HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Boekenbal voor lezers met bier en Bratwurst

Eimer Wieldraaijer
20-03-2016
Boekenbal voor lezers met bier en Bratwurst
Het begint inmiddels een heuse traditie te worden, het Nijmeegs Boekenfeest. De tiende editie, op zaterdagavond 19 maart in Concertgebouw De Vereeniging aan het Keizer Karelplein, kende zelfs een extra bijzonder tintje, want onder de noemer Boekenbal voor Lezers werd de jaarlijkse Boekenweek door maar liefst 1500 deelnemers daverend uitgeluid. 
Het Boekenbal voor Lezers – een gezamenlijk initiatief van de Stichting CPNB, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Literair Productiehuis Wintertuin, de Bibliotheek Gelderland Zuid, Stadsschouwburg en De Vereeniging, Boekhandel Dekker vd Vegt, de Faculteit der Letteren van der Radboud Universiteit, Op Ruwe Planken en Radboud Reflects – stond net als de Boekenweek in het teken van Duitsland. Schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars, wetenschappers en lezers, zij allen lieten in diverse sessies hun licht schijnen op onze oosterburen. 

Leesfeest Nijmegen 1 Leesfeest Nijmegen 2
Leesfeest Nijmegen 3 Leesfeest Nijmegen 4
Impressies Boekenbal voor Lezers

Zo zong Esther Gerritsen, auteur van het Boekenweekgeschenk Broer, spontaan enkele schlagers die bij haar ouders vroeger thuis uit de grammafoon klonken. Thomas Verbogt, columnist van de Gelderlander, kroop in de huid van Oranje-rechtsback Wim Suurbier en deed het zwembadincident van 1974, dat ‘ons’ de wereldtitel zou hebben gekost, nog eens dunnetjes over tijdens een ‘literaire’ ontmoeting in een treinreis naar Frankfurt. P.F. Thomése en Herman Koch reflecteerden onder leiding van Marcel Rözer op de hen kenmerkende wijze over de intrigerende combinatie Duitsland en humor, terwijl Maarten van Rossem de historische band tussen Nederland en onze machtige buur aan een beschouwing onderwierp. 
 
Esther Gerritsen Thomas Verbogt
Links: Esther Gerritsen. Rechts: Thomas Verbogt

Misschien wel de mooiste bijdrage van de avond kwam van David van Reybrouck. Voor de Boekenweek schreef de Vlaamse schrijver het prachtige essay Zink over het ministaatje Neutraal Moresnet (1816-1920), dat op de grens van Nederland, België en Duitsland lag. In een boeiend mini-college hield hij een gepassioneerd pleidooi over de invloed van grenzen op ons leven en toonde hij zich een warm voorstander van vernieuwing van de westerse democratie. Waarna het tijd was om onder de klanken van Reinhard Mey’s Gute Nacht Freunde (‘Was ich noch zu sagen hätte…’) aan het bier en de Bratwurst te gaan. 

Tekst en foto's: Eimer Wieldraaijer



Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder