HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Wordt het Esther, Corrie of Theo?

16-07-2012
'Echt? Meen je dat? Ik kan het nauwelijks geloven.' De drie finalisten die dit jaar gaan strijden om de titel Beste Bibliothecaris van Nederland tonen zich zonder uitzondering verrast, als ze telefonisch op de hoogte worden gebracht van hun uitverkiezing.


Esther Valent
Esther Valent

Kandidaat 1 is Esther Valent, projectleider provinciaal collectiebeleid bij ProBiblio, medewerker informatie en advies bij Bibliotheek Kennemerwaard en tevens informatiemedewerker bij Bibliotheek Haarlem en omstreken. Collega's die haar na de oproep op deze site voordroegen noemen 'de wijze waarop Esther haar "volgelingen" moed inspreekt buitengewoon inspirerend'. Citaat van een vakgenoot: 'Haar initiatief om de digitale vraagbeantwoording nieuw leven in te blazen vind ik briljant. Haar idee is om de vragen zelf op te zoeken als de vragen niet meer bij de bibliotheek komen. Ik neem mijn pet diep voor haar af en als beloning voor haar bevlogenheid en betrokkenheid bij het bibliotheekwerk in het algemeen en de digitale vraagbeantwoording in het bijzonder vind ik dat ze de titel "bibliothecaris van het jaar" zeker verdient.' 

Corrie Folkersma
Corrie Folkersma

Kandidaat 2 is Corrie Folkersma, als consulent cultuur verbonden aan de Openbare Bibliotheek Deventer. In de ogen van een collega is ze, als mede-grondlegger van het Kulturhus in Nederland, 'iemand die laat zien hoe je burgers betrekt bij bibliotheekwerk en hoe je sociale cohesie gebruikt om een dorp tot culturele bloei te laten komen. Overal wordt Corrie geroemd om haar passie en inzet.' Een naaste collega komt met het argument dat 'haar nominatie wat mij betreft een oeuvreprijs zou zijn. De bibliotheek in een breder perspectief plaatsen, samenwerken en programma's maken die er toe doen voor grote groepen mensen,' daarin onderscheidt Corrie zich. 'Ze is een professioneel, gedreven vakvrouw. Een bibliothecaresse pur sang. Ze is van de inhoud, maar weet daar heel veel mensen aan te binden.'

Theo Peeters
Theo Peeters (foto: Jan Van Vaerenbergh)

Kandidaat 3 is Theo Peeters, directeur van Theek 5. Een collega die hem voordraagt zegt kort en krachtig: 'Unieke mix van vakman, ondernemer, onvermoeibaar pleitbezorger, betrokken op branche en met originele ideeën.' Een andere bibliothecaris gaat dieper in op Theo's kwaliteiten en stelt onder meer: 'Theo is hét voorbeeld van een schitterende loopbaan als bibliothecaris. Hij gelooft in de maatschappelijke waarde van de bibliotheek en weet die te vertalen naar "modern" bibliotheekwerk en naar maatschappelijk ondernemerschap. De contouren van de Bibliotheek van de Toekomst worden in zijn basisbibliotheek al zichtbaar. Dit is het gevolg van het feit dat Theek 5 openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en daarin ook een voortrekkersrol durft te vervullen. De bibliotheken hebben een aantrekkelijke eigentijdse programmering opgezet en weten de voordelen van samenwerking op strategisch en tactisch niveau goed te benutten. Wat ik heel knap vind van Theo is dat hij in de samenwerking met andere instellingen de identiteit van de bibliotheek weet te bewaren.'

Zowel via een gefilmd als een geschreven portret kunt u vanaf 3 september nader kennismaken met de drie genomineerden. Vanaf dat moment is het ook mogelijk een stem uit te brengen op uw voorkeurskandidaat. De winnaar wordt bekendgemaakt op woensdag 24 oktober tijdens de verkiezingsbijeenkomst in het Beatrix Theater te Utrecht.

Update: Het openen van de stemming heeft enige vertraging opgelopen. Vanaf 7 september is het mogelijk een stem uit te brengen.
Reacties op dit artikel (31)

Marianne Rentink
16-7-2012 15:57

Op de foto staat Corrie een beetje streng maar in het echt is ze een ontzettend vrolijk en gekke collega.
We kunnen altijd erg met haar lachen.
Ze heeft altijd een goed humeur.

Lotte Sluyser
16-7-2012 17:10
3 winnaars dus!
Karin Barth
16-7-2012 17:31

Alledrie gefeliciteerd met de verdiende nominaties.

Mijn stem gaat naar Corrie. Ze heeft een enorm netwerk en weet altijd weer geweldige evenementen te organiseren. Haar deur staat altijd open, ze is een fijne collega met hart voor het bibliotheekwerk.

Hetty Odenthal
16-7-2012 18:03
Ik ken Corrie als een zeer betrokken collega. Nooit is haar iets teveel of voelt ze zich ergens te goed voor.
Tijdens activiteiten werkt ze zelf keihard mee, nog harder dan menig andere collega. Een groot voorbeeld voor mij!
Karel Effern
16-7-2012 18:25
Mijn stem gaat op zeker naar Esther....altijd vol gas en super gedreven.  
Afra Brunott
17-7-2012 09:57
Waar is de stembutton?
Esther Valent
17-7-2012 12:21
Stembutton komt later Afra, 3 september heb ik begrepen. We moeten nog campagne voeren, hahaha.
Jan de Waal
17-7-2012 21:28
Als oud-kandidaat "Beste Bibliothecaris van Nederland" wens ik de nieuwe kandidaten veel doorzettingsvermogen en creativiteit toe. Uit ervaring weet ik dat het een bikkelhard gevecht is om tussen de ego's op te vallen die alles in werk zetten om de beste te worden. Als je wint dan kan je directeur van een bibliotheek worden, dus Theo je kan alleen nog maar hoger op..:-)). Vooraf stemmen vergaren is belangrijk in deze "ratrace" en Overijssel heeft dat vorig jaar als provincie goed gedaan. Zonder "verdeel en heers" te propaganderen, is er dit jaar weer een verdeling van kandidaten in: Oost, West en Zuid. Dus mobiliseer je troepen uit je gewesten en vergeet vooral het publiek niet. Dus betrek de bibliotheekleden bij het stemmen, leg uit hoe mooi het bibliotheekwerk is.
Het zou mooi zijn als de winnaar door de VOB of SIOB een jaar vrijgesteld zou zijn om als ambassadeur voor de bibliotheken op te treden zowel intern als extern om het belang van bibliotheken te promoten.
Het is al een eer om genomineerd te zijn want 10.000 collega's wachten weer de volgende ronde af om een kans te maken. Succes ermee...
Jouke
18-7-2012 10:33
Stemadvies van mijn kant: Esther!!
oda
18-7-2012 12:31
Geweldig allemaal een goede nominatie!!
Wij gaan voor Theo, maar allemaal SUCCES gewenst!
Juan
18-7-2012 21:59
Dat heb je wel verdient Theo....!! "Wij gaan voor de eerste plaats"
Anja
19-7-2012 02:44
 Theo, jij hebt het helemaal! Mijn stem is voor jou!
Marjo
19-7-2012 13:13
Allemaal proficiat, maar ESTHER is DE kandidaat.
Marianne
20-7-2012 08:10
De foto van Corrie is aangepast, met deze mooie foto moet het toch zeker gaan lukken. Dus stem allemaal op Corrie!
Hans Buijs
22-7-2012 18:38
 Ik ken Theo als belangrijke motor bij de fusie van 5 bibliotheken tot Theek 5 en latere uitbreiding naar zeven. Het integreren van de verschillende culturen en medewerkers tot een organisatie heeft hij fantastisch gedaan. Ik mag helaas niet stemmen.
Karen Bertrams
23-7-2012 13:58
Feestelijke keuze! Veel plezier en succes gewenst door de slechtste beste bibliothecaris van 2011!

Karen
inge
25-7-2012 17:28
Maakt niet uit wie het uiteindelijk gaat "winnen" , met zulke gedreven mensen gaat het overal en voor iedereen goed.
Ga zo door, inspireer meer........Inge.
Rik Gortemoller
26-7-2012 01:50
NATUURLIJK ! Corrie, is de kandidaat. Een aantal jaar geleden compleet bleu begonnen in Deventer en binnen een aantal jaar een fantastisch netwerk neerzetten, dat is zo knap ! Zij en haar team hebben cultuur in Deventer weer een Grote C gegeven. Vertelfestival, Boekenmarkt, afsluiting Boekenweek, Kleine Keizerin, Live Muziek, de bibliotheek in Deventer leeft meer dan eens daar voor ... Dankzij Corrie !
Marloe
6-8-2012 09:04
Alle 3 gefeliciteerd! Maar Theo is  voor ons de beste !!!!
marlies
15-8-2012 20:58
Mijn stem gaat naar Esther: passie gecombineerd met 'gewoon doen', dat dwingt respect af. Chapeau Esther! http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/uitgelicht/bericht/1000002831/bibliothecarissen_pakken_online_vraagbeantwoording_op_vrijwillige_basis_op
Ina klaren
20-8-2012 12:21
Corrie,
is een vakvrouw met veel kennis op het gebied van cultuur en lezen. Al haar programma's hebben een hoge kwaliteit en zijn origineel. Zij is een bouwer in netwerken en persoonlijke contacten, geliefd om haar aandacht voor velen. Een fantactisch mens en collega. Gun haar van harte de prijs als beloning van 40 jaar inzet en promotie van de bibliotheek voor jong en oud.  
Jeanne
21-8-2012 19:08
Alle 3 hele goede kandidaten natuurlijk, maarrrr....het wordt vast Theo !
els hendriks
21-8-2012 20:13
Jullie hebben het ongetwijfeld allemaal verdiend en het is fantastisch, dat jullie genomineerd zijn.

Maar eerlijk is eerlijk:IK GA VOOR THEO.
Ik ken Theo al van de schoolbank, tijdens het BOB jaar. Al heel snel werd Theo bekend als trekker van de automatisering. (toen al). Het voert me te ver, wat hij allemaal heeft gedaan, dat weet de jury ook wel. Maar het is een kanjer, altijd een vooruitziende blik, gericht op excelleren etc etc.
Nederland heeft veel bibliotheekdirecteuren, maar hij hoort voor mij bij de absolute top 3. Niet lullen, maar poetsen. (Excusez le mot)
Diane Wevers
24-8-2012 10:36
Ook mijn felicitaties voor Corrie, Esther enTheo. Mijn stem gaat naar Corrie. Een vakvrouw met passie, een verbinder maar bovenal een fantastisch mens met een warm hart. Go go go Corrie!
Jos Haarman
24-8-2012 14:54
Corrie's enthousiasme, charme, onorthodoxe aanpak  en onvermoeibare daadkracht wordt ook in de gemeentelijke burelen gevoeld en geroemd..
Hans Veen
31-8-2012 12:58
 Ik zie allemaal gedreven en getalenteerde mensen. Heel mooi.  Maar ik blijf gaan voor Theo om alle argumenten die al zijn genoemd.  En:  hij heeft  'ausdauer' , volhouden en doorgaan in grote vrolijkheid is een fantastische kwaliteit van Theo.
Dorry Laarakkers
2-9-2012 09:48
Mijn stem gaat naar Corrie Folkersma, omdat ze zoveel voor Hasselter bibliotheek heeft betekend.
Ze heeft de SCAB in Hasselt opgericht.
Yteke Roosma
4-9-2012 21:03
Corrie, natuurlijk heb je mijn stem en ik zal ook mijn best doen om stemmen te werven voor jou. Je verdient het. Gedrevenheid, passie, netwerker pur sang en onvermoeibaar. Al genoemd de Kulturhuzen, je inzet om de culturele poot duidelijk te verankeren in de bibliotheek waarbij de lokale gemeenschap erg belangrijk is.
Ik wacht vol spanning op de stembutton.
Michiel
7-9-2012 09:27
In ieder geval gaat mijn stem naar Esther. Wanneer komen overigens de portretten online? Volgens het artikel zouden deze vanaf 3 september beschikbaar komen, maar ik heb nog niets gezien. Of heb ik het gemist misschien? 
Bart Janssen
7-9-2012 13:24
Het openen van de stemming heeft inderdaad enige vertraging opgelopen. Vanaf heden is het echter mogelijk uw stem uit te brengen op een van de drie genomineerden: http://www.bibliotheekblad.nl/beste_bibliotheek/verkiezing/nieuwsbericht/1000002976
Cecile Zonnenberg-Benerink
7-9-2012 18:02
 Als er iemand is die deze prijs verdient is het Corrie. Met hart en ziel heeft ze zich altijd - meer dan- ingezet om de bibliotheek actief in het centrum van de samenleving te zetten. Wat een visie, wat een lef! Daarnaast heeft ze veel mensen uit de wereld van bibliotheek, kunst en cultuur geïnspireerd om mee te doen en over de eigen grenzen heen te kijken.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder