. Het zou daarbij al helpen als op Facebook niet alleen werd gekozen voor de naam ‘Bib Balen’. Nu vind je de fanpagina namelijk niet terug als je (binnen Facebook) zoekt op ‘Bibliotheek Balen’. Het zou ook helpen als ‘de deelknoppen voor sociale media’ bij titelbeschrijvingen zouden verwijzen naar de titels zelf, in plaats van naar de startpagina van de catalogus. Dan zouden leners die knoppen wellicht vaker gebruiken. En waarom zelf geen accounts aanmaken op LibraryThing of Google Books? Binnen de catalogus wordt daar prachtig naar verwezen: dat is een buitenkans als het gaat om persoonlijke leestips.
De Bibliotheek in Google
http://isis.provant.be/?g=Balen heeft Pagerank 1 in Google. Dat is de laagst mogelijke score. De website komt wel netjes als eerste zoekresultaat naar voren als je zoekt op ‘Bibliotheek Balen’, maar hier ligt duidelijk een taak, bijvoorbeeld door vaker en consequenter naar de website te verwijzen vanaf andere sites, of door vaker zelf unieke content in de vorm van blogbijdragen (met links) te plaatsen.
De bibliotheek op andere websites
De naam en de URL van de Bibliotheek Balen komen nog niet veel voor op andere websites, al heeft de uitverkiezing tot beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel wel gezorgd voor een impuls. Ook hier is nog winst te behalen.
Rapportcijfer
De Bibliotheek Balen mag dan nog veel te winnen hebben op het gebied van zoekmachineoptimalisatie en de
daadwerkelijke inzet van sociale media; deze bibliotheek mag zich wel gelukkig prijzen dat het beschikt over Isis als platform. Dat is namelijk een uitstekende basis voor het vinden van aansluiting bij het internet van nu. Er is nog genoeg werk te verrichten op het gebied van interessante content en de connectie met de (potentiële) gebruiker, maar daar staat tegenover dat de connectie met de collectie overal is, de website er aantrekkelijk en solide uitziet en dat deze combinatie van Wordpress en Aquabrowser innovatiever oogt en aanvoelt dan wat gebruikers in Nederland zijn gewend van hun bibliotheken. Alleen daarom al een 7,5.
Tekst: Edwin Mijnsbergen
Bibliotheek Balen werd op 29 maart gekozen als winnaar van de verkiezing Beste Bibliotheek Vlaanderen en Brussel 2012. Zie
dit bericht.
Zie verder dit
korte interview met Marleen van de Craen, medewerker van Bibliotheek Balen en
nummer 4 van Bibliotheekblad voor het volledige juryrapport.