HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Finalisten Beste Bibliotheek van Nederland

03-06-2013
De negen finalisten in de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2013 zijn bekend. Bibliotheekblad reikt op 3 oktober in het Beatrix Theater in Utrecht de NBD Biblion Award uit voor de Beste Bibliotheek van Nederland. Anders dan voorgaande jaren worden de openbare bibliotheken op basis van grootte ingedeeld in drie categorieën. Per categorie worden drie bibliotheken genomineerd en een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van een bekende Nederlander, zal hieruit de drie winnaars kiezen.
In de drie categorieën die de verkiezing telt, kwam de selectiecommissie na uitvoerig beraad tot de volgende keuze:

- in de categorie bibliotheken met een werkgebied van 0-20.000 inwoners bestaat de eindronde (in willekeurige volgorde) uit Laren, Ter Apel en Bleiswijk.

- de categorie bibliotheken met een werkgebied van 20.000-80.000 inwoners wordt in de finale vertegenwoordigd door Almere-Buiten, Nieuwegein (De Tweede Verdieping) en filiaal Heyhoef in Tilburg.

- bij de qua werkgebied grootste bibliotheken (vanaf 80.000 inwoners) wordt het eremetaal dit jaar verdeeld tussen Alkmaar, Delft en Arnhem.

De komende maanden gaat een viertal deskundige mystery guests op pad om alle bibliotheken op de shortlist op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar te beoordelen op twaalf verschillende onderdelen, die grosso modo zijn samen te vatten onder de noemers gebouw & inrichting, aanbod & collectie, en service & klantgerichtheid. Ook het activiteiten- en dienstenaanbod wordt meegewogen.

In het laatste stadium van de toetsingsronde worden de bibliotheken bezocht door een (deel)jury die het definitieve oordeel velt. De (deel)jury’s worden voorgezeten door dichteres des vaderlands Anne Vegter (0-20.000), cultuurredacteur Ron Holman van de NOS (20.000-80.000) en politica Hedy d’ Ancona (vanaf 80.000).

De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op donderdagmiddag 3 oktober. Tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater te Utrecht, gepresenteerd door voormalig Klokhuis-presentatrice en huidig kinderboekenschrijfster Monique Hagen, wordt het publiek getrakteerd op een boeiend en geanimeerd programma waarin men tevens een stem kan uitbrengen op de drie kandidaten die zullen strijden om de titel Beste Bibliothecaris van Nederland.

Met de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland beoogt Bibliotheekblad het belang van professionele en hoogwaardige openbare bibliotheken onder de aandacht van pers en publiek te brengen. De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor NBD Biblion. De redactie dankt iedereen die dit jaar een van de vele tientallen beargumenteerde voordrachten heeft ingezonden.Reacties op dit artikel (4)

abc
3-6-2013 19:38
Hoe zijn de finalisten finalist geworden? Aangewezen?
Alfred
4-6-2013 02:54
Beste Bibliotheek van Nederland? Is dat niet een beetje heel erg aanmatigend? Het is al erg genoeg, dat men het nodig vind, om echt van alles een wedstrijd te maken. Maar dan ook nog eens met een vlag die de lading niet dekt.
Een mooie boekenverzameling maakt een bibliotheek. Niets meer en niets minder.
Uw kandidaten kunt u gewoon afschrijven. Dat doen ze namelijk ook met hun boeken na verloop van tijd. 
Ik niet.
Ik leen geen boeken. Ik leen me aan boeken.

Een boekenliefhebber.
Alfred
9-6-2013 09:31
Irene Annegarn
25-7-2013 16:09
In de twee plaatselijke zondagskranten las ik dat de bibliotheek genomineerd was wegens een aangekondigde herinrichting volgens een landelijk concept. Lijkt me een beetje prematuur om voorafgaand aan de uitvoering van een herinrichtingsplan een bibliotheek te nomineren voor de titel van 'beste bibliotheek'.
Overigens, voor Alfred: deze bibliotheek noemt afficheert zich op de plattegrond van de vernieuwde vestiging als 'de verleidelijkste bibliotheek'.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder