HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Hoe meer je leest, hoe meer je kunt groeien! Ook in Ghana

Wia Huisman-Smeenk
13-08-2015
Hoe meer je leest, hoe meer je kunt groeien! Ook in Ghana
Op 9 juli vertrok Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden Biblionet Groningen in de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Menterwolde, Oldambt en Veendam) voor bijna drie weken naar Ghana om te helpen bij de organisatie van het eerste Readingfestival in Ghana en te adviseren over (voor)leesbevordering op een aantal (school)bibliotheken. Ans Ruiter leerkracht bij de Vuurvlinder in Appingedam en Feikje Geertsma werkzaam bij De Zijlen in Leek vergezelden Wia. Wia is al eerder als vrijwilligster voor Biblionef Nederland en Biblionef Ghana aan de slag geweest. Ze heeft in 2011 en 2014 zes schoolbibliotheken opgezet in Adawso, Okorase en de Voltaregio (Ghana) en in 2012 een schoolbibliotheek in Kenia.
Second Lady van Ghana op Readingfestival
Op 17 en 18 juli werd het eerste Readingfestival van Ghana georganiseerd in het dorpje Lipke Mate in de Voltaregio. Het was een groot feest met allerlei competities en wedstrijden voor de deelnemende kinderen. Zoals een scrabble-, een puzzel-, een kruiswoordcompetitie, een voorlees-, teken- en schrijfwedstrijd, een boekenquiz , er werd voorgelezen en er was een workshop voor ouders en leerkrachten over het belang van (voor)lezen en natuurlijk konden de kinderen heerlijk zelf lezen in de Leestent. Er waren 18 scholen uit de Voltaregio aanwezig met meerdere leerlingen, ouders en leerkrachten. Het was een groot feest. De Second Lady Mrs. Matilda Amissah-Arthur, de prinses Laurentien van Ghana, bezocht het Readingfestival. Ze is ook bibliothecaresse en promoot vanuit haar functie dat kinderen meer gaan lezen en dat ze allemaal naar school gaan. Twee dagen na afloop van het Readingfestival kregen alle 18 scholen 120 boeken per school en een enkele spelletjes die Wia, Ans en Feikje via fundraising voor Biblionef Ghana en het Readingfestival hadden verworven. Met die 120 nieuwe boeken breng je veel meer dan de boeken alleen: er komt een hele wereld binnen. De boeken werden in Ghana zelf gekocht. Dan weet je zeker dat je goed aansluit bij de cultuur van het land. Bovendien draag je zo bij aan de lokale economie. Voor de ingezamelde 7914,90 euro konden ongeveer 3000 boeken en meerdere spelletjes gekocht worden.

Grotere kinderbibliotheek Okorase
Daarnaast bezochten de drie vrouwen twee scholen in de Ghanese hoofdstad Accra waar ze boeken doneerden aan de schoolbibliotheek. Ook bezochten ze een school in Adawso met een schoolbibliotheek en de kinderbibliotheek van Okorase. Deze beide bibliotheken zijn door Wia Huisman samen met Wil de Jong in 2011 opgezet. De kinderbibliotheek van Okorase wordt elke middag door heel veel kinderen bezocht. De kinderen lezen daar een boek, doen spelletjes of zijn met leesbevorderende activiteiten bezig. Het is elke middag een groot feest voor de kinderen om de kinderbibliotheek van Okorase te bezoeken. Uit school rennen ze in groten getale naar de kinderbibliotheek om daar te genieten van de verschillende activiteiten. Er blijkt behoefte te zijn aan een grotere kinderbibliotheek in Okorase. Wia Huisman gaat zich het komende jaar inzetten om geld in te zamelen om de bouw van een grotere kinderbibliotheek in 2016 te kunnen realiseren. Het mooie van de samenwerking met Biblionef Ghana is dat de projecten die ze daar opzetten door de plaatselijke bevolking goed opgepakt en gecontinueerd worden.

Bibliotheek Okorase Bibliotheek Okorase 2
Bibliotheek Okorase

Wat betekenen boeken voor kinderen in Ghana?
Te veel kinderen leren lezen met behulp van een schoolbord, een krijtje en misschien een oude krant. Maar om met plezier te leren lezen, hebben kinderen meer nodig dan dat. Biblionef stelt nieuwe, mooie en spannende kinderboeken ter beschikking aan kinderorganisaties in ontwikkelingslanden. De boeken gaan naar kleinschalige lees- en ontwikkelingsprojecten op scholen en kleine bibliotheken in een dorpje. Op deze scholen en in deze bibliotheken is vaak een Readersclub opgezet. De kinderen lezen na schooltijd in de (school)bibliotheek een boek.

De (school)bibliotheek in Ghana
Alle pijlers van de Bibliotheek op school zitten in de lijn die ik heb geprobeerd uit te zetten in samenwerking met het team van de scholen en Patricia Arthur van Biblionef Ghana. Wij hebben dankzij onze inzamelingsactie boeken kunnen geven, die met een eenvoudig schriftelijk uitleensysteem uitgeleend worden, de leerlingen gaan na schooltijd in de (school)bibliotheek lezen, er wordt een tweedaagse workshop gegeven voor de leerkrachten die dit binnen de school opzetten en uitvoeren, er is overleg met leerkrachten en directies van de scholen om leesbevordering onder de aandacht te brengen en samen hebben we een soort leesplan bedacht. Volgende zomer gaan we de scholen weer bezoeken ( monitor). Het meest ontroerd raakten we in de Voltaregio – de armste regio van Ghana. Ouders zijn er de hele dag bezig voor een minimaal inkomen, bijvoorbeeld door op de markt ananas of mango’s te verkopen. Ze hebben veel te weinig tijd voor hun kinderen. Een (school)bibliotheek is dan een eldorado voor de leerlingen. En draagt bij aan hun kans om te ontsnappen uit de spiraal van armoede. En kinderboeken openen hun wereld.

Leren lezen is een recht
Met haar activiteiten spelen Biblionef Nederland en Biblionef Ghana in op het VN kinderrechtenverdrag, dat stelt dat landen de vervaardiging en verspreiding van kinderboeken dienen aan te moedigen. Ook passen de activiteiten in belangrijke mate bij het tweede millenniumdoel ‘Elk kind naar school’, omdat alle scholen goede leermiddelen nodig hebben. Het plezier van lezen bevordert de geletterdheid en stelt kinderen in staat een solide basis te leggen van kennis en bewustzijn. Immers: Hoe meer je leest, hoe meer je kunt groeien! En zoals een hoofdonderwijzer uit Okorase zei: ‘We hopen door het opzetten van de Readersclub in de kinderbibliotheek van Okorase kinderen uit ons dorp ook zover te kunnen laten groeien dat ze later dokter, tandarts, piloot, leerkracht, minister of verpleegster kunnen worden.’ En daar gaan ze met elkaar hand in hand voor.

Samen bouwen aan Bibliotheek Okorase
Wia Huisman-Smeenk gaat zich het komende jaar inzetten om geld in te zamelen om de bouw van een grotere bibliotheek in Okorase in 2016 te kunnen realiseren. Het mooie van de samenwerking met de chief van Okorase, Emmanuel, en met Biblionef Ghana is dat de projecten die we daar opzetten door de plaatselijke bevolking goed opgepakt en gecontinueerd worden.

Tekst en foto's: Wia Huisman-Smeenk (wia.huisman@gmail.com)

Wia Huisman-Smeenk deed in een blog verslag van haar reis naar Ghana deze zomer. Tevens heeft ze een blog in het leven geroepen om geld in te zamelen voor het bouwen van een grotere bibliotheek in Okorase in 2016.
Zie ook de blogs van Wia Huisman-Smeenk over haar reizen naar Ghana en Kenia in 2011 en 2012. Op YouTube is dit filmpje te vinden dat een impressie geeft van de reis naar Ghana in 2014.Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder