HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Gebruikersdag Verhaal Lokaal

David Janssen
22-06-2016
Gebruikersdag Verhaal Lokaal
Op 25 mei jl. werd bij DOK Delft door DOKLAB de tweede gebruikersdag voor Verhaal Lokaal georganiseerd. Bijna alle organisaties die met deze tool werken waren vertegenwoordigd om bijgepraat te worden over de stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen.  
Sinds 2014 kunnen bibliotheken en andere organisaties gebruikmaken van Verhaal Lokaal. Met de multimedia tool Verhaal Lokaal kunnen bibliotheken zelf verhalen en dossiers maken die vervolgens op via eigen multitouchtafels voor bezoekers toegankelijk zijn. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om verhalen te delen met andere organisaties.

Verhaal Lokaal is een programma dat door het Delftse DOKLAB is bedacht en ontwikkeld. Via een laagdrempelig Content Management Systeem (CMS) kunnen medewerkers van een bibliotheek, een historische vereniging, een basisschool of een museum alleen of samen met samenwerkingspartners multimediale verhalen opbouwen. Organisaties worden hiermee in staat gesteld om multimediale verhalen te maken en te vertellen. Dat kunnen historische verhalen zijn, maar ook educatieve of informatieve verhalen over actuele gebeurtenissen. Daarnaast kunnen organisaties zich zo op een aantrekkelijke manier aan hun bezoekers presenteren.

Bij het maken van de verhalen heeft men een ruime keuze uit verschillende soorten data. Behalve tekst of afbeeldingen kunnen ook quizvragen, stellingen, plattegronden, audio, video en collectie items worden opgenomen. DOKLAB helpt de verhalenbouwers een handje door automatische koppelingen te maken naar archieven of beeldcollecties, zodat beeldmateriaal automatisch wordt ingeladen. Verhaal Lokaal is zodoende gekoppeld aan diverse databronnen, waaronder Digitale Collectie. Deze landelijke databank bevat beelden uit honderden archieven in Nederland. Met een eenvoudige zoekopdracht is het mogelijk een verhaal te verrijken met historisch beeldmateriaal. Ook zijn er koppelingen naar Wikipedia en de Nationale Bibliotheekcatalogus.

Verhaal Lokaal biedt dus kant-en-klare toepassingen, maar ook mogelijkheden om zelf de vulling van je multitouchtafel te bepalen, zonder al te veel investeringen te hoeven doen in maatwerkapplicaties en kostbare trainingen om programma’s te doorgronden.

In de praktijk
Inmiddels hebben meer dan twintig bibliotheken, archieven, musea en bezoekerscentra samen tientallen verhalen gecreeërd. Zo zijn er kunstverhalen rondom Vincent van Gogh en Jeroen Bosch maar ook verhalen over de geschiedenis van een lokale IKEA-vestiging en heeft een bibliotheek naar aanleiding van het overlijden van Johan Cruijff een verhaal over de voetballegende samengesteld. En in Breda heeft de samensteller van een succesvol boek over verdwenen beeldbepalende gebouwen zijn werk omgezet in een digitaal verhaal dat in de plaatselijke bibliotheek op een multitouchtafel wordt gepresenteerd.

Verhaal Lokaal is geen eenrichtingskanaal, want bezoekers worden in een groot aantal gevallen ook gevraagd om op de verhalen te reageren. Dat kan vanaf het touchscherm, maar ook thuis achter de computer of via hun mobiel kunnen ze reacties en foto’s achterlaten die aansluiten bij het verhaal.

Gebruikersdag 25 mei 2016

Nieuwe functionaliteiten
Tijdens de gebruikersdag werd er veel ruimte ingeruimd voor de komende update naar Verhaal Lokaal 2.0 en alle veranderingen die hiermee gepaard gaan. Zo werd er een groot aantal nieuwe functionaliteiten aangekondigd en gedemonstreerd:
  • Nieuwe verhalen editor: men krijgt een direct voorbeeld van elementen die aan een verhaal worden toegevoegd. Voortaan kunnen meerdere afbeeldingen tegelijk worden geuploaded. Verder zijn ook thumbnails voor een beter overzicht te zien.
  • Koppeling Digitale Collectie, NBC+ en Wikipedia: Beelden uit de meer dan 200 aangesloten archieven zijn nu voor verhalen beschikbaar. In de NBC kan men zoeken naar boektitels en artikelen van Wikipedia zijn direct te gebruiken.
  • Twitter: desgewenst kunnen tweets naar eigen voorkeur worden toegevoegd.
  • Reacties: Gebruikers kunnen reacties toevoegen op het scherm, die via het CMS beheerd kunnen worden.
  • Gebruikersbeheer: organisaties kunnen voortaan zelf extra gebruikers toevoegen.
  • Handleiding: alle nieuwe en bestaande functionaliteiten zijn uitgebreid beschreven in de nieuwe versie van de handleiding, die vanuit het CMS direct opvraagbaar is. Deze wordt continu bijgewerkt en is daardoor altijd actueel. Printen of omzetten naar PDF is mogelijk.
  • Externe toegang: verhalen komen (na inlog) beschikbaar op het web en zijn dus buiten de multitouchtafels om te bekijken.
Update
De update verloopt gefaseerd en start in juni. Elke multitouchtafel wordt hiervoor in overleg met de desbetreffende organisatie afzonderlijk ingepland. Een uitvoerig traject waar dus enkele weken mee gemoeid zullen zijn.

Verhaal Lokaal in Canada
Informatiespecialist Lora Baiocco van The Westmount Public Library in Montreal vertelt live via Skype hoe zij Verhaal Lokaal gebruikt om een collectie oude ansichtkaarten te ontsluiten. De fraaie afbeeldingen en de handgeschreven teksten lenen zich dan ook bij uitstek voor een verhaal waarbij tot in de kleinste details van de kaarten kan worden ingezoomd. Het verhaal 'Sabourin' vertelt zo de geschiedenis van twee geliefden die elkaar intensief schreven en die daarmee ook een mooi stukje lokale geschiedenis vertellen. Via het nieuwe CMS is dit verhaal ook in Nederland te bekijken in de gedeelde verhalen.

Verhalencompetitie
Alle deelnemende Verhaal Lokaal-bibliotheken en organisaties werden tenslotte opgeroepen om hun mooiste of interessantste verhalen met elkaar te delen. Aan het eind van dit jaar wordt uit deze verhalen door DOKLAB het mooiste gedeelde verhaal gekozen. De winnende organisatie krijgt een workshop 'Verhalen vertellen' aangeboden.

Tot besluit
De gebruikersdag was alles bij elkaar een zinvolle bijeenkomst, want niet alleen werden er mooie verhalen verteld maar ook werd duidelijk dat er daadwerkelijk hard gewerkt is aan een groot aantal uitbreidingen en verbeteringen.  

Meer informatie is te vinden op de speciale website van Verhaal Lokaal

Tekst: David Janssen
Foto: met dank aan DOKLAB



Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder