HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Vijftien jaar Jeugdbieb.nl gevierd met informatiemiddag 'Hebben slakken een deurbel?'

Wendy de Graaff
23-02-2016
Vijftien jaar Jeugdbieb.nl gevierd met informatiemiddag 'Hebben slakken een deurbel?'
Ter gelegenheid van 15 jaar Jeugdbieb.nl vierde OCLC, de huidige eigenaar, met alle betrokkenen, inclusief jeugdbibliotheken, op 15 februari een feestje in de vorm van een symposium in Theater De Lievekamp in Oss.
De informatiemiddag kreeg als titel mee: 'Hebben slakken een deurbel?' (De titel is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Mary Heylema.)
Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Jeugdbieb.nl is de website tevens vernieuwd. Het uiterlijk van de site is onder handen genomen en de zoekfunctie is verbeterd. Ook is het mogelijk om te filteren op groep en dus op leeftijd (peuters, groep 1 t/m 8, iedereen). Nieuw is 'Mijn Lijstje' om informatie te bewaren of met anderen te delen.

Hennie Borstlap, toen nog jeugdbibliothecaris in Oss, ontwikkelde 15 jaar geleden vanuit haar behoefte aan betrouwbare en toegankelijke content voor kinderen de website Jeugdbieb.nl. Zij mag met recht trots zijn op haar idee, dat alle stormen overleefd heeft en inmiddels deel uit maakt van  de dBos-portal schoolWise, een module binnen het Wise-systeem en veelgebruikt voor het basisonderwijs. De vormgeving van Jeugdbieb.nl is in de loop der jaren doorgegroeid - zo wordt er nu veel meer gebruikgemaakt van audiovisueel materiaal - maar de basis is hetzelfde gebleven: betrouwbare, goed gepresenteerde actuele informatie voor kinderen.

Een van de sprekers die volgens een vergelijkbaar principe te werk gaat is Marianne Molendijk van de CED-groep, projectleidster van de online leesmethode Nieuwsbegrip, waarbij kinderen begrijpend lezen oefenen met teksten gebaseerd op de actualiteit. Nieuwsbegrip slaat goed aan binnen het onderwijs (200.000 gebruikers per dag…) omdat iedereen weet dat ‘zingeving’ de manier is om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. De CED-groep zocht contact met het Jeugdjournaal, dat wekelijks filmpjes maakt bij onderwerpen die op  Nieuwsbegrip aan de orde komen. Nieuwsbegrip wordt gebruikt door kinderen van 7 tot 15 jaar (teksten worden op 5 niveaus aangeboden) en inmiddels zijn er ook schrijf- en rekenopdrachten toegevoegd. Sinds januari 2015 werkt Jeugdbieb samen met Nieuwsbegrip: interactieve leeslessen en contextopgaven aan de hand van de actualiteit. Jeugdbieb zorgt voor de overzichten met geschikte boektitels en websites die passen bij het wekelijkse Nieuwsbegrip-thema.

Tessa van Zadelhoff werkt momenteel als projectleider Onderwijsinnovatie bij de stichting PRODAS (zie filmpje over Ontdeklab) en is verder initiatiefnemer van en drijvende kracht achter BoekTweePuntNul. Zij liet met haar presentatie (Powerpoint-presentatie) zien dat het ouderwetse ‘leren uit een boekje’ zijn tijd wel gehad heeft. Het door haar opgezette 'reisbureau' Beartravel, dat in 2010 en 2011 functioneerde en waar basisschoolleerlingen met behulp van internet reistips gaven, leert ze vele malen meer dan het uit je hoofd leren van alle Europese hoofdsteden. En dan ook nog eens met veel meer plezier! (Zie ook dit filmpje over Beartravel.)

Tako Rietveld, voormalig verslaggever bij het Jeugdjournaal, kwam met een primeur. Hij lanceert TheYouth.org, een onafhankelijk nieuwskanaal waar kinderen uit de hele wereld hun mening geven over actuele onderwerpen. Verschillende organisaties en personen steunen dit initiatief, waaronder Warchild en Prinses Laurentien. Het idee achter TheYouth.org is dat de mening van kinderen belangrijk is en dat zij vaak frisse en onbedorven ideeën hebben waar volwassenen hun voordeel mee kunnen doen. (Zie ook dit filmpje over TheYouth.org)
Dat bleek bij het interview van Tako met de Leestippers, kinderen die op Jeugdbieb.nl leestips geven. Origineel en welbespraakt gaven zij hun mening over de toekomst van het boek en van bibliotheken.

Hennie Borstlap straalde tussen zoveel zielsverwanten. Jeugdbieb.nl is een mooi voorbeeld van een product dat is voorgekomen uit de praktijk van het bibliotheekwerk en dat ook na 15 jaar staat als een huis!

Tekst: Wendy de Graaff
Foto: Martijn Coolen


Voor presentaties, foto's en filmpjes van de informatiemiddag, zie de website van Jeugdbieb.nlReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder