
Navigatie
De eerste indruk van
www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl is goed. De site oogt overzichtelijk en gestructureerd, wat ook geldt voor het menu aan de bovenzijde van de homepage. Dat is belangrijk, want dat menu bekijk je als bezoeker vaak het eerst. Je weet dan uiteraard niet of er informatie is die je mist, maar dat gevoel krijg je in ieder geval niet. Dat het menu terugkeert op alle pagina’s is prettig. Je zult niet snel verdwalen. Het prominente zoekveld onder de menubalk is ook prettig, zeker als je al weet wat je zoekt. Dat de zoekresultaten worden gepresenteerd in Google, buiten de site maar binnen hetzelfde venster, is opmerkelijk, maar niet storend: een klik op een van die resultaten voert je meteen terug naar een relevante pagina, met een eigen URL. Als je zoekt binnen de catalogus gebeurt dat echter niet, met als gevolg dat het klikken op ‘terug’ in de browser je terugvoert naar de homepage, uit de Aquabrowser.
Dat de content op de homepage wordt aangeboden in grote en kleine blokken (de widgets) is visueel prettig, maar heeft als nadeel dat je relatief veel moet scrollen. Daar zou iets aan gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld door links niet dubbel op te nemen op de homepage. Zo vind je rechts bovenaan op de website de link ‘inloggen’, terwijl die link meteen onder de menubalk ook nog eens als widget wordt gepresenteerd. Het formulier ‘contact’ vind je in de menubalk, maar ook in de verzameling links onderaan de pagina. Vervelend kun je dat niet noemen, maar vaak geldt toch: hoe meer je in één oogopslag kunt zien en hoe minder je hoeft te scrollen of te klikken, hoe beter. Wat dat betreft zou de Bibliotheek Haarlemmermeer ook moeten overwegen minder vaak de koppeling ‘Lees meer’ te gebruiken. Als je klikt op de link ‘Meer Jazz festival’ onder de bijbehorende video, dan krijg je diezelfde video nogmaals gepresenteerd, maar dan wat groter. Dat leidt tot ergernis, omdat het niets toevoegt. Als je in de grote themawidget klikt op ‘Lees meer’, onder de tekst van het thema ‘Liefde & Leven’, krijg je exact dezelfde tekst in beeld als op de pagina ervoor. Maar schijn bedriegt, want tegelijkertijd is er een nieuwe pagina, met andere, themagerelateerde widgets geopend. Dat zie je echter niet meteen, omdat de widgets veel op elkaar lijken. Daar zou nog iets op verzonnen moeten worden, bijvoorbeeld in de vorm van een onderscheid door middel van kleur.
Verleiding
Op de site wordt goed gebruikgemaakt van duidelijke koppen boven kleurrijke afbeeldingen en video’s. Dat nodigt uit tot doorklikken en verder lezen. Het verleidelijke aspect gaat enigszins verloren als je niet doorhebt dat doorklikken nieuwe pagina’s in beeld brengt. De boekencarrousel lijkt dan aanvankelijk interessanter dan de themawidget erboven, omdat doorklikken je daar meteen naar de catalogus leidt. Dat detail doet echter weinig af aan het totaalplaatje. De verleiding is er.
Interactiviteit
Echt interactief is de site niet te noemen. Er wordt vooral statistische informatie gepresenteerd. Sommige teksten kunnen gedeeld worden via sociale media en met een paar klikken zou je in contact kunnen treden via Twitter, maar op de site zelf is het contactformulier eigenlijk het enige onderdeel waarop je kunt reageren. Met widgets wordt wel enige interactiviteit toegevoegd. De (tijdelijke) link naar de test
‘Het kwaad in jezelf’ biedt bijvoorbeeld digitaal vermaak, als je beschikt over het speciale brilletje.
Mobiele website
De website heeft geen mobiele variant, maar daar merk je eigenlijk niets van als je de site bekijkt op een tablet. Ook mobiel laadt de site snel en volledig. Animaties worden gewoon afgespeeld, ook op een iPad. Op een smartphone laat de site zich pas goed lezen als je het scherm vergroot, maar ook daar geldt dat de weergave intact blijft.
Presentatie en toon
De presentatie is consequent en goed verzorgd. Oranje is een gewaagde kleur, maar doet de teksten en menu’s goed uitkomen tegen een witte achtergrond. Het wordt nergens schreeuwerig en er wordt alleen getutoyeerd onder de kopjes ‘jeugd’ en ‘jong’. Het eerste woord dat bij je opkomt bij het beoordelen van de presentatie en toon is ‘netjes’. Dat is voor de bezoeker die op zoek is naar spanning en interactie misschien geen aanbeveling, maar voor mensen die diensten en collecties graag duidelijk gepresenteerd zien, is dat het juist wel.
Digitale content
In het menu collecties is Digileen opgenomen en ook een link naar de pagina
ToenHaarlemmermeer, waar weer wordt doorverwezen naar externe bronnen, zoals de Beeldbank Noord-Holland. Op de startpagina is ook de widget van Streaming Books van Bibliotheek.nl opgenomen. In de catalogus kunnen zoekresultaten gefilterd worden op kranten, links en uitgaansinformatie. De kranten uit de Krantenbank zijn niet online te raadplegen.
Sociale media
Het gebruik van sociale media lijkt bij de Bibliotheek Haarlemmermeer nog in de kinderschoenen te staan. Pas sinds april van dit jaar is men actief gaan twitteren. Op de andere bekende platformen is de bibliotheek nog niet te vinden met een eigen kanaal. Er is ook geen afzonderlijk weblog. Online presenteert de bibliotheek zich nauwelijks met eigen verhalen, bij monde van herkenbare, individuele medewerkers, al moet worden opgemerkt dat onder de ingang ‘actueel’ ook enkele nieuwsberichten zijn te vinden met een wat persoonlijker karakter. Dat is een interessant perspectief voor de nieuwswidget.
De Bibliotheek in Google
Google vermeldt in het eerste resultaat van de zoekopdracht ‘bibliotheek Haarlemmermeer’ nu nog de oude domeinnaam www.obhm.nl, maar toont in latere resultaten wel de URL www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl, die inmiddels PageRank 4 heeft gekregen. Dat doet vermoeden dat het oude adres geleidelijk naar de achtergrond zal verdwijnen. Daar hebben zoekmachines enige tijd voor nodig. Dat zie je ook bij concurrent Bing, die nu nog als eerste en enige zoekresultaat de URL www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=234 genereert.
De bibliotheek verschijnt ook hoog in de zoekresultaten als je de plaatsnaam combineert met termen als ‘lezen’, ‘boeken’, ‘biebpas’, enzovoort. De inhoud van de teksten achter de widgets wordt dus goed geïndexeerd. Dat de Bibliotheek Haarlem zo nu en dan ook opduikt in de zoekresultaten is gezien de overeenkomsten in de naam onvermijdelijk. Dat kan op termijn verholpen worden door het woord Haarlemmermeer regelmatig terug te laten keren in de webteksten.
De bibliotheek op andere websites
De naam en de URL van de Bibliotheek Haarlemmermeer komen nog niet veel voor op andere websites. De belangrijkste online partner is waarschijnlijk
www.hetcultuurgebouwisvanonsallemaal.nl, maar die site komt niet naar voren in Google als je direct zoekt op de bibliotheek. Op het gebied van online verwijzingen is zeker nog winst te behalen.
Rapportcijfer
De website www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl oogt prettig, de content wordt overzichtelijk en goed verzorgd gepresenteerd en de navigatie wijst zich over het algemeen vanzelf. Hier en daar zou nog wel iets verbeterd kunnen worden aan de pagina-indeling, aan de soms wat korte teksten of aan te vaak terugkerende verwijzingen, maar de algemene indruk is prima. De collectie en de diensten en, belangrijker nog, de vindbaarheid daarvan, hebben een centrale rol toebedeeld gekregen. Dat is gezien de steeds korter wordende aandachtsspanne van veel internetgebruikers belangrijker dan ooit tevoren. Wat nog ontbreekt, is de kruisbestuiving met andere, al dan niet sociale platformen. Die is niet essentieel voor het overbrengen van informatie, maar zou het geheel wel warmer en persoonlijker maken en ruimte scheppen voor een dialoog met de klant. De frisheid en overzichtelijkheid van het geheel maken echter veel goed. Een 7,5.
Tekst: Edwin Mijnsbergen