HomeRubriekenArtikel
voetnoot

New York: Sociale innovatie, nieuwe dienstverlening en cultureel ondernemerschap

31-01-2013
New York: Sociale innovatie, nieuwe dienstverlening en cultureel ondernemerschap
Van 18 t/m 23 juni 2013 organiseert Bibliotheekblad in samenwerking met Rogues (non-profit organisatie gespecialiseerd in studiereizen voor openbare bibliotheken) een zesdaagse studiereis naar New York, de stad waar alles gebeurt en waar alles mogelijk is.....  
New York, een creatieve, dynamische metropool en het mondiale centrum voor handel, financiën, media, onderwijs, theater, muziek, kunst, mode en publiciteit. Maar ook een stad die de komende jaren bijna 700 miljoen dollar investeert in nieuwe vormen van openbaar bibliotheekwerk. Want ondanks krimpende budgetten bouwen deze bibliotheken aan een nieuwe toekomst in tijden van internet en E-books en geven zo nieuwe inhoud aan klassieke waarden zoals geletterdheid, cultuurparticipatie en maatschappelijke verankering. Zowel de New York Public Library, de Brooklyn Public Library als de Queens Library realiseren grootschalige, innovatieve nieuw- of verbouwprojecten en werken aan nieuwe vormen van digitale dienstverlening.

Tijdens deze reis maak je kennis met deze ‘grote drie’ van het bibliotheekwerk:
  • De New York Public Library is met een jaarlijks budget van 245 miljoen dollar en een collectie van meer dan 53 miljoen boeken na de Library of Congres de grootse openbare bibliotheek van de USA. Een bibliotheek met een netwerk van meer dan 80 filialen, met als hoofdbibliotheek de iconische vestiging aan Fifth Avenue. Maar de New York Public Library is méér dan een bibliotheek: het is een instituut met een rijke geschiedenis, diep geworteld in de samenleving en in vele opzichten een inspirerend voorbeeld. Want zowel de wijze van (publiek én privaat) financieren, de samenwerking met andere partners, de innovatieve digitale dienstverlening (zoals de Boundless Library) en hun manier van programmeren doen recht aan het motto: discover, connect, get inspired. Het leidt ook tot ambitieuze nieuwbouwprojecten zoals het New York Public Library’s Central Library Plan, een grootschalige en controversiële uitbreiding (300 miljoen dollar) van de centrale bibliotheek aan Fifth Avenue. Of de state-of-the-art Battery Park City Library in Lower Manhattan, de groenste bibliotheek van New York.
  • Brooklyn Public Library, met bijna 60 vestigingen en een werkgebied van 2,6 miljoen inwoners werd onlangs bekroond als top-innovator, omdat zij met beperkte middelen hun openingstijden met meer dan 20% konden verruimen. Een bibliotheek die serieus werk maakt van nieuwe programma’s, zoals Linda Johnson, de directeur van de Brooklyn Public Library stelt: "Any new library would not be a repository of books by any stretch. It's really about the programming. It's really about how to use the spaces we have to meet our patrons' needs." Het is een bibliotheek die investeert in mensen, wat o.a. tot uitdrukking komt in Workforce1 Centers, een groot samenwerkingsproject dat afgelopen jaar 400 werkzoekenden in Brooklyn aan een baan hielp.
  • Queens Library werd in 2009 door Library Journal uitgeroepen tot “Library of the Year” en was daarmee de eerste New Yorkse bibliotheek na 20 jaar die deze prestigieuze prijs won: Deze bibliotheek met een werkgebied van 2,4 miljoen inwoners, 62 vestigingen en een jaarlijks budget van 125 miljoen dollar vond een passend antwoord op bezuinigingen en werkt nu succesvol aan haar toekomst: “We view our programs as basic services, not as temporary grant programs. So when budget cuts come, we don't just cut our programs”, aldus Tom Galante, de President en CEO van Queens Library. In 2011 werd het 30 miljoen dollar kostende “Children’s Library Discovery Center” geopend, een echt interactieve bibliotheek van meer dan 4000 vierkante meter, waar kinderen spelenderwijs leren en actief betrokken worden bij de organisatie.
New York 1 New York 2
Links: Battery City Park Library. Rechts: Discovery Center Queens

Naast deze drie grote bibliotheekreuzen wordt elders in de stad op een heel andere manier gewerkt aan nieuwe, kleinschalige concepten zoals The Underground New York Public Library: ‘A visual library featuring the Reading-Riders of the NYC subways’. Of wat te denken van ‘guerrilla-bibliotheken’, een initiatief voor kleinschalig bibliotheekwerk. Maar groot of klein: al deze bibliotheken staan model voor andere vormen van financiering, waarbij termen vallen als ‘cultureel ondernemerschap’, sociale innovatie, sponsorship en ‘crowdfunding’.

New York 3
Guerrilla-bibliotheek New York

Wij gaan onder deskundige begeleiding de meest spraakmakende, nieuwe bibliotheken in de stad zien, ontdekken nieuwe vormen van bibliotheekwerk en spreken met de mensen achter deze initiatieven. Stadsgids tijdens de studiereis naar New York is Mars van Grunsven, sinds 2004 correspondent voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Er is in het programma volop ruimte voor onderlinge gesprekken en reflectie waardoor deze reis een inhoudelijke meerwaarde krijgt. Onderdeel van het arrangement is een voorbespreking op donderdagmiddag 23 mei in (uiteraard) Hotel New York in Rotterdam. Daar maak je kennis met je reisgenoten en verkennen wij de thematiek van onze reis, onder andere door een inleiding van Amerika-expert en journalist Bert Ummelen.
En een paar maanden na afloop van de reis organiseren wij een slotbijeenkomst om terug te kijken op de reis en om na te gaan welke lessen er geleerd zijn. Ook deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van het arrangement.

De reis richt zich op directies en MT-leden in Nederland en Vlaanderen, maar ook op beleidsfunctionarissen en gemeente- en provincieambtenaren.

De kosten voor deze zesdaagse reis bedragen ± € 3.150*, all in (vlucht, lokaal vervoer, 5 overnachtingen op basis van eenpersoonskamer, maaltijden, voorbereidings- en slotbijeenkomst).
Deelnemers aan de studiereis kunnen ook kiezen voor overnachting op een tweepersoonskamer indien zij zelf een kamergenoot regelen. In dat geval is de reis 400 euro goedkoper.

Zie ook het (voorlopige) programma.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder