HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Alles verandert, behalve de keynote

Eimer Wieldraaijer
13-11-2015
Alles verandert, behalve de keynote
In 1999 woonde ik namens Bibliotheekblad voor de eerste keer een bibliotheekcongres bij. De keynote-spreker betoogde vol vuur dat de wereld om ons heen sneller dan ooit verandert en dat de bibliotheek nu eindelijk écht moet veranderen, wil zij er over vijftien jaar nog zijn.
Inmiddels zijn we zestien jaar verder en betoogt een keynote-spreker op weer een congres - ik ben de tel allang kwijt - dat de wereld om ons heen sneller dan ooit verandert en dat de bibliotheek nu eindelijk écht moet veranderen, wil zij er over vijftien jaar nog zijn. Daarbij, net als de spreker van toen, vermeldend dat hij als kind de bibliotheek wel regelmatig bezocht maar daar na de middelbare schooltijd abrupt mee te zijn gestopt.

Je zou dus kunnen concluderen dat de Griekse filosoof Heraclitus (540-480 v. Chr.) - bekend van zijn uitspraak 'alles stroomt, niets is blijvend' (panta rhei) - vele eeuwen na dato populairder blijkt dan ooit, maar ook dat de bibliotheek veerkrachtiger is dan menigeen, ook in eigen kring, vermoedt.

'Over de grens'. Onder dat gesternte hield Erwin Witteveen, auteur van het boek Easycratie. De toekomst van werken en organiseren, de keynote speech tijdens het KNVI Jaarcongres op 12 november in Nieuwegein. 'De veranderingen gaan steeds sneller,' zo stak Witteveen geheel in lijn met de congrestraditie van wal. Die constatering inspireerde hem tot het (samen met Martijn Aslander) schrijven van een nieuw boek, dat binnenkort verschijnt onder de titel Nooit af. Vervolgens hield hij de zaal voor: 'Economie is de wetenschap die schaarste onderzoekt, maar wat als er geen schaarste meer is? We gaan naar een wereld van overvloed. Andere megatrends zijn de 3D-printer en big data. The internet of (every)thing(s). Zien jullie, als dataprofessionals, die goudmijn? Amazon verkoopt 20% meer producten dankzij big data. Dat zijn miljarden dollars per jaar. Maar wie weet nog veel meer van ons en onze voorkeuren dan Amazon? De bibliotheek! De database van bibliotheken is in potentie miljarden waard, maar je moet hem wel ontginnen. Veel mensen zijn bang: voor werkloosheid, voor honger, maar ik voorzie een luilekkerland: meer goederen, meer diensten, we gaan slimmer werken. Ik voorspel dat we over twintig jaar een tweedaagse werkweek hebben. Wat doen jullie met je werk? Blijf je kiezen voor de comfort zone of ga je voor het avontuur? In de toekomst hebben we geen kennisdragers meer nodig - iedereen heeft straks gratis toegang tot alle boeken - maar wel kennisontwikkelaars. De bibliotheek moet zich ontwikkelen tot kenniswerkplaats. Dat is jullie goudmijn.'

Of het met de voorspelbaarheid van veel congressen te maken heeft of met het almaar uitdijende aanbod aan bijeenkomsten, conferenties, seminars en symposia, laat zich moeilijk raden, maar feit is dat de zaal in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein ongeveer voor de helft vol zat. Ook was het contingent medewerkers van openbare bibliotheken dat zich had ingeschreven voor het KNVI-congres opvallend klein. In dat licht is de intensievere samenwerking met andere partijen in de informatiesector, die KNVI-voorzitter Michel Wesseling in zijn welkomstwoord aankondigde, een even logische als verstandige stap. Zoals het ook te overwegen valt om het KNVI-congres en het Nationale Bibliotheekcongres (dat een kleine maand later al plaatsvindt) ineen te schuiven. Dat is gunstig voor de bezoeker, de standhouder én de organisator, want de rest van het programma tijdens het KNVI-congres bevatte enkele onderdelen die wel degelijk interessant waren voor de delegatie uit de openbare bibliotheeksector. Niet in het minst de presentatie van de Common Libraries (waarover meer in een van de komende edities van Bibliotheekblad). In een halfuur tijd gaf initiatiefneemster Annemarie Naylor een intrigerend inkijkje in dit vindingrijke en behartenswaardige bibliotheekvernieuwingsproject, dat een omvangrijker gehoor verdiende dan de pakweg vijftien mensen die nu in een zaaltje naar haar verhaal luisterden.Reacties op dit artikel (2)

Leo Willemse
13-11-2015 12:40
 Zelf vraag ik sprekers altijd of ze niet over hun kindertijd en de bibliotheek willen beginnen, zeker als ze op de universiteit oid werken.Hoe hoger opgeleid, hoe voorspelbaarder dat verhaal.Ze hebben het wel goed met ons voor, maar beginnen pas over bibliotheken te denken als ze gevraagd worden.Zijn meestal verbaasd als ze zien dat het een levendige boel bij ons is.Weinig mensen zijn voorspelbaarder over bibliotheken dan keynoters.
Gerdien de Jong
13-11-2015 13:51
 Helemaal mee een, Leo. Draai zelf ook al wat jaartjes mee, maar dit blijft een betrouwbare constante, net als pepernoten in december. Pardon: auguustus

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder