HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Puzzelen op de InnovatieDoeDag

Deborah van der Vliet
17-12-2014
Puzzelen op de InnovatieDoeDag
Op 9 december vond in de nieuwe Amsterdamse bibliotheek De Hallen de derde InnovatieDoeDag plaats. De bibliotheek bevindt zich in een oude Amsterdamse tramremise die is omgebouwd om het sociale, culturele en werkende centrum van de wijk te worden. Een uitstekende plek voor een InnovatieDoeDag.
Waarom deze dag? De Innovatieraad van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) wil out of the box-denken stimuleren en experimenteren mogelijk maken. Over het doel van de InnovatieDoeDag zegt de organisatie: ´Wij willen ruimte bieden voor experimenten, creativiteit en inspiratie om samen nieuwe ideeën en concepten te ontdekken evenals levende behoeftes in het vak en daarbuiten.´

Als je naar een innovatiedag gaat, is het de bedoeling dat je uit je comfortzone stapt en dat je onbevangen naar de dingen gaat kijken. Niet zeggen: ´ja maar´, gebonden als je bent aan het stramien waarin je dagelijks zit. Denk buiten de kaders van de bibliotheek en luister niet naar je innerlijke idea killers’(en ook niet naar die van je omgeving).

Idea killers

Schema van Leadbeater
De deelnemers zouden gaan nadenken naar aanleiding van de drie trefwoorden 'Lezen', 'Leren' en 'Informeren'. Om ons een handvat te geven, reikte de organisatie ons een schema aan van een van de grootste managementdenkers, Charles Leadbeater. Zijn boek We-think gaat over delen, creëren en innoveren en over de kracht van collectieve creativiteit.
Wat delen betreft zitten wij als bibliothecarissen al goed, want we willen alles delen! We willen graag onze kennis, onze boeken, onze muziek, onze databases, enzovoort delen met de klant. Dan is het nu tijd voor creëren en innoveren.

Leadbeater heeft een schema opgesteld met vier puzzelstukken, die hij als volgt benoemt:
  • Optimaliseren: Hoe kun je je product verbeteren?
  • Combineren: Hoe verbind je je product met iets totaal anders?
  • Heroverwegen: Hoe giet je je product in een andere vorm?
  • Transformeren: Maak totaal iets anders, onverwachts, niet voor de hand liggends van je product.
Dit is het schema van Leadbeater:

Schema Leadbeater
Schema Leadbeater 2

De volgorde van de puzzelstukken is willekeurig en het is niet nodig ze allemaal op een onderwerp los te laten. Kies de methode (of de gewenste uitkomst) die bij je past en ga aan de slag!

En daar gingen we, losgemaakt na een aantal improvisatie-oefeningen. In twee sessies bespraken we in groepjes bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld hoe treed je als bibliotheek naar buiten, of hoe krijg je mensen aan het leren? Hieruit ontstonden ideeën en gedachtes die we op puzzelstukken konden schrijven en op de grote tafel konden leggen. Uit de gesprekken kwamen behoorlijk wat ideeën naar voren, maar belangrijker: inspiratie. Het is erg leuk om samen met een groep mensen je idealen onder woorden te brengen.

Puzzelstukken

Open space
Na de lunch was er ´open space´. Dit was voor mij een nieuw concept, waarbij de ideeën van de ochtend in groepjes verder werden uitgewerkt. Dat zijn echter geen vaste groepjes. Je gaat zitten bij het idee dat je aanspreekt en kunt weglopen wanneer je wilt om naar een ander groepje (idee) te gaan.
Daarna vertelden we plenair wat er in de verschillende groepjes ter sprake was gekomen, wat best moeilijk was, omdat het juist niet de bedoeling was om rechtlijnig op je doel af te gaan. Dat betekende een hoop brainstormen en praten en zo kwam je van het ene onderwerp op het andere. Ook deze ideeën/gedachtes/overwegingen schreven we op puzzelstukjes, zodat de tafel behoorlijk vol kwam te liggen.

Resultaat
Na het plenaire gedeelte moesten we individueel die puzzelstukjes uitkiezen waar een idee/gedachte opstond waarvan we dachten: ja, daar moet iets mee gebeuren! Dat waren er ook weer behoorlijk veel:

Puzzelstukken 2

Ten slotte kon je kiezen voor een idee dat je zelf daadwerkelijk zou willen uitvoeren, of in elk geval verder vorm zou willen geven.
Hier kwamen drie concepten uit:
  • Het naar buiten treden als bibliotheek/bibliothecaris.
  • Het delen van oral history.
  • Het opzetten van een online platform voor educatieve ontwikkelaars om programma’s en vooral ervaringen te delen.
Wie wilde, kon zich bij een van deze groepjes aansluiten om hiermee verder te gaan. Wat eruit komt, zal worden gepresenteerd op 19 februari, als we voor het tweede deel van de InnovatieDoeDag bij elkaar komen.

En zo is de cirkel rond: de bibliothecaris wil delen, zoveel mogelijk verschillende soorten informatie en op zoveel mogelijk verschillende manieren. En daar blijven we over nadenken.

Tekst en foto's: Deborah van der Vliet

Voor meer informatie, zie de pagina van de LinkedIn-groep InnovatieDoeDag en de hashtags #IDD020, #IDD14 of #InnovatieDoeDag op Twitter.Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder