HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Shortlist verkiezing Beste Bibliotheek en Beste Bibliothecaris bekend

27-03-2015
Shortlist verkiezing Beste Bibliotheek en Beste Bibliothecaris bekend
Uit de door de lezers van Bibliotheekblad voorgedragen nominaties voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2015 is door een selectiecommissie een keuze gemaakt. Die shortlist bestaat uit: Alkmaar Overdie, Chocoladefabriek Gouda, CODA Apeldoorn, Eemhuis Amersfoort, Oude Pekela en Bibliocenter Weert.
Ook voor de verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2015 zijn de finalisten bekend. Dat zijn: Erik Boekesteijn, Jeroen de Boer en Margot Bosch.
Nieuwe opzet
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland heeft dit jaar een nieuwe opzet gekregen. 

De wijze waarop de longlist tot stand is gekomen, is ongewijzigd gebleven - lezers van Bibliotheekblad konden, na een oproep in het blad en op de site, beargumenteerd een openbare bibliotheek naar keuze voordragen, waarna de selectiecommissie, bestaande uit de hoofdredacteur en deskundigen uit het vak, een keuze maakt – maar de shortlist zal bestaan uit zes bibliotheken, verspreid over het land en variërend van groot tot klein. Dit zestal wordt op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar beoordeeld door mystery guests, die toetsen in hoeverre de instellingen tegemoetkomen aan de vijf functies die de bibliotheekwet onderscheidt. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil daarmee nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de wet. Dit betekent dat de verkiezing in categorieën (groot, middel, klein) tot het verleden behoort. 

Publiek stemt
De kracht van een openbare bibliotheek wordt niet alleen bepaald door de mensen die er werken; minstens zo belangrijk is het oordeel van de mensen die er komen, de bezoekers. Daarom wordt vanaf nu de stem van het publiek meegewogen. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende een periode van een maand in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Om de finalisten de kans te bieden zichzelf goed te presenteren, vragen we hen een video van maximaal vijf minuten in te sturen die we bij het begin van de stemronde op de site plaatsen. In die film mogen zij laten zien en horen waarin ze zich onderscheiden. Onnodig te zeggen dat de bibliotheken hun publiek kunnen mobiliseren om een stem uit te brengen op onze site.

In onze ogen is die bibliotheek de beste van Nederland, die zowel door de vakmensen als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakmensen en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%).

Nederland Leest
In overleg met de CPNB – die de verkiezing voortaan publicitair zal begeleiden en ondersteunen – is besloten dat de winnaar wordt bekendgemaakt aan het eind van de bibliotheekcampagne Nederland Leest. Dit jaar zal dat zijn op donderdag 27 november.

Beste Bibliothecaris
Behalve de Beste Bibliotheek kiezen we ook de Beste Bibliothecaris van Nederland. Net als in voorgaande edities hebben lezers, na een oproep van de redactie, een collega voorgedragen die zijn of haar stempel op het vak heeft gedrukt. Uit deze nominaties zijn door de selectiecommissie drie kandidaten gekozen die strijden om de eindzege. Wie dat wordt, bepaalt u, want op de site van Bibliotheekblad kunt u gedurende vier weken stemmen op de kandidaat van uw keuze, die zichzelf in een video van maximaal drie minuten profileert. Ook deze winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 27 november tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Wie zijn de finalisten?
De shortlist Beste Bibliotheek van Nederland bestaat uit de volgende bibliotheken: 
Alkmaar Overdie 
Chocoladefabriek Gouda
CODA Apeldoorn, 
Eemhuis Amersfoort
Oude Pekela
Bibliocenter Weert. 

De drie finalisten die kans maken op de titel Beste Bibliothecaris van Nederland zijn: 
Erik Boekesteijn
Jeroen de Boer
Margot Bosch. 

Foto: Winnaars Beste Bibliotheek van Nederland 2013Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder