HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Dutch Caribbean Library Association op ontdekkingsreis

Léonie Boerkamp en Astrid Britten
06-09-2012
Dutch Caribbean Library Association op ontdekkingsreis
Op 8 en 9 augustus vond in Den Haag de internationale NVB/IFLA satellietconferentie The Future of Library and Library Associations plaats, waarop deelnemers uit verschillende landen de toekomst van beroepsverenigingen voor informatieprofessionals bespraken.  
NVB-voorzitter Michel Wesseling sprak het welkomstwoord. De NVB viert dit jaar haar honderdjarig bestaan en heeft in het kader daarvan een partnerprogramma in het leven geroepen om zusterorganisaties in minderbedeelde landen verder te helpen. Het programma richt zich allereerst op de Nepal Library Association en op de Dutch Caribbean Library Association. Zowel afgevaardigden uit Nepal als ondergetekenden van de Dutch Caribbean Library Association waren aanwezig om informatie binnen het partnerprogramma uit te wisselen.

Veranderingsproces
Kelly Moore, CEO, en Keith Walker, Past President van de Canadian Library Association, hielden een toespraak met als titel ‘But we’ve always done it this way…’ Menigeen kwam dit erg bekend voor, ook in de Dutch Caribbean horen we dit maar al te vaak. Het betrof een presentatie over het grote veranderingsproces dat binnen hun vereniging heeft plaatsgevonden om de begrotingstekorten en de dalende lidmaatschappen het hoofd te bieden. De uitkomst daarvan is een plattere organisatie. Vijf belangrijke lessen zijn geleerd: 1. communicatie is essentieel; 2. overleg met alle belanghebbenden is noodzakelijk; 3. leg de focus op de belangrijkste gebieden van verandering; 4. wees naïef genoeg om te denken dat verandering mogelijk is en 5. durf! Dat is ze gelukt. Maar wat het meest opviel, is dat Canada meer dan 120 verschillende bibliotheekverenigingen heeft die niet of nauwelijks met elkaar samenwerken.

Samenwerking
Het IFLA Building Strong Library (BSLA) Programme werd gepresenteerd door BSLA-partners Premila Gamage (Sri Lanka), Randa Al-Chidiac (Libanon), Ana Maria Talavera (Peru) en Bashu Dev Dhungana (Nepal) en liet zien dat met samenwerking veel bereikt kan worden. Het BSLA-programma is door IFLA ontwikkeld voor associaties om hun capaciteiten en doeltreffendheid te vergroten ten behoeve van duurzame bibliotheekgemeenschappen. Na een introductie van Premila Gamage, gaven Randa Al-Chidiac, Ana Maria Talavera en Bashu Dev Dhungana een profiel van hun land en deelden zij hun ervaringen met het programma.

Gemeenschappelijke bibliotheekautomatisering
Na een uitgebreide presentatie van Michael Dowling van de American Library Assocation (ALA), waarbij we allemaal konden wegdromen bij het idee hoe fantastisch een bibliotheekvereniging kan zijn als je genoeg geld en genoeg mensen hebt, was het onze beurt om onze piepjonge maar ambitieuze bibliotheekvereniging te presenteren. De Dutch Caribbean Library Association is onlangs in Paramaribo opgericht door bibliotheken en informatieprofessionals uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius, St. Maarten en Suriname, met als doel het bibliotheekgebruik te promoten, het kennisniveau van de medewerkers in de sector te verhogen en de digitalisering van ons cultureel erfgoed vorm te geven. Een van projecten waaraan gewerkt wordt, is de totstandkoming van een gemeenschappelijke bibliotheekautomatisering. De wens is om een gezamenlijk systeem (front- en back-office) met een gezamenlijk zoekportaal op te zetten. Ten opzichte van de huidige dienstverlening is dat een enorme stap voorwaarts, omdat sommige bibliotheken nog werken met een kaartenbak of excelsheet. We zijn erg enthousiast over de mogelijkheden tot samenwerking in het Caribisch gebied. We hebben nog een lange weg te gaan, maar de onderlinge steun binnen de regio en daarbuiten zal ons zeker helpen.

Groeiproces
Annie Mauger uit Groot-Brittannië van CILIP (the Chartered Institute of Library and Information Professionals) sprak over de nieuwe werkomgeving: meer doen met minder geld, minder professionals, nieuwe vaardigheden, nieuwe technologie en erkenning. Met het dalend aantal lidmaatschappen neemt de druk toe om goed te luisteren naar wat de leden van de vereniging willen. Duidelijkheid en toegevoegde waarde, relevante kwalificaties, een sterke stem, steun in moeilijke tijden, een sterk netwerk en taken die relevant zijn voor de leden staan hoog op de wensenlijst.
Met uitspraken als ‘Rather than thinking of the user in the life of the library, think of the library in the life of the user’ en ‘Ipads do not speak and teach. Librarians do’, gaven Mauger en W. Weigand ons stof tot nadenken. En als we denken aan de woorden van Kelly Moore en Keith Walker van de Canadian Library Association, ‘wees naïef genoeg om te denken dat verandering mogelijk is en durf’, dan hebben we alle vertrouwen in de toekomst. We zien het als een groot avontuur en een ontdekkingsreis, waarbij we niet alleen naar onze vereniging kijken, maar ook naar onze organisaties, de Universiteit van Aruba en de Nationale Bibliotheek van Aruba en naar onszelf. We zien een groeiproces waar we allemaal veel van kunnen leren en waar we graag voor openstaan.

Eén grote familie
We zijn in de Caribbean een mengelmoes van verschillende culturen, maar als we samenkomen, zijn we één grote familie. We werken hard en doelgericht aan onze toekomst. En zoals elke familie eten we graag samen en wordt er veel gelachen, gezongen en gedanst. We zijn een warme, hechte groep en door het partnerschap met de NVB hebben we er ook een schoonfamilie bij gekregen! We hebben ons die twee dagen in Den Haag thuis gevoeld en genoten. We kijken ernaar uit om iedereen weer te zien. Dank aan Michel Wesseling, Sjoerd Koopman (NVB) en Marian Koren FOBID/VOB! En mochten jullie ooit een reis maken naar het Caribisch gebied, dan nodigen we iedereen van harte uit om ook een kijkje te komen nemen in een van onze bibliotheken.

Het programma en de presentaties staan op de website van de NVB.

Léonie Boerkamp, bestuurslid Dutch Caribbean Library Association en Coördinator bibliotheek Universiteit van Aruba
Astrid Britten, bestuurslid Dutch Caribbean Library Association en Directeur van de Biblioteca Nacional Aruba

Foto (Marian Koren): Léonie Boerkamp (links) en Astrid Britten (rechts)
Reacties op dit artikel (1)

13-2-2022 03:44

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder