HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Arnhem, Nieuwegein en Laren beste bibliotheken van Nederland

03-10-2013
Arnhem, Nieuwegein en Laren beste bibliotheken van Nederland
Tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater te Utrecht zijn vandaag de bibliotheken Laren, Nieuwegein en Arnhem verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2013 in respectievelijk de categorieën kleine, middelgrote en grote bibliotheek. Beste Bibliothecaris werd dit jaar Jan van Bergen en Henegouwen van Bibliotheek Schiedam.
Primeur
Voor het eerst zijn prijzen toegekend in drie categorieën: openbare bibliotheken met een werkgebied vanaf 80.000 inwoners (‘grote’ bibliotheken), openbare bibliotheken met een werkgebied van 20.000-80.000 inwoners (‘middelgrote bibliotheken’) en openbare bibliotheken met een werkgebied tot 20.000 inwoners (‘kleine’ bibliotheken). Voor deze indeling is gekozen om een gelijkwaardiger speelveld te creëren voor de deelnemende bibliotheken.

Winnaars
Bij de grote bibliotheken is de openbare bibliotheek van Arnhem door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van oud-minister van WVC Hedy d’Ancona gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2013. De pas geopende fonkelnieuwe bibliotheek (Rozet) in de Gelderse hoofdstad wordt door de jury geroemd als inspirerend voorbeeld voor vakgenoten. Citaat uit het juryrapport: ‘Ontwerper Neutelings Riedijk heeft, samen met de interieurarchitect en het team van de bibliotheek, een geweldige bibliotheek neergezet. Alles ademt kwaliteit in Arnhem, inclusief de collectie, en men heeft, ook zo kort na de opening, aan details gedacht.’ Gesteld kan worden dat ons land een bibliotheek van internationale allure rijker is.
Op de tweede plaats bij de grote bibliotheken eindigt Alkmaar (‘een aantrekkelijke publieksvoorziening op een uitstekende plaats in de stad, met veel aandacht voor de verblijfsfunctie’), terwijl DOK Delft beslag legt op de derde plaats (‘innovaties maken indruk op de jury’).

Bij de middelgrote bibliotheken is Nieuwegein (De Tweede Verdieping) gekozen tot beste van Nederland. ‘De jury onder voorzitterschap van cultuurredacteur Ron Holman (NOS) is onder de indruk van de ondernemingslust van de bibliotheek, die een duidelijke keuze heeft gemaakt om, naast het aanbieden van de traditionele media, een lokaal informatiecentrum te zijn, waarmee zeer uiteenlopende doelgroepen bij de bibliotheek betrokken worden.’
Zilver is er voor de bibliotheek Tilburg Heyhoef: ‘een mooi voorbeeld van een goed toegepast retailconcept; uitstekende sfeer en professionele uitstraling,’ terwijl het brons gaat naar Almere Buiten: ‘een professioneel uitgevoerde “boekenbibliotheek”, met veel aandacht voor de jeugd en in verhouding veel werkplekken.’

De beste ‘kleine’ bibliotheek van Nederland staat in Laren. ‘Afgezien van het nagenoeg perfecte uiterlijk wordt de jury onder voorzitterschap van Dichter des Vaderlands Anne Vegter getroffen door de actieve samenwerking met de andere bewoners van het Brinkhuis en de kwaliteit van de na de brand in 2011 nieuw opgebouwde collectie.’
De op een na beste kleine bibliotheek van Nederland staat in Ter Apel: ‘Een ledenpercentage van 32% is een cijfer om trots op te zijn en de jury begrijpt de leden, want het is goed toeven in de onlangs heringerichte bibliotheek.’
Voor de derde plaats in deze categorie tekent Bleiswijk: ‘De kracht van deze bibliotheek zit in de persoonlijke benadering en sfeer: het is echt “onze” bibliotheek, die ook bijna letterlijk het hart van het dorp vormt.’

Lezers en genodigden van Bibliotheekblad bepaalden via stemming wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Winnaar van deze persoonlijkheidsprijs voor professionals die gedurende een reeks van jaren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak leveren, werd Jan van Bergen en Henegouwen (werkzaam voor de bibliotheek Schiedam). Hij bleef daarmee zijn vakgenoten Jeanine Deckers (Bibliotheek Bollenstreek) en Annemarie van Essen (Rijnbrink Groep) voor.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats. De hoofdprijs - de NBD/Biblion Award - werd op 3 oktober aan de winnaars uitgereikt tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater te Utrecht. Met de verkiezing wil Bibliotheekblad het grote maatschappelijke belang van de openbare bibliotheek benadrukken.

Uitslag van de NBD/Biblion-Awards 2013:

Grote bibliotheken
1. Arnhem
2. Alkmaar
3. Delft

Middelgrote bibliotheken
1. Nieuwegein
2. Tilburg Heyhoef
3. Almere Buiten

Kleine bibliotheken
1. Laren
2. Ter Apel
3. Bleiswijk

Citaten van de juryvoorzitters:

Anne Vegter: ‘Ik heb veel affiniteit met de kleintjes omdat ik denk dat juist die extra nodig zijn, maar erg onder druk staan. Ik woon zelf in Rotterdam en weet wat zich daar voor ramp voltrekt door het opheffen van buurtbibliotheken.’

Ron Holman: ‘Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de nieuwe wegen die bibliotheken inslaan.’

Hedy d’Ancona: ‘Initiatieven waarbij lokale instellingen op het terrein van kunst en cultuur zich verenigen vormen de nieuwe stevige basis onder het bibliotheekwerk.’

Opzet verkiezing
In de aanloop naar de verkiezing konden de lezers van Bibliotheekblad (tijdschrift en website) een openbare-bibliotheekvestiging naar keuze voordragen. Uit de vele inzendingen werden door een selectiecommissie drie nominaties per categorie gekozen die op verschillende momenten, onaangekondigd en onafhankelijk van elkaar, bezocht zijn door meerdere mystery guests, die ten behoeve van de jury een rapport opstelden. Alle bibliotheken werden beoordeeld op elf criteria, verdeeld in drie themagebieden: gebouw & inrichting, aanbod & collectie en service & klantgerichtheid.
In 2009 werd DOK Delft gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland, in 2010 waren er twee winnaars: Almere en Wassenaar, in 2011 was Hengelo (Overijssel) de winnaar en afgelopen jaar was er winst voor de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
De persoonlijkheidsprijs werd vorig jaar gewonnen door Theo Peeters (Theek 5). Een jaar eerder was deze eer weggelegd voor Mark Deckers (Rijnbrink Groep).

Voor de Mystery Guest-rapporten (alle Word-documenten), zie onderstaande links:
Bibliotheek Alkmaar
Bibliotheek Almere Buiten
Bibliotheek Arnhem
Bibliotheek Bleiswijk
Bibliotheek DOK Delft
Bibliotheek Laren
Bibliotheek Nieuwegein
Bibliotheek Ter Apel
Bibliotheek Tilburg Heyhoef



Reacties op dit artikel (7)

Mieke Sanders-Schepers
3-10-2013 19:36
 Allemaal hartelijk gefeliciteerd ! ��
Ina Habing
3-10-2013 23:55
 Bibliotheek Ter Apel heeft een ledenpercentage van 32 % !! Graag rectificatie in dit bericht.
Bart Janssen
4-10-2013 13:17
Bedankt voor de aanvulling. Het genoemde percentage is gecorrigeerd.
annie
12-10-2013 13:37
 erg vreemd dat Arnhem als beste bibliotheek is genoemd. je kan niet meer rustig gaan zitten om een boek te lezen. erg veel overlast van kinderen die de stalen trap op rennen en dan via de glijbaan gillend naar beneden komen. dit hoort niet in een bibliotheek thuis daar moetrust zijn.ik ga nu even snel boeken weg brengen en snel er door heen om te lenen en dan er weer uit . vanmorgen was het er ook een gekkenhuis met al die schreeuwende kinderen, ben nog geen 10 muniten binnen geweest. vreselijk 


 
peter
17-11-2013 12:55
Ik ben het met Annie eens, vreemd dat Arnhem de beste Bibliotheek heeft.
In verhouding tot de omgeving is het gebouw veel te groot. Maar voor wat er nu allemaal in moet is het veel te klein. Het oude bibliotheek gebouw was groter en functioneler.
Dit gebouw is, als postmodern gebouw, enorm ornamenteel, met enorme trappen ook die nergens toe dienen.
Niet alles uit het oude gebouw kon mee naar dit nieuwe gebouw. Maar desondanks komt wat er staat toch nog in de verdrukking. En het ergste is dat er gewoon geen ruimte is voor groei.
Alles is zo te zien maatwerk, dus als er over een paar jaar een andere inrichting nodig is kan dat niet, of men moet gaten in muren gaan zagen etc. Kortom, om dit gebouw te kunnen gebruiken zal men het van binnenuit moeten slopen.
Ook is er eigenlijk geen magazijn meer. Vroeger had je een kelder met een enorme collectie wetenschappelijke boeken. En een bemande aanvraag-balie. Binnen tien minuten had je je boek. Die balie bestaat niet meer. En een deel van de collectie is verhuist naar een andere locatie in de stad. Als je boek daar ligt kan je er kennelijk uren op wachten, misschien zelfs pas het de volgende dag ophalen. Dat maakt het ongeschikt voor serieuze studie en naslag.
Een werkelijke studie-zaal is er dan ook niet.
Wel is er een wirwar van gangetjes en deuren en doorgangetjes om alle ruimtes op een onlogische manier met elkaar te verbinden.
Ook is er een inderdaad fantastisch dakterras, waarvan de functie me vooralsnog ontgaat.
De nadruk in dit gebouw lijkt vooral te liggen op een aantal oppervlakkige ideeën over een gezellige samenleving. Maar functioneel is het allemaal niet.
Waarom vraag ik me af is dit de beste bibliotheek 2013 van Nederland ?
Frans
16-12-2013 14:52
Bibliotheek Tilburg Heyhoef mag dan zilver hebben behaald, maar ik vraag me af op welke punten de jury beoordeeld heeft. In ieder geval niet op de beschikbare website. Die website is echt een groot drama. Als je al kunt inloggen in mijn bibliotheek, is het niet mogelijk om naar bv je uitleen- of verlenggegevens te gaan. Als je naar de catalogus gaat kun je ook niet meer terug naar andere informatie; dus dan moet je opnieuw inloggen wat meestal ook niet werkt. Kortom gezegd: je hebt er niets aan.
Verder best een aardige bibliotheek hoor, maar die website....grrrrrr....
Lean
27-12-2013 18:59
Ik ben het met Peter en Annie eens en kan de keuze van de jury niet navolgen. Het gebouw waar de bieb Arnhem in gevestigd is, is van binnen origineel van opzet, het nodigd uit om het te bekijken. Functioneel en efficiënt in het gebruik van de vierkante meter is het zeker niet.
 
Een bezoek aan de bibliotheek wekt bij mij zo grote irritatie waardoor ik telkens weer naar enkele minuten vertrek i.p.v. verder te zoeken naar waarvoor ik lang kwam. Nergens is er rust, omdat het in eerste instantie een speeltuin is voor kinderen. De studieplekken buiten de bibliotheek zijn vooral ontmoetingsplek met bijkomend lawaai dan met name afkomstig van volwassenen.

Ik heb er begrip voor dat een bibliotheek mee moet met zijn tijd en aansluiting aan de moderne samenleving moet realiseren voor haar bestaansrecht, maar het lijkt me overbodig dan ook afscheid te nemen van de waardevolle kenmerken van een bibliotheek: een rustige plek om informatie te raadplegen en om te studeren, een deskundige bibliothecaris die kan adviseren en inspireren, ... dat is er allemaal niet meer. Jammer.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie