HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Bibliotheek Lek&IJssel en duurzaamheid

17-10-2012
Bibliotheek Lek&IJssel en duurzaamheid
Het Millenniumplatform IJsselstein heeft onlangs in de nieuwe bibliotheek in IJsselstein de ‘Dag van de duurzaamheid’ inhoud gegeven. De bibliotheek wordt blijkbaar gemakkelijk verbonden met duurzaamheid en dat is terecht natuurlijk. 
Door het stormachtige politieke klimaat van Nederland en de eurocrisis hebben de bibliotheken de wind niet mee. Dit ondanks het toenemend gebruik van windenergie en ondanks de energie waarmee velen zich inzetten om de bibliotheek duurzaam te blijven inbedden in de Nederlandse samenleving. De bibliotheek is immers de meest bezochte publieke instelling en een van de weinige echt democratische en waardevrije plekken in een gemeente.

In de bibliotheken van Regiobibliotheek Lek&IJssel hebben we sinds 2008 gewerkt aan het duurzaam toekomstbestendig maken van onze bibliotheken. Met succes. Onlangs zijn we doorgelicht op onze bedrijfsvoering. Uit de rapportage blijkt dat wij succesvol zijn, goede resultaten hebben en veel presteren voor een zeer lage kostprijs als je dat vergelijkt met andere bibliotheken. Onze bibliotheken hebben een metamorfose ondergaan. Daar waar we van onze gemeenten letterlijk de ruimte kregen om te bouwen en te verbouwen, hebben vestigingen een eigentijdse inrichting gekregen, die verrast, verleidt en uitnodigt tot verblijf en waar medewerkers klantvriendelijke verkopers zijn van producten en diensten waar we trots op zijn. Onze nog niet heringerichte vestigingen hebben baat bij de nieuwe koers van Bibliotheek Lek&IJssel. Principes van retailconcepten zijn vertaald naar bibliotheekfuncties, met als resultaat: aantrekkelijke presentaties van collecties, diensten en producten die goed aansluiten bij de behoeften van de klanten. Onze medewerkers houden zich nauwelijks meer bezig met logistieke processen en des te meer met de klant.
Onze collecties hebben een hoog rendement in vergelijking tot andere bibliotheken en onze leden- en bezoekersaantallen groeien gestaag. Onze bezoekers verblijven langer in de bibliotheek en komen steeds meer niet alleen voor lenen, maar ook voor werken, leren en elkaar zien en spreken.
Daarnaast investeren we duurzaam in de samenleving. We zoeken en vinden samenwerking met culturele en maatschappelijk instellingen, maar ook met ondernemers.

Onze nieuwe bibliotheek in IJsselstein ontwikkelt zich sinds de opening in april snel tot een duurzame place to be voor de IJsselsteinse bevolking, instellingen en verenigingen. IJsselsteinse ondernemers houden congressen en ledenvergaderingen in de bibliotheek. De bibliotheek wordt ervaren als een inspirerende, lerende omgeving, waar je gezien wilt worden. De bibliotheek exploiteert ook het toeristeninformatiepunt ‘Uit in IJsselstein’ en verduurzaamt hiermee haar informatieve functie.

Onze bibliotheek in IJsselstein is als beste bibliotheek van Utrecht genomineerd voor de verkiezing van Beste Bibliotheek van Nederland.
In oktober 2011 werd de Bibliotheek Hengelo uitgeroepen tot Beste Bibliotheek van Nederland. Directeur Marion Mertens heeft daarna als thema voor de Bibliotheek Hengelo in 2012 ‘duurzaamheid’ in het licht gezet. ‘Duurzaamheid is een belangrijk en actueel thema, dat goed bij de bibliotheek past’, vindt Mertens. ‘Immers: bibliotheken zijn van nature al duurzaam. Zij hebben een collectie in huis die ze meermaals ter beschikking stellen aan derden. Bovendien is lezen op zich ook een duurzame activiteit, zo zei prinses Laurentien, erevoorzitter van onze branche, vorig jaar. Door te lezen, creëren kinderen een betere toekomst en dus een betere leefomgeving voor zichzelf. Ze worden zich bewuster van hun omgeving en van de rol die ze zelf hierin spelen. En als iemand zijn eigen omgeving verbetert, wordt de kwaliteit van het leven voor anderen in die omgeving - familie, vrienden, kennissen, klasgenootjes et cetera - ook verbeterd. Zo kun je als individu bijdragen aan een betere wereld.’
Deze denkwijzen van Marion Mertens en prinses Laurentien onderschrijf ik van harte.

Dus:
  • Hebben wij een licht, transparant en uitnodigend gebouw in IJsselstein, waar de zonne-energie vrij spel heeft.
  • Investeert de Bibliotheek Lek&IJssel duurzaam in haar medewerkers.
  • Werken wij voortdurend aan een duurzame relatie met onze gemeenten.
  • Bouwen wij een duurzame relatie met onze klanten op.
  • Faciliteren wij een duurzaam verblijf van onze bezoekers.
  • Zijn de openingstijden van onze bibliotheken duurzaam, want ver boven het gemiddelde.
  • Werken wij een aan duurzame relatie met culturele en maatschappelijke instellingen.
  • Investeren wij veel in een duurzame samenwerking met onze scholen.
  • Werken wij aan een duurzame samenwerking met instellingen en bedrijven in onze gebouwen.
  • Hebben wij in Utrecht een duurzame relatie met onze collega-bibliotheken, die resulteert in een gezamenlijke collectie en tarievenstructuur, met een provinciaal selectieteam.
  • Investeren wij in de duurzaamheid van de digitale bibliotheek.
  • Hebben wij in Houten boekspots ingericht en dragen daarmee een duurzaam steentje bij aan recycling van boeken.
  • Staan wij altijd open voor duurzame nieuwe vormen en inhoud van samenwerking met toekomstige partners.
Zie ook de fotoreportage met foto's van Bibliotheek IJsselstein.

Tekst: Iet Hoogenboezem, directeur Bibliotheek Lek&IJssel
Foto's: Eimer Wieldraaijer

In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) de komende tijd persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen. 



Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder