HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Digitale mystery guest: online presentatie Bibliotheek Woerden aan vernieuwing toe

Edwin Mijnsbergen
03-08-2012
Digitale mystery guest: online presentatie Bibliotheek Woerden aan vernieuwing toe
De Bibliotheek Woerden is onderdeel van de stichting Regiobibliotheek Utrecht Zuid West, die sinds 2005 als basisbibliotheek de bibliotheekvoorzieningen in de gemeenten Montfoort, Oudewater en Woerden realiseert onder de publieksnaam Regiobibliotheek Het Groene Hart. Het gezamenlijke werkgebied omvatte in 2010 72.937 inwoners. De organisatie kreeg dit jaar, zoals veel andere bibliotheken, te maken met forse bezuinigingen en richt zich mede daarom op nieuwe samenwerkingsverbanden, onder meer met de plaatselijke Volksuniversiteit en de Kunstkring Woerden. 
Op internet is de basisbibliotheek te vinden op www.regiobibliotheekhetgroenehart.nl.

Navigatie

De website is bijna volledig opgebouwd met Adobe Flash. Dat heeft ook invloed op de navigatie. Je kunt links bijvoorbeeld niet openen in een nieuw tabblad of venster met de rechtermuisknop. Als je de site bezoekt met een apparaat van Apple, krijg je alleen de melding ‘Krijgt u alleen een blauw scherm? Klik hier’ in beeld. Op de telefoon komt die melding zo hoog in beeld dat je veel moeite moet doen om raak te klikken. Als het wel lukt beland je op de website van Adobe.
De startpagina bevat drie kolommen die de inhoud pas tonen als je de muisaanwijzer er boven plaatst. Dat is niet duidelijk. De drie kolommen vertegenwoordigen de hoofdonderdelen Kids, Teens en Adult, die worden aangeduid met gekleurde poppetjes, die als navigatieknoppen terugkeren op de overige pagina’s. Het duurt even voordat je dat in de gaten hebt. Je kunt de jongerenpagina ook bereiken via het navigatiemenu aan de linkerzijde, maar als je daar eenmaal bent beland, kun je niet op dezelfde wijze terugkeren, ook niet via de ingang ‘homepage’.
De website zelf is ook onderverdeeld in drie kolommen, waarbij de linker- en rechterkolom fungeren als navigatiemenu en de centrale kolom als weergavevenster voor de inhoud. Aan de bovenzijde van de pagina’s is geen navigatiemenu te vinden. De menulinks, met uitzondering van die naar de Aquabrowser, worden geopend in hetzelfde venster. Omdat je met de rechtermuisknop niets kunt doen, zorgt dit ervoor dat je alleen kunt navigeren via de links op de website en met behulp van de knoppen ‘terug’ en ‘vooruit’ van de browser. Links in de teksten worden wel in een nieuw venster geopend.

Website Groene Hart Kids

Verleiding
Gebruik van afbeeldingen of andere multimedia is spaarzaam. De teksten op de hoofdpagina zijn doorgaans kort en zakelijk. Voor de overzichtelijkheid is dat goed, maar het verleidende aspect is daardoor beperkt. Op de pagina’s Kids en Teens wordt meer gebruik gemaakt van plaatjes.

Interactiviteit
De interactiviteit is beperkt. Tot voor kort konden vragen worden gesteld via de widget van ibi.bibliotheek.nl, maar bij doorklikken verschijnt de melding dat die dienst met ingang van 2 juli 2012 is gestaakt. Er kan niet direct gereageerd worden op artikelen, maar ze kunnen met behulp van widgets wel gedeeld worden op Facebook en andere sociale media. Voor inlichtingen is er een contactformulier. Voor klachten en suggesties zijn er aparte formulieren.

Mobiele website
Er is geen afzonderlijke mobiele website, maar de site is met mobiele apparatuur die niet draait op Apples iOS vrij goed te lezen. Met een iPad of iPhone kun je de homepage helemaal niet bekijken, maar als je de site benadert via Google kun je de teksten in de centrale kolom wel lezen. In de navigatiemenu’s vallen de links weg, maar je kunt nog wel doorklikken naar de oude catalogus, via de knop ‘inloggen’.

Website Groene Hart Adult

Presentatie en toon
Toon en presentatie van www.regiobibliotheekhetgroenehart.nl/adult zijn sober en zakelijk. Dat is goed voor het overzicht en de leesbaarheid van de teksten, maar brengt je als bezoeker maar zelden in de verleiding de website verder te verkennen. De lay-out is hier en daar wat rommelig. Zo valt het kaartje met de vestigingen buiten de kaders van de website en lijken de links naar externe website en bronnen, onderaan de homepage, op een hoopje te zijn gegooid. Op de pagina’s Teens en Kids lijken presentatie en toon iets luchtiger te zijn, maar het zijn vooral de fellere kleuren en afbeeldingen die voor luchtigheid zorgen. De indeling van die pagina’s verschilt niet wezenlijk van die voor volwassenen.

Digitale content
Onder de ingang ‘De Collectie’ wordt onder andere verwezen naar Muziekweb en de ePortal van Ebsco. Als je doorklikt naar ‘Collectie overzicht’ zie je dat in de teksten ook wordt verwezen naar bronnen die in de bibliotheek geraadpleegd kunnen worden, zoals de Krantenbank. Onderaan op de startpagina wordt verwezen naar een aantal widgets van Bibliotheek.nl: kunstdossiers van de Koninklijke Bibliotheek, nieuws van de NOS en De Eregalerij.

Sociale media
Bijdragen op de site kunnen gedeeld worden via sociale media, maar de bibliotheek is nog niet te vinden op Facebook of Twitter, ook niet onder de noemer Het Groene Hart. De bibliotheek duikt hier en daar wel op in filmpjes op YouTube, maar dat zijn voornamelijk nieuwsitems van lokale of regionale media.

De Bibliotheek in Google
www.regiobibliotheekhetgroenehart.nl heeft in Google een pagerank van 4. Dat is niet heel slecht, maar zou zeker beter kunnen, bijvoorbeeld door links te genereren met behulp van sociale media. De bibliotheek komt in Google netjes bovenaan in beeld als je zoekt op ‘Bibliotheek Woerden’, ‘Bibliotheek Het Groene Hart’ of ‘Bieb Woerden’, maar combinaties met ‘lezen’ ‘cultuur’ of ‘boeken’ tonen de bibliotheek niet op de eerste pagina met zoekresultaten. Daar is nog winst te behalen.

De bibliotheek op andere websites
De bibliotheek wordt vermeld op verschillende andere websites, zoals www.hartvoorwoerden.nl en www.woerden.nl, maar ook in dit opzicht valt er nog veel te winnen. Op de website van de bibliotheek lees je bijvoorbeeld over de samenwerking met de Volksuniversiteit, maar als je www.vuwoerden.nl bezoekt, vind je daar niet meteen een vermelding van de bibliotheek of van de samenwerking, ook niet onder ‘nieuws’ of in de programmering. Het zou goed zijn als aan samenwerkingspartners wordt gevraagd ook online samen te werken: dat vergroot het bereik bij het publiek, zowel in directe als indirecte zin. Een vermelding op de site van partner Stichts-Hollandse Historische Vereniging zou evenmin kwaad kunnen.

Rapportcijfer
Online is de Bibliotheek Woerden goed vindbaar en presenteert ze zich helder en eenduidig, maar tegelijkertijd is de presentatie aan vernieuwing toe. Het gebruik van Flash voegt visueel niet veel toe, maar sluit de groeiende groep gebruikers van iPads en iPhones wel grotendeels buiten. De navigatie is niet prettig en ‘de sociale kant’ van internet heeft nog geen prioriteit gekregen. Zo kom je op de site relatief weinig (visuele) informatie over medewerkers en vestigingen tegen. Dat geeft het geheel een onpersoonlijke uitstraling. Aanwezigheid op netwerken als Twitter en Facebook is uiteraard niet noodzakelijk, maar kan wel bijdragen aan de online zichtbaarheid en vindbaarheid. Bovendien kunnen die platformen soms worden ingezet voor zaken die je op een website niet makkelijk kwijt kunt. Het is goed denkbaar dat deze bibliotheek daar regelmatig mee te maken heeft. Woerden zal veel baat hebben bij aansluiting op de landelijke infrastructuur van Bibliotheek.nl. De huidige website krijgt een 5.

Tekst: Edwin MijnsbergenReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder