HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Aandeel Bibliotheek Urk stijgt

18-10-2012
Aandeel Bibliotheek Urk stijgt
De bibliotheek OP Urk weet zich positief te onderscheiden en boekt jaarlijks geweldige resultaten. Zij eindigt steevast in de plus. De bibliotheek is stevig verankerd in de lokale gemeenschap. Dat is bereikt door niet af te wijken van de koers, door onafhankelijk te blijven en lef te tonen.  
Het is waar: ook de commotie over de lezing van Siebelink en de tekorten van de bibliotheek hebben bijgedragen aan verhoogde belangstelling voor de bibliotheek. Dit onder het motto: het maakt niet uit hoe er over je gesproken wordt, als er maar over je gesproken wordt. Dat heeft tot bestuurlijke reuring geleid, maar de mensen op Urk weten de bibliotheek te vinden. De literaire avond met Jan Siebelink was met 100 bezoekers uitverkocht. De Urkers zijn trots op ‘hun’ bibliotheek. In tijden van nood wordt dat duidelijk en zijn de Urkers bereid hun bibliotheek financieel te steunen. Dat is wel gebleken uit de georganiseerde Duckrace (crowdsourcing) met een kleine 4000 deelnemers, waaronder 45 bedrijven.

Urk, dat ‘eigen-wijze’ vissersdorp aan het IJsselmeer, vastgeklonken aan de vaste wal, qua volksaard getekend door de vis en de zee. De gemeente zelf typeert de bevolking als jong, hecht en gelovig. Als directeur-bestuurder van een regionale bibliotheekorganisatie is het niet eenvoudig om uit het seculiere Lelystad, waar het hoofdkantoor van de FlevoMeer Bibliotheek is gevestigd, binnen te komen in die hechte gemeenschap. Toch kom ik er graag. Vanwege de no-nonsense aanpak die het vissersdorp kenmerkt en de manier waarop de bibliotheek en haar medewerkers zich manifesteren in de samenleving, namelijk zelfbewust en ondernemend. Zij zijn óók trots op hun bibliotheek en terecht. Al sinds januari 2009 worden middelen als Facebook en Twitter ingezet en wordt geen kans onbenut gelaten om de bibliotheek als culturele hotspot te profileren. Dat werpt z’n vruchten af. Over een periode van vijf jaar (2007-2011) is het ledental met ruim 13% gestegen. Van de bevolking beschikt 32,2% over een bibliotheekabonnement. Het aantal bezoekers is in die vijf jaar met ruim 22% gestegen en het aantal uitleningen met bijna 29%. De formatie in de front-office is gelijk gebleven, 4,1 fte.
De klanten hebben de bibliotheek in 2011 gewaardeerd met een gemiddelde score van 8,2. Dat is ruim meer dan in 2007 met een ‘magere’ 7,5. De prijs/kwaliteitverhouding van deze bibliotheek is zeer goed te noemen. Naast de uitstekende dienstverlening op locatie is de groei het gevolg van de brede bedrijfsmatige en inhoudelijke ondersteuning vanuit de basisbibliotheek. Dat werpt z’n vruchten af.

Het aandeel bibliotheek stijgt. Een uitstekende en groene belegging! Zeker voor een dorp als Urk, waar 50% van de bevolking jonger is dan 25 jaar. Mijn advies: investeer in de bibliotheek, juist dan! Ik zeg het de Stichting Lezen na: ‘Meer lezen, beter in taal’. Dat biedt zoveel kansen. Een investering in de bibliotheek is een investering in een duurzame toekomst. Dat betaalt zich terug!

Zie ook de fotoreportage met foto's van Bibliotheek Urk.

Tekst: Jan Gommer, directeur FlevoMeer Bibliotheek
Foto's: Eimer Wieldraaijer 

In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) de komende tijd persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder