HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Theo Peeters: Vakman, ondernemer en onvermoeibaar pleitbezorger

07-09-2012
Theo Peeters: Vakman, ondernemer en onvermoeibaar pleitbezorger
Theo Peeters, directeur van Theek 5, werd voorgedragen voor de Beste Bibliothecaris 2012 met een gloedvolle aanbeveling: 'Theo is een unieke mix van vakman, ondernemer, onvermoeibaar pleitbezorger, betrokken op branche en met originele ideeën.'  
Een collega-directeur gaat dieper in op Peeters' kwaliteiten en stelt onder meer: 'Theo is hét voorbeeld van een schitterende loopbaan als bibliothecaris. Hij gelooft in de maatschappelijke waarde van de bibliotheek en weet die te vertalen naar "modern" bibliotheekwerk en naar maatschappelijk ondernemerschap. De contouren van de Bibliotheek van de Toekomst worden in zijn basisbibliotheek al zichtbaar. Dit is het gevolg van het feit dat Theek 5 openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en daarin ook een voortrekkersrol durft te vervullen. De bibliotheken hebben een aantrekkelijke eigentijdse programmering opgezet en weten de voordelen van samenwerking op strategisch en tactisch niveau goed te benutten. Wat ik heel knap vind van Theo is dat hij in de samenwerking met andere instellingen de identiteit van de bibliotheek weet te bewaren.'

Tijger
Peeters zelf was aangenaam verrast door zijn nominatie, al kan die niet helemaal als een verrassing zijn gekomen. Zijn medewerkers dragen hem op handen en voormalig collega Jan Krol zette hem een paar jaar geleden in zijn column in Bibliotheekblad al neer als de ideale nationale voorbeeldbibliothecaris. Peeters belichaamt volgens Krol een unieke mengeling van vakmanschap en knuffeligheid. Het lijkt erop dat iedereen in zowel zijn directe omgeving als in de bibliotheekbranche een zwak voor Peeters heeft. Stralend met zijn bekende twinkelende oogjes zegt hij daar zelf over: ‘Maar pas op, ik lijk wel een knuffelbeer, maar ik ben een tijger!’ De lokale overheden waar hij mee te maken heeft, kunnen daarover meepraten: als Peeters iets wil, gaat hij tot het uiterste om dat te bereiken en geeft hij niet snel op. Zijn doel verwezenlijken, doet hij overigens wel op Brabantse wijze, door veel netwerken en lobbyen. Zijn voorliefde voor het bijwonen van sporten als voetballen en wielrennen en zijn brede belangstelling voor cultuur (en lekker eten!) komen daar goed bij van pas.

Onorthodoxe wegen
Dat hij het vak van binnen uit kent - hij werkte als chauffeur/bibliothecaris op een bibliobus en was projectleider automatisering - maakt dat hem maar weinig ontgaat. Peeters is op het oog een bibliothecaris van de oude stempel, die cultuur en literatuur en de bemiddeling tussen mensen en informatie de essentie van het bibliotheekvak vindt. Maar hij bewandelt graag onorthodoxe wegen om dat doel te bereiken.
Opvallend is zijn uitgesproken belangstelling voor het jeugdbibliotheekwerk, zo is hij er trots op dat met het succesvolle BoekStart als eerste in Theek 5 geëxperimenteerd werd.
Peeters staat ook open voor alle moderne ontwikkelingen en is inmiddels onafscheidelijk van zijn iPad. Maar al in 2007 haalde Theek 5 het NOS Journaal met haar boekenautomaat, die aan de wieg stond van de huidige Plug-in ontwikkelingen.
In 2011 werd tot zijn vreugde de moderne, deels onbemand draaiende bibliotheek in Gilze, derde bij de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland. Waarvoor hij, geheel des Theo’s, de eer onmiddellijk doorschoof naar het personeel.

Personeelsbeleid
De warme manier waarop hij met collega’s omgaat en het personeelsbeleid vormgeeft van de bibliotheken waarvoor hij verantwoordelijk is, is een ander opvallend aspect aan Peeters. Hij gelooft in het binnenhalen van talentvolle jonge mensen uit aanpalende disciplines om zijn bibliothecarissen mee aan te vullen, als een soort LibrarySchool avant la lettre! Hij geeft die medewerkers geld en ruimte om ook echt iets van hun bibliotheekbaan te maken en zorgt ervoor dat hun talenten aanstekelijk werken op de al aanwezige medewerkers. Peeters is zich er zeer van bewust dat medewerkers die plezier in hun werk hebben betere resultaten afleveren en hij hecht aan een goede sfeer.
Ook op landelijk niveau is Peeters een graag geziene samenwerkingspartner. Hij vervulde diverse belangrijke bestuursfuncties, bij VOB, NBD en CPNB, en is op dit moment voorzitter van het Loket Aangepast Lezen.
Volgens Jan Krol zou een in kunststof uitgevoerde miniversie van deze voorbeeldbibliothecaris tot een nationale rage kunnen leiden… Misschien een idee als Theo Peeters de Beste Bibliothecaris van Nederland 2012 wordt?

Tekst: Wendy de Graaff
 
In deze video stelt Theo Peeters zichzelf voor.Reacties op dit artikel (2)

e.hendriks
11-9-2012 15:38
Hallo collega's in den lande,
Zet ik 2 weken geleden een heel pleidooi op jullie site om op Theo te stemmen, kan ik  het niet terugvinden.
Nogmaals: Theo is van no nonsense, innovatief en tegelijkertijd hoogwaardig kwalitatief bibliotheekwerk (gaat niet bij alle directeuren hand in hand). heeft zijn sporen in bibliotheekland alo lang verdiend en is nog steeds even enthousiast bezig als bij de start cvan zijn loopbaan. Voor mij hoort hij bij de top 3 van beste bibliotheekdirecteuren van nederland. Dus een stem op Theo is een stem, die telt!
Sanne
27-9-2012 16:34
Bekijk en luister via de volgende link het interview van Theo Peeters met Omroep Brabant. http://www.omroepbrabant.nl/?news/179424922/Theo+Peeters+Mijn+taak+is+kennis+en+mensen+verbinden.aspx

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder