HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Studiereis Birmingham, Worcester en Londen

05-04-2013
Studiereis Birmingham, Worcester en Londen
De laatste jaren is sprake van spectaculaire ontwikkelingen in bibliotheekarchitectuur, niet in het minst in Birmingham, waar op 3 september de 189 miljoen pond kostende en door de Nederlandse architecte Francine Houben ontworpen iconische bibliotheek aan Centenary Square opengaat. Een perfecte bestemming voor een studiereis. 
Wat beweegt een stadsbestuur om in deze tijd een openbare bibliotheek van maar liefst 31.000 m2 te bouwen? Het antwoord van Mike Whitby, hoofd City Council Birmingham, is even helder als gedurfd: ‘Despite the global economic slowdown, demand for and confidence in Birmingham has never been higher. The new library will be an iconic landmark and a testament to the role Birmingham will play in the 21st century as a truly global city.’

Driedaagse studiereis
Bibliotheekblad organiseert samen met Rogues een driedaagse studiereis naar dit fraaie staaltje Dutch Design, dat als hefboom dient voor de herontwikkeling van het centrum van de op een na grootste stad van Engeland.

The Hive
Tijdens deze reis brengen we ook een bezoek aan The Hive in Worcester, ’s werelds eerste en tot nu toe enige fusie van een openbare en een wetenschappelijke bibliotheek, die medio vorig jaar werd geopend door koningin Elisabeth.

Idea Store Watney Market Londen
Idea Store Watney Market, Londen

Watney Market
Derde highlight van deze studiereis is de kennismaking met de fonkelnieuwe Idea Store-vestiging aan Watney Market in Londen. Na eerdere spraakmakende ‘proeftuinen’ in Canary Wharf en Whitechapel is Watney Market de nieuwste loot aan de stam van een van Engelands meest opmerkelijke bibliotheekvernieuwingsprojecten.

Inschrijven
Wilt u zien hoe het Britse bibliotheekwerk zich opnieuw op de kaart zet? Ga dan mee naar Birmingham, Worcester en Londen.

Wegens omstandigheden is deze studiereis uitgesteld naar het voorjaar van 2014.

Zie ook de flythrough video van Mecanoo van twee jaar geleden . In een interview (pdf) dat eerder verscheen in Bibliotheekblad nr 4, 2010 gaat Francine Houben van Mecanoo nader in op de achtergronden van het project. (Inloggen vereist) Reacties op dit artikel (2)

M.C. van den Bos
5-8-2013 16:46

Zou graag willen weten of er nog plaatsen zijn en tegen welk bedrag (1800 of 1950)
Rob Bruijnzeels
6-8-2013 19:24
 Ja; er zijn nog plaatsen beschikbaar. En omdat we 1 juli inmiddels geapsserd zijn, is de prijs 1950 Euro. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder