HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Esther Valent: De bevlogen vrouw achter Durf te vragen!

07-09-2012
Esther Valent: De bevlogen vrouw achter Durf te vragen!
Als je de loopbaan van Esther Valent bekijkt, valt het je op hoe breed zij actief is binnen het openbaar bibliotheekwerk. Van automatiseringsprojecten, via collectievorming en catalogusopbouw voor de hele Openbare Bibliotheek Amsterdam en op provinciaal niveau, tot het leiding geven aan lokale teams bij het beantwoorden van digitale vragen, ze heeft het allemaal gedaan. 
Door haar bescheidenheid opereert zij vaak op de achtergrond en is zij vooral bezig om anderen te faciliteren, opdat zij hun werk optimaal kunnen uitvoeren.
Naast de meer beleidsmatige kanten van het vak is ze met veel plezier het ouderwetse handwerk blijven beoefenen. Catalogusopbouw en vooral informatiedienstverlening op hoog niveau hebben haar belangstelling. Dat is niet verwonderlijk, omdat ze voor het bibliotheekwerk koos vanwege de maatschappelijke component. ‘Ik wilde een beroep uitoefenen waarmee ik iets maatschappelijks kon doen en een universitaire studie leek me daarvoor te theoretisch. Ik heb me geïnformeerd over de politieacademie, de school voor journalistiek en de Frederik Muller Akademie (zowel richting bibliotheek als boekhandel en uitgeverij). De liefde voor het lezen en daarbij de “volksverheffing” van de openbare bibliotheek gaven de doorslag.’

Digitale vraagbeantwoording
Een bibliothecaris in hart en nieren heeft geen enkele moeite met het woord ‘volksverheffing’ en dat geldt ook voor Valent. In de loop der jaren ervaart zij dat de kloof tussen burgers en de enorme berg aan (digitale) informatie eerder dieper wordt dan slinkt. Het helpen van burgers bij hun informatievragen ziet zij als een van de belangrijkste taken voor openbare bibliotheken, waar zij graag haar bijdrage aan wil leveren door er aandacht voor te vragen en dit werk verder te professionaliseren. Maar Esther zou Esther niet zijn als ze dat niet op een heel praktische manier aanpakte: afgelopen jaar nam zij op persoonlijke titel het initiatief tot het project Durf te vragen!, dat het digitale informatiegat moet proberen te vullen. Enthousiaste informatiemedewerkers met een passie voor hun vak verenigen zich bij Durf te vragen! om in hun eigen tijd vragen op internet te beantwoorden. Valent: ‘Ik vind het heel belangrijk dat de bibliotheek goed zichtbaar is op internet en dat informatiemedewerkers het digitaal beantwoorden van vragen net zo als hun terrein zien als het beantwoorden van vragen in de bibliotheek.’

Briljant initiatief
Een van de enthousiaste medewerkers nomineerde Valent als Beste Bibliothecaris van Nederland 2012 met de volgende woorden: ‘Haar initiatief om de digitale vraagbeantwoording nieuw leven in te blazen vind ik briljant. Haar idee is om zelf de vragen op te zoeken als die niet meer bij de bibliotheek komen. Inmiddels werk ik er zelf met heel veel plezier aan mee en ik vind de manier waarop Esther haar “volgelingen” moed inspreekt en stimuleert buitengewoon inspirerend. Ik heb echt heel veel bewondering en respect voor haar, want om onduidelijke redenen staat de digitale vraagbeantwoording landelijk op een heel laag pitje en je moet door muren heen breken om het weer op de agenda te krijgen.’

Drie werkplekken
Door bezuinigingen, een situatie waar veel collega’s mee te maken krijgen, werkt Valent op dit moment voor drie verschillende organisaties. Vanuit werkgeverskant bekeken is het misschien een voordeel dat drie werkplekken van haar talent en professionaliteit kunnen profiteren, maar het is wel een versnippering van haar vermogen projecten op poten te zetten en collega’s te stimuleren. Nog een laatste citaat uit de nominatie: ‘Ik neem mijn pet diep voor haar af en als beloning voor haar bevlogenheid en betrokkenheid bij het bibliotheekwerk in het algemeen en de digitale vraagbeantwoording in het bijzonder vind ik dat ze de titel “bibliothecaris van het jaar” zeker verdient.’
En iemand die genomineerd wordt als Beste Bibliothecaris van Nederland 2012 gun je toch zeker ook een stevige baan op het terrein waar haar hart ligt: de informatiebemiddeling!

Tekst: Wendy de Graaff
 
In deze video stelt Esther Valent zichzelf voor.

U kunt uw stem uitbrengen op een van de drie genomineerden voor de verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2012 op deze pagina.
Reacties op dit artikel (7)

Nils Roemen
7-9-2012 16:49
 L.s.
Schitterend natuurlijk dat Esther de #durftevragen enthousiast gebruikt  en wellicht het iniitiatief heeft genomen dit ook in de bibliohteek wereld verder uit te rollen. De initiatiefneemster van #durftevragen is ze echter niet. Durftevragen is een netwerk dat al sinds 2006 bestaat. de Hashtag #durftevragen is bedacht door martijn Aslander en gelanceerd door Nils Roemen.
in het (overigens gratis downloadbare) boek "durftevragen en de kracht van sociale overwaarde" is meer te lezen over het ontstaan en de kracht van Durftevragen. We zijn van het delen en vinden het fantastisch dat juist hierdoor #durftevragen een dagelijks bereik heeft van meer dan 200.000 mensen. Maar ere wie ere toekomst, den bedenkers van durfte vragen zijn Herman Dummer en Nils Roemen en de #durftevragen is door Martijn Aslander bedacht.

hartelijke groet,

Nils Roemen
Esther Valent
7-9-2012 17:14
Beste Nils, excuus namens de auteur dat de hastag in dit artikel is gebruikt. Het project Durf te vragen! is een initiatief dat gebruik maakt van #dtv en #durftevragen met de twitteraccount @DeBibliotheek1. Hartelijk dank dus voor jullie initiatief en inderdaad, ere wie ere toekomt! 
Nils Roemen
7-9-2012 17:29
Ha Esther,

okidoki helemaal goed.

groetjes,
Nils 
Bart Janssen
8-9-2012 15:09
De oorspronkelijk gehanteerde titel kon inderdaad leiden tot verwarring en is bij deze aangepast. Met excuses aan Herman Dummer, Nils Roemen en Martijn Aslander.
Esther Valent
12-9-2012 13:59
 Voor wie nog wat meer wil horen en zien van Zanggroep Voices, hierbij Gabriella's Sang, dat we samen met 2 andere koren zongen http://www.youtube.com/watch?v=5CRYYBExms8 en Footloose, waarvan helaas de geluidskwaliteit niet heel denderend is http://www.youtube.com/watch?v=yGN-ihF4XnI. Hopelijk lukt het om de links aan te klikken :-)
Esther Valent
12-9-2012 14:00
Aanklikken lukt dus helaas niet, dan even kopieeren en in de browser plakken. Ik hoop dat jullie het leuk vinden! 
Anneke Effern
3-10-2012 12:20

Heb je gezienm  toen je zong met het koor voices. Geweldig ik hho ook dat je gekozen zal worden als beste biobliotheek cares! Anneke

 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder