HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Finalisten provincie Vlaams-Brabant in beeld

25-03-2014
In de aanloop naar de bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2014, op 4 april in Brussel, laat Bibliotheekblad alvast wat zien van de genomineerde bibliotheken. Tot aan de bekendmaking zullen we wekelijks twee finalisten in woord en beeld aan u voorstellen. We doen dat per provincie, in alfabetische volgorde. Deze week is het de beurt aan de provincie Vlaams-Brabant, waaruit de bibliotheken van Beersel en Hoeilaart door het publiek zijn genomineerd.
Bibliotheek Beersel
Bibliotheek Beersel
Bibliotheek Beersel

De Bibliotheek Beersel is gehuisvest in het cultuur- en congrescentrum De Meent en is van buiten goed herkenbaar aan de rode vlag met het bibliotheeklogo. Het moderne, lichtgrijze gebouw heeft enigszins de uitstraling van een fabriek of bedrijf, wellicht doordat het volledig omringd is door parkeerplaatsen.
Binnen zijn de meeste meubels houtkleurig, evenals de gewelven van het plafond, dat wordt gesteund door grijze pilaren. Ook de vloer is grijs. Als accentkleur is vooral groen gebruikt, zowel voor een grote wandkast en bij de stalen boekenkasten en sommige meubels.
De collectie is zeer uitgebreid - inclusief veel cd’s en dvd’s - en is ingedeeld volgens het SISO. De bibliotheek beschikt over zes internet-pc’s, twee pc’s met alleen de catalogus en nog twee voor onderzoek naar genealogie. De openingstijden zijn wisselend maar wel ruim: maar liefst drie avonden en op zaterdag zowel in de ochtend als in de middag, in totaal 37 uur per week.

Bibliotheek Hoeilaart
Bibliotheek Hoeilaart
Bibliotheek Hoeilaart

Ook Bibliotheek Hoeilaart deelt haar huisvesting, want ze is gevestigd in gemeenschapscentrum Felix Sohie, in het centrum van Hoeilaart. Het nieuwe, moderne gebouw beschikt over faciliteiten als een theater en cafetaria.
De bibliotheek ziet er fris en modern uit, met veel wit en veel licht en op de kinderafdeling juist veel kleur. De opgeknapte oude boekenkasten zien er als nieuw uit. Het is er schoon en goed verzorgd en de sfeer is uitnodigend.
De collectie is actueel en in goede staat en komt door de presentatie goed tot haar recht. De fictie staat op alfabet, de non-fictie op onderwerp - verschillende soorten materialen bij elkaar - en op de kinderafdeling wordt ZIZO en mini-ZIZO toegepast. Er is een ruim aanbod van dvd’s en het publiek kan op tien pc’s gratis internetten. De bibliotheek is 19 uur  per week open, waaronder twee avonden tot 19.00 uur en de zaterdagochtend open.

Zie ook de fotoserie met foto's van de bibliotheken van Beersel en HoeilaartReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder