HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Duurzaam in gedachtegoed

21-10-2012
Duurzaam in gedachtegoed
In de Brabantse gemeente Bladel staat een splinternieuwe bibliotheek, gevestigd in een gloednieuw pand, ingericht met fonkelnieuwe meubels. Een prachtige bibliotheek, die haar nominatie meer dan waard is, maar eerlijk is eerlijk: de duurzaamheidsgedachte straalt er niet direct vanaf. Voor een kritische kijker is achter die blinkende buitenkant de duurzaamheid echter wel degelijk zichtbaar. Namelijk in de fundamenten. 
We zijn het er allemaal over eens dat de bibliotheek duurzaamheid met zich meedraagt in haar DNA. Het Trendrapport Duurzaamheid doorgrondde dat al in 2009, met de stelling dat ‘de duurzame bibliotheek een pleonasme is’. Over deze vorm van duurzaamheid hoeven we het hier niet meer te hebben, al geldt die natuurlijk evengoed voor ons paradepaardje in Bladel.

De duurzaamheid zit in Bladel ook niet in zonnepanelen op het dak of tweedehands stellingkasten. De duurzaamheid van deze bibliotheekvestiging blijkt voornamelijk uit het gecombineerde gedachtegoed van de gemeente Bladel en Bibliotheek De Kempen. Twee partijen die het erover eens waren dat inwoners een plek nodig hebben om hun horizon te verbreden, zonder die horizon te vervuilen. Partijen die onderschreven dat ecologische, economische en sociale belangen in evenwicht moesten zijn: precies waar het bij duurzaamheid om draait. Partijen die durfden te investeren in hedendaagse behoeften en noodzaak, zonder daarbij toekomstige generaties in gevaar te brengen.

Dat gedachtegoed is met lef in de praktijk gebracht, in een regelrechte flagship store die mensen binnenzuigt, omdat het er mooi, uitnodigend en vernieuwend uitziet. Waar die mensen – eenmaal over de drempel - worden verrast en geïnspireerd, zich kunnen ontwikkelen en vormen, met materialen die wij voor hen onderhouden en bewaren, in continue samenwerking met de gemeente.

Natuurlijk hebben we geluk gehad met een gemeente die het duurzame DNA van de bibliotheek deelt en een budget beschikbaar stelde waar we nu (twee jaar later) alleen nog van kunnen dromen. Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst vooral weer op die andere manier duurzaamheid zullen betrachten, waarbij we met minder vloeroppervlak, minder energieverbruik en meer digitalisering ook volop meewerken aan een duurzamere wereld.

Maar voor nu, in Bladel, genieten we volop van het feit dat we ons duurzame gedachtegoed zo’n prachtige nieuwe verpakking hebben kunnen geven!

Zie ook de fotoreportage met foto's van Bibliotheek Bladel.

Tekst: Anneke Schellens, directeur Bibliotheek De Kempen
Foto's: Eimer Wieldraaijer

In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.



Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder