HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Kom 'kennis maken' (Making is Connecting)

Chris Bellekom
11-11-2014
Kom 'kennis maken' (Making is Connecting)
Wat kun je verwachten als Bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, Restaurant Kruim en de stichting Drukkerswerkplaats met elkaar in één pand gaan samenwerken? Dat wisten ze eigenlijk zelf eerst ook nog niet. Toch begint het aardig vorm te krijgen. Op dit moment lijkt het een succesverhaal te zijn. Krap acht maanden na de opening ontving De Chocoladefabriek al haar 250.000ste bezoeker.
Wat is de sleutel geweest tot dat succes? Om het antwoord op die vraag te delen organiseerde de Chocoladefabriek op woensdag 29 oktober 2014 een exclusieve expertsessie met als thema ´Kom Kennis Maken´ (Making is Connecting).

Onder de genodigden waren zzp’ers op het snijvlak van bibliotheek en archief, een architect, het Ministerie van Verbeelding, twee hogescholen, musea, archiefinstellingen, bibliotheekvertegenwoordigers uit het hele land en twee professoren uit het buitenland.
De bedoeling van de bijeenkomst was dan ook om ‘kennis te maken’. Niet alleen in de zin van ‘elkaar ontmoeten’, maar ook in de zin van het maken (creëren) van kennis. Om dat thema verder uit te diepen met alle aanwezigen was een programma in elkaar gezet dat er voor moest zorgen dat de manieren van samenwerking en de interactie tussen alle bewoners van de Chocoladefabriek duidelijk wordt. Alle facetten van de samenwerking komen tot hun recht in gesprekken, presentaties en samen dingen maken.

Gespreksleider gedurende de dag was Gert Staal. Gert Staal werkt als onderzoeker en publicist binnen het domein van Design, Architectuur en Stedelijk Ontwerp.

Directeur Sigfried Janzing van het Streekarchief Midden-Holland en Nan van Schendel, directeur van de Stadsbibliotheek Gouda vertelden tijdens een tweegesprek over de ontstaansgeschiedenis van de samenwerking.
Sigfried Janzing: “Wij hebben in het verleden al nauw samen gewerkt met de bibliotheek binnen verschillende initiatieven zoals GoudaNet, Waterwolf en recent nog als FC de Omslag. Binnen de regio en in het licht van hun taken zijn deze twee instituten natuurlijke partners van elkaar. Voor ons was het zeker wel wennen. We zijn vele malen zichtbaarder geworden. Ook ik ben vele malen zichtbaarder geworden als directeur. En ik ben nu ook direct aanspreekbaar door de bezoekers en onderzoekers die gebruikmaken van de faciliteiten.´
Nan Van Schendel: ´Maar als we kijken naar publieksfuncties liggen bibliotheek en horeca weer een stuk dichter bij elkaar. Met elkaar samenleven is niet altijd eenvoudig. Wat dat betreft zijn we net een gezin. Samen in hetzelfde huis, maar ieder met zijn eigen doel en dagindeling. Om samen te kunnen wonen, moet je nu eenmaal over je eigen schaduw heen kunnen springen als organisatie. Je bent niet meer alleen.´
Jaco de Vries van restaurant Kruim vult vanaf de tribune aan: ´We hebben zeker wel onenigheid met elkaar. Ik zou het vreemd vinden als we dat niet zouden hebben. We proberen samen echter wel de emotie uit de discussie te halen en in het zoeken naar een oplossing voor onze misverstanden en ergernissen altijd te kijken naar de grootste gemene deler. We gaan uit van en hebben het over de gasten. Zodra we het daar over hebben komen we er iedere keer weer uit.´

Op uitnodiging van de Chocoladefabriek is David Gauntlett naar Nederland gekomen. David is professor aan de universiteit van Westminster en is de auteur van het boek Making is Connecting. Hij heeft samengewerkt met organisaties als de BBC, the British Library en Tate Gallery. Maar de reden dat juist hij naar Nederland is gekomen, is omdat hij geïnteresseerd is in de nieuwe energie die er ontstaat als er dingen worden gemaakt.
De deelnemers konden ervaren dat hij erg onder de indruk is van de toewijding die de vreemde partners in de Chocoladefabriek aan de dag leggen om hun initiatief tot een succes te maken. Hij is zet zich er zelf voor in blijvend onder de aandacht te brengen hoe belangrijk het is om dingen te ‘maken’. Stukken schrijven, optredens houden, boeken schrijven, beeldhouwen of uitvinden en de boodschap in zijn verhaal ´Making is Connecting´ is dan ook dat een samenwerkingsverband als de Chocoladefabriek constant op zoek zou moeten zijn naar de DOE-factor. Het daadwerkelijk actie ondernemen op ideeën en creativiteit direct omzetten in producten.

Zijn enthousiasme over het Goudse initiatief heeft geleid tot een blog (met filmpje) over zijn bezoek aan de Chocoladefabriek.

Maar een presentatie van David Gauntlett over ´Making is Connecting´ zou niet compleet zijn zonder ook daadwerkelijk iets te maken… Om de aanwezige experts direct ervaring op te laten doen met deze DOE-factor aan de slag te laten gaan had LEGO-enthousiasteling Gauntlett dozen en zakken met LEGO aan laten rukken en het duurde dan ook niet lang of iedereen zat aan tafeltjes, op de grond, met elkaar of alleen, te knutselen en ideeën te delen. De uiteindelijke individuele resultaten moesten namelijk worden verbonden met de resultaten van anderen. En dat zag er beduidend minder indrukwekkend uit dan dat van de groepen die vanaf het begin al samenwerkten aan het maken van hun bouwsels.

David Gauntlett Drukkerswerkplaats

Bij de ruimte van de Stichting Drukkerswerkplaats, op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek, hield Riemer Knoop, lector Cultureel Erfgoed aan de Rijnwaerdt Academie, een vlammend betoog over de schoonheid van de kunst van het boekdrukken. Het was duidelijk dat ook daar de kunst van het scheppen voor verbinding zorgt.
Riemer Knoop: “Ik kom zelf uit een drukkersfamilie en ik denk soms met
weemoed terug aan de herinneringen aan mijn opa die in de drukkerij achter het huis in de weer was met een Heidelberg degelpers. Een diepdruk maken… Er door geur en zicht en gevoel achter komen wat goed drukwerk is. Dat is het soort erfgoed waarvan je niet hoopt dat dit binnenkort verloren gaat. Het gaat om 500 jaar drukwerkgeschiedenis. Door aandacht te schenken aan levend erfgoed wordt het interessant voor anderen, voor volgende generaties die zich dergelijk erfgoed eigen maken, van je overnemen, er hun eigen ding mee doen en het zo levend houden en weer doorgeven aan volgende generaties.'

Peter-Paul Kloosterman van de Stichting Drukkerswerkplaats is samen met de deelnemers aan het drukken geslagen. Het moge duidelijk zijn dat de passie was overgeslagen op de deelnemers, want de middag liep enorm uit.

Maar gelukkig is men het in de horeca gewend dat gasten te laat komen… Voor het aansluitende en ook afsluitende diner bij restaurant Kruim waren de tafels gedekt voor een smakelijke afsluiting van de expertmeeting.
Niet alleen David Gauntlett was naar Nederland gekomen, ook Laura Millar was een van de gasten. Laura Millar is onderzoeker, wetenschapper en schrijfster van spraakmakende boeken en artikelen over records management, information management, persoonsarchieven, participatory archives en documentation strategies. Zij was in Nederland voor de KVAN-lezing en zou de dag erop een masterclass geven aan studenten (en docenten) vande Reinwardt-academie over het thema 'Documenteren van de Samenleving'.
Veel van de discussies aan tafel werden dan ook in het Engels gevoerd. Leuk detail was dat de gastheren van restaurant Kruim alle aanwezigen tussen de gangen door verplicht van plek lieten ruilen om iedereen de kans te geven ‘kennis te maken’ met de andere aanwezigen. De creativiteit van de tafelgasten tijdens de expertmeeting werd zelfs tot het laatst toe geprikkeld doordat er bewust te weinig nagerechten op tafel werden gezet. Het werd aan de gasten zelf overgelaten hoe en met wie het toetje gedeeld werd.

Jaco de Vries van Kruim nam het laatste woord: 'Hopelijk heeft u een goede indruk gekregen hoe wij samen werken aan een plek die meer is dan alleen een plek. We zien onze gasten als basis voor alles wat we doen en vinden elkaar daar constant in. Koffie drinken, lezen, luisteren, spelen, eten, vertellen, dingen maken, uitvinden of zomaar een beetje wegdromen. Hier kan het allemaal.'

De gasten namen één voor één afscheid met een goed idee van hoe samenwerking tussen verschillende organisaties in de praktijk vorm kan krijgen, dat de gast de verbindende factor is en dat iedereen met open armen ontvangen moet worden. Op de vraag of een initiatief als de Chocoladefabriek ook op andere plekken in het land zou kunnen lukken…
Er is een gevleugelde uitspraak die de soms wat stugge Gouwenaars zelf zeggen: 'Als het in Gouda lukt, dan lukt het overal.'

Tekst en foto: Chris BellekomReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder