HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Open online workshop ‘Digitaal bijblijven’ (deel 3)

Jan de Waal
23-06-2015
Open online workshop ‘Digitaal bijblijven’ (deel 3)
Samen met Bibliotheekblad heeft Jan de Waal een online workshop ontwikkeld om op een leuke manier te oefenen in het zoeken in allerlei databanken en bronnen en zo al doende een aantal handige tools te leren kennen.
Het gaat om een serie van drie artikelen, gekoppeld aan een aantal vragen, om het digitale kennisniveau van de deelnemers bij te slijpen en te testen. Dit is het derde artikel in de reeks.
In dit derde en (voorlopig) laatste deel behandelen we zoeken in Twitter. Daarnaast zijn er enkele herhalingsvragen voor de beantwoording waarvan een beroep gedaan moet worden op Google, YouTube en de Wayback Machine. Lees de eerdere artikelen en de oplossingen nog eens door en je kan alle vragen oplossen.

De twee eerdere afleveringen zijn:
Open online workshop 'Digitaal bijblijven' (deel 1): Google, online krantendatabanken, Google Books
Open online workshop ‘Digitaal bijblijven’ (deel 2): YouTube en Wayback Machine

Voor de antwoorden op de vragen van de eerdere delen, zie:
Aflevering 1
Aflevering 2

Na een korte inleiding over (zoeken in) Twitter en Topsy staan de zoekvragen centraal. Iedereen kan meedoen, maar dit experiment is vooral bedoeld voor medewerkers in de bibliotheek. Het is geen wedstrijd, maar een open online workshop. Het gaat vooral om het plezier in het puzzelen met de vragen en daarom is het niet opgezet als een competitie. Het is niet tegen te houden als mensen oplossingen gaan twitteren of facebooken, maar doe het liever niet. Gun ieder zijn of haar plezier in het puzzelen (of ‘worstelen’) met de vragen.

De vragen zijn gebaseerd op praktijkvoorbeelden die je in je eigen bibliotheek kunt tegenkomen. De antwoorden zijn te vinden in de databanken en bronnen die je als bibliothecaris vaak zult gebruiken.

Bij iedere workshop horen een Slideshare-presentatie (pdf) en een aantal vragen die online te beantwoorden zijn. Deze workshop is geschikt voor iedere frontoffice medewerker of bibliotheekmedewerker.

Meedoen kan anoniem met een zelfgekozen ‘gebruikersnaam’. Leuker is het om een certificaat (dat verder overigens geen officiële status heeft, maar een aardige bevestiging is van het feit dat je het goed gedaan hebt) en je score te ontvangen. Geef in dat geval je e-mailadres op.

De vragen graag beantwoorden voor 23 juli 2015. Bekendmaking van de antwoorden en afronding van deze reeks op 24 juli.

De vragen kunnen beantwoord worden via dit formulier.

Twitter

Twitter bestaat sinds 2006. Wikipedia schrijft erover: ‘Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Het is een sociaalnetwerksite waarbij mensen op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen volgen. Veel politici, artiesten, sporters en andere mediafiguren hebben een Twitteraccount.’

Twitter is vooral een snelle nieuwssite geworden en de beperking van 140 tekens is eenvoudig te omzeilen door bijvoorbeeld foto’s met verslagen toe te voegen, of een link naar een (of meerdere) filmpje(s) of website(s). Bij een retweet (doorsturen van een tweet) mag je tegenwoordig een extra bericht toevoegen. Een heel mooie uitbreiding is Periscope, waarmee je direct een live stream kunt maken. Twitter heeft Periscope gekocht en via je Android- of IOS-apparaat is het op deze manier mogelijk iedere gebeurtenis live uit te zenden.

Het voordeel van Twitter is dat je alle tweets kunt doorzoeken zonder dat je een account hebt. Gebruik hiervoor: https://twitter.com/search-home. Er is ook een optie voor geavanceerd zoeken in Twitter. Deze optie voor geavanceerd zoeken biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen Nederlandse tweets te doorzoeken. Twitter blijft je wel een beetje lastig vallen dat je een account moet aanmaken. Persoonlijk vind ik dat iedere bibliothecaris eigenlijk wel een twitteraccount moet hebben; volg je eigen bibliotheek en een aantal belangrijke twitteraars zoals @bibliotheekblad en je vakinformatie stroomt automatisch binnen.
Mocht je specifieke mensen willen volgen, dan kan je gebruikmaken van de Twittergids en er is zelfs een top 100 van bibliotheekmensen: http://bibliotheek.twittergids.nl/ . Deze ranglijst is gebaseerd op het aantal volgers van een account. In de loop van de jaren zijn instellingen steeds hoger in deze bibliotheekranglijst opgeklommen. Maar ook individuen als @emijnsbergen en @digibieb ;-) staan nog in de top 30. Tijdens het schrijven van dit artikel was de bibliotheek top 100 uit de lucht maar via de Wayback Machine (is in deel 2 aan de orde gekomen) is eenvoudig na te gaan hoe het lijstje er in april 2015 uitzag. Vergelijk dit overzicht met de ranglijst in 2011, dan zie je dat er toen nog veel meer individuen in de top van de ranglijst voorkwamen.

Zoeken in Twitter is relatief eenvoudig. Sinds enige tijd is het mogelijk tweets van jaren geleden terug te vinden. Voorheen kon je echter maar tien dagen terug zoeken en had je andere tools, zoals Topsy, nodig om tweets van langer geleden terug te vinden. Om oude tweets te doorzoeken heb je wel geduld nodig, want Twitter laadt steeds oude tweets erbij.
Ik krijg echter wel de indruk dat zoeken in Twitter een verre van volledig overzicht van zoekresultaten oplevert en dat lang niet alle tweets worden getoond. Als ik bijvoorbeeld zoek op www.bibliotheekblad.nl dan is de eerste tweet die genoemd wordt van 3 februari 2015. Dat is vreemd. Dit kan te maken hebben met het feit dat Twitter gestopt is met het weergeven van de url’s van websites. Het zoeken op bibliotheekblad.nl (zonder www) levert echter al weer veel meer resultaten op.

Twitter is nog steeds een zelfstandig bedrijf en heeft onlangs opnieuw een overeenkomst met Google afgesloten, zodat tweets ook via Google vindbaar zijn. Op dit moment werkt dat bij www.google.com maar nog nog niet bij de Nederlandse versie van Google. Tijdens de voorbereiding van dit artikel en de vragen stuitte ik op een proefversie waarmee ook via Google.nl naar tweets gezocht kan worden. Ik heb dit gemeld bij een paar twitterdeskundigen en die waren er erg blij mee. Ik merk dat bijvoorbeeld zoeken met de zoekterm www.bibliotheek.nl via deze proefversie van Google betere resultaten geeft dan zoeken via de site van Twitter zelf. Deze url om via Google naar tweets te zoeken zal waarschijnlijk echter maar tijdelijk actief blijven.

Bij Twitter is het van belang om de juiste instellingen aan te vinken bij het zoeken, anders krijg je mindere resultaten. Zie hiervoor de aparte presentatie (pdf).

Topsy
Topsy was in het verleden de ideale manier om oude tweets te vinden en nog steeds vind je in Topsy tweets die bij zoeken via Twitter zelf niet getoond worden. Topsy is onlangs gekocht door Apple en wordt waarschijnlijk belangrijk voor de nieuwe zoekmachine waar Apple mogelijk mee gaat komen. Zoeken in Topsy is relatief eenvoudig en biedt een aantal extra mogelijkheden, zie hiervoor ook mijn Slideshare-presentatie ‘Search’ uit 2012 of bekijk de presentatie die bij deze vragen hoort.

De vragen
De vragen van deze derde vragenronde zijn te beantwoorden door gebruik te maken van de hierboven beschreven bronnen en met de in deel 1 en deel 2 beschreven databases en bronnen. Bedenk wel dat sommige vragen een dubbele bodem kunnen hebben, zodat je soms wat verder door moet zoeken om het juiste antwoord te vinden.

Veel plezier en succes met het oplossen van de vragen van deze derde vragenserie. Gebruik daarvoor dit online formulier.

Sluitingsdatum voor beantwoorden van de vragen: 23 juli.
Bekendmaking van de antwoorden en afronding van de reeks: 24 juli.

Voor de antwoorden op de vragen van deel 2, met uitleg over de beste manier om de vragen te benaderen, zie hier.

Tekst en foto: Jan de Waal @digibiebReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder