Na de succesvolle en inspirerende excursie naar Londen,
The London Interface, organiseert
Bibliotheekblad in 2012 opnieuw reizen naar interessante, spraakmakende en opvallende buitenlandse bibliotheken. In de eerste reis, naar Vlaanderen en Brussel, staat het bibliotheekwerk in stedelijke context centraal.
Deze reis vindt plaats van
12 t/m 14 september en heeft als motto:
De verdieping van het Vlakke Land.
Vlaamse bibliotheken hebben weliswaar grote verwantschap met Nederlandse bibliotheken, maar vallen ook op door een andere benadering van het bibliotheekvak en door de positie die de bibliotheek inneemt in de lokale samenleving. Geïnspireerd door de verkiezing van de
Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012 bezoeken we een aantal Vlaamstalige bibliotheken. Onze speciale gast
Maike Somers, als librarian in residence verbonden aan LOCUS, het steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen, belicht de achtergronden van de aard en opzet van het Vlaamse bibliotheekwerk. Tijdens de driedaagse trip maken wij kennis met het ambitieuze nieuwbouwproject van de bibliotheek in
Gent in de
Waalse Krook, leren we Gent beter kennen als een boeiende en aantrekkelijke stad en zien we hoe de bibliotheek inspeelt op haar stedelijke context. Wij bezoeken ook de top drie van de recente verkiezing:
Genk, Elsene en
Balen. Dan volgt een verrassende ontdekkingstocht, onder leiding van schrijfster en historica
Brigitte Raskin, door
Brussel: een stad vol verhalen, die ze echter pas prijs geeft als je ernaar op zoek gaat. Op de laatste dag bezoeken we
C-Mine, een spectaculair voorbeeld van cultureel herbestemd industrieel erfgoed in Genk en gaan we in gesprek met spraakmakende Vlaamse collega’s.

Programma:
Woensdag 12 september: Gent en Dendermonde
- Vertrek (9.00 uur) per luxe touringcar vanuit Utrecht per bus naar Gent.
- Wij ontmoeten Krist Biebauw, de dynamische directeur van de Gentse bibliotheek. Hij presenteert en bespreekt met ons de spraakmakende en ambitieuze plannen voor een nieuwe bibliotheek rond de Waalse Krook: cultuurpolitiek, modern bibliotheekwerk en stedenbouwkunde komen hier bij elkaar. Wij ontmoeten ook (onder voorbehoud) de architecten van Coussée & Gorris, de ontwerpers van de nieuwe bibliotheek aan de Waalse Krook.
- Vervolgens verkennen wij onder leiding van Krist Biebauw ‘zijn stad’: Gent en maken in een verrassende tocht kennis met de maatschappelijke en culturele context van de bibliotheek.
- Daarna vertrekken wij naar (omgeving) Brussel voor de overnachting, maar onderweg bezoeken wij de bibliotheek van Dendermonde, een intrigerend gebouw met een eigentijdse uitstraling.
- Aankomst en intrek in Hotel te Brussel. Diner.
Donderdag 13 september: Brussel
- Bezoek aan de bibliotheek van
Elsene: een opmerkelijke bibliotheek in een tweetalige gemeente in het Brussels gewest, die midden in haar lokale samenleving staat en die tweede werd in de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel (BBVB) 2012.
- Stadssafari door Brussel onder leiding van schrijfster en Brussel-kenner Brigitte Raskin (tevens juryvoorzitter verkiezing BBVB). Brussel is misschien wel meest onbekend en onbegrepen stad van de Benelux. Maar het is vooral een boeiende en verrassende stad vol verhalen die je pas ontdekt als je ernaar op zoek gaat.
- Diner en overnachting in hotel te Brussel.
Vrijdag 14 september: Limburg
- Wij bezoeken de bibliotheek van Genk in Belgisch Limburg: een geweldige bibliotheek met internationale allure en derde in de verkiezing van Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012.
- Daar hebben wij ook een ontmoeting met een aantal opmerkelijke, prominente, uitgesproken collega’s. Tijd voor een goed gesprek!
- Lunch in C-Mine (Design Platform Belgisch Limburg) een fraai voorbeeld van grootschalige industriële herbestemming: hoe een voormalige steenkolenmijn transformeerde in een culturele hotspot.
- En wij bewaren het beste voor het laatst: een bezoek aan de verrassende en onbetwiste winnaar van BBVB 2012: de bibliotheek van Balen. Een bibliotheek die rekening houdt met haar publiek: fysiek en digitaal.
- Aankomst in Utrecht (ca. 18.30 uur)
N.B. Wijzigingen in het programma voorbehouden!
Kosten van deze studiereis naar Vlaanderen en Brussel: 1495 euro voor abonnees en 1595 euro voor niet-abonnees.
De
Bibliotheekblad-reizen zijn niet alleen bedoeld voor bibliotheekdirecties, MT-leden of beleidsfunctionarissen, maar richten zich ook op (gemeente)ambtenaren, architecten en bibliotheekinrichters.

De reizen worden inhoudelijk en organisatorisch mede voorbereid door
Rogues, een non-profitorganisatie gespecialiseerd in studiereizen voor openbare bibliotheken. Rogues bestaat uit
Rammy Speyer en
Rob Bruijnzeels, die hun sporen hebben verdiend met onder meer succesvolle excursies naar Frankfurt (
Buchmesse), Bologna (
Children’s Book Fair) en de recente trip
The London Interface in samenwerking met
Bibliotheekblad.
Aanmelden voor de driedaagse studiereis naar Vlaanderen en Brussel kan via
het inschrijfformulier op deze website.