Welke insteek pak je dan als directeur van Bibliotheek Assen? Dat is uiteindelijk een heldere insteek geworden, namelijk
duurzaam ondernemen, met als doel je als organisatie duurzaam te bestendigen. Bibliotheek Assen als organisatie die duurzaam wil presteren. Die wil gaan werken aan succesvol ondernemen én duurzaam ondernemen, die elkaar meervoudig versterken. Daar heb je een goed team van medewerkers voor nodig, waar je heel duurzaam mee moet omgaan. Daar maken we ook het verschil in de toekomst.
We zitten in een prachtig duurzaam pand, De Nieuwe Kolk, met energiezuinige led-verlichting, aardgaswarmte en heel veel maatregelen om zo energiezuinig en duurzaam mogelijk te opereren. Daar kunnen de bouwers u alles over vertellen. Dat ga ik niet doen.
Ik kies voor de insteek van een duurzame organisatie, die duurzaam is in haar bestaansrecht en die haar waarde nu en voor de toekomst weet te bewijzen. Bibliotheek Assen als duurzame instelling voor en door Assenaren.
Duurzaam presteren in de betekenis van een succesvolle organisatie die haar toegevoegde waarde op overtuigende wijze weet neer te zetten. Een duurzame organisatie, onmisbaar in de samenleving en die lokaal het verschil kan maken. Samen met andere partners in de stad. Fysiek en digitaal, in functie en gebouw.
Zorg voor milieu, mens en maatschappij kan zorgen voor betere bedrijfsresultaten en is maatschappelijk zeer relevant. Onze bronnen raken immers uitgeput. Succes schuilt volgens mij in het maken van bewuste keuzes die passen bij onze organisatie.
Dit willen we doen door duurzaamheid in onze genen en processen te verankeren. In de betekenis van respect voor elkaar en voor onze omgeving, samenwerken, innovatie en creativiteit, samen met geïnspireerd leiderschap.
Niet minder ondernemen, maar méér. Bijvoorbeeld door maatschappelijke vragen te beantwoorden, kosten te besparen, processen te optimaliseren, successen te delen en onze omgeving te inspireren.
Ons doel is Bibliotheek Assen als instituut met bewezen toegevoegde waarde in de Asser samenleving te positioneren. Dit betekent dat al onze medewerkers de visie, strategie en vernieuwing en de richting waar we naartoe gaan moeten weten, begrijpen en kunnen ondersteunen en uitdragen. Daar energie van krijgen en dit kunnen en willen uitstralen.
Het is mijn ervaring dat, als je als organisatie je strategie, je punt op de horizon, je doelen niet deelt, verteld en herhaald, de weg onduidelijk is. Dit zorgt voor energieverlies en is niet duurzaam. Bij medewerkers en bij de organisatie als geheel. En je moet zorgvuldig omgaan met energie. Vooral met de energie van je medewerkers en de partners met wie je samenwerkt. Binnen en buiten De Nieuwe Kolk. Dat mag jij ook van hen verwachten. Laten we daar dan beginnen!
Als iedereen weet wat we doen en hoe en waarom, dan geeft dit energie, versnelling en duidelijkheid. Keuzes maken als organisatie heeft een parallel met het maken van keuzes op het gebied van duurzaamheid. Niet makkelijk, wel nodig.
Misschien vormen
duidelijk keuzes maken en
duidelijk maken van keuzes wel de start van duurzaamheid in de betekenis van duurzaam ondernemen. In de betekenis van zorgvuldig omgaan met de energie van je medewerkers, partners, klanten. Een duidelijke visie - en die delen en benoemen - geeft die duidelijkheid, het ermee eens of oneens zijn als medewerkers is een heel andere vraag.
Klinkt dat hard? Misschien. Maar duidelijkheid geven, met veel oog voor elkaar - hoe zitten we erin, zitten we nog op hetzelfde level qua energie? - kan ook weer energie geven.
We zijn begin dit jaar begonnen met het verschaffen van duidelijkheid, maar dit is een doorlopend proces van bestendigen en herhalen. Daar gaan we in lopende opleidingstrajecten mee door. Want voor Bibliotheek Assen zijn onze medewerkers ons grootste kapitaal en onze grootste energiebron. In tijden van vernieuwing, verhuizing en verandering van taak en functie is het allerbelangrijkste dat je de bron van je energie in je organisatie koestert: je medewerkers.
Niet alleen duurzaam denken, maar vooral doen en dat begint bij jezelf. Naar de klant, naar je collega, naar jezelf. In je eigen organisatie, in je publieksfunctie, in je samenwerking met anderen. Duurzaam en cultureel resultaatgericht ondernemen. Met oog voor onze belangrijkste energiebron: de medewerkers.
Door duidelijkheid van strategie, visie en doelen, door resultaten te geven, te delen en te communiceren, feedback te geven om energieverlies te voorkomen. Hierop sturen en zo Bibliotheek Assen als duurzame instelling, zowel in functie als gebouw, voor de komende jaren te positioneren, zodat onze duurzaamheid een vanzelfsprekendheid is en blijft.
‘Enthousiasme betekent dat er diepe vreugde zit in wat je doet, met daarbij het toegevoegde element van een doel of visioen waar je naartoe werkt. Als je een doel toevoegt aan het plezier waarmee je iets doet, verandert het energieveld. Er wordt nu een zekere mate van wat we structurele spanning kunnen noemen toegevoegd aan de vreugde en die verandert daardoor in enthousiasme. Op het hoogtepunt van door enthousiasme aangedreven creativiteit zit er een enorme intensiteit en energie achter wat je doet. Je voelt je net een pijl die op weg is naar zijn doel en je geniet van de reis.’ (Eckhart Tolle)
Tekst: Hanneke Veen (Bibliotheek Assen)
Foto's: Eimer Wieldraaijer
Zie ook de
serie foto's van Bibliotheek Assen, De Nieuwe Kolk.
In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen. Dit is de eerste column in die reeks.