HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Erasmus Experience: grootste geheim van Rotterdam nu publieker dan ooit

Wim Keizer
29-09-2016
Erasmus Experience: grootste geheim van Rotterdam nu publieker dan ooit
‘Onze Erasmus-collectie werd het grootste geheim van Rotterdam genoemd, maar is nu publieker dan ooit.’ Dat zei Theo Kemperman, directeur Bibliotheek Rotterdam, 28 september bij de officiële opening van de ‘Erasmus Experience’ door koning Willem-Alexander. 
De Erasmus Experience is een permanente interactieve tentoonstelling, die de inhoud van de ruim 5000 boeken die de bibliotheek van en over Desiderius Erasmus (ca. 1466 – 1536) heeft beter onder de aandacht moet brengen. ‘Een bibliotheek is een maatschappelijke basisvoorziening van grote waarde. We willen niet alleen een museale collectie hebben, maar ook ontmoetingen met Erasmus voor iedereen mogelijk maken,’ aldus Kemperman, die er in z’n speech op wees dat de bibliotheek hard bezig is op alle fronten te innoveren tot een 21ste-eeuwse voorziening, waar ontmoeting, ontdekking, ontwikkeling en ontspanning centraal staan. Dit geldt ook voor mensen die minder makkelijk met taal en letters omgaan en voor degenen voor wie Nederlands niet de eerste taal is. De bibliotheek maakt mensen sterker en weerbaarder. Belangrijk noemde hij het dat de bibliotheek veilig, neutraal en vrij toegankelijk is. Eveneens belangrijk vond hij dat er niet alleen goede bibliotheekvoorzieningen in steden zijn, maar dat ze ook in de dorpen en alle haarvaten van de samenleving behouden blijven en gekoesterd worden.
Hij noemde Erasmus een opvoedkundige die op satirische wijze een beroep doet op het gezonde verstand, iemand die ook voor deze tijd nog veel te zeggen heeft.

Ontdekkingstocht
Via de Erasmus Experience kan een ontdekkingstocht door eigen meningen worden gemaakt. Op een aantal vragen rond thema’s waar Erasmus over schreef (geloof, onderwijs, cultuur, wetenschap) kan via een polsbandje met ‘eens’ of ‘oneens’ worden geantwoord. Na langs alle vragen te zijn gegaan, kan vervolgens met Erasmus gechat worden. Je leert dan wat Erasmus van je antwoorden vindt en je leert ook beter wat je eigen meningen inhouden.

Nog andere Erasmus
Na Kemperman gaf ceremoniemeester Philip Freriks burgemeester Ahmed Aboutaleb het woord. Hij vond dat Erasmus met zijn humanistische instelling een grote band heeft met de actualiteit. Voor hem is Erasmus iemand door wie hij zich laat inspireren, evenals bijvoorbeeld Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.
Aboutaleb wees ook op een andere parallel met de actualiteit door iets te vertellen over de naamgever van Erasmus, de heilige Erasmus van Formiae (240 – 303). Deze Erasmus moest uit Syrië naar Libanon vluchten, waar hij gevoed werd door een raaf. Hij vluchtte later met een bootje naar Italië en wist een ruwe zee te kalmeren. Maar in Italië kon hij geen rustig leven leiden, hij werd gemarteld en vermoord.
De burgemeester karakteriseerde de Rotterdamse Erasmus als iemand die naar rede zocht en altijd de oorspronkelijke bronnen raadpleegde. Dat moet leiden tot tolerantie en het zoeken van de waarheid van de ander. Hij toonde zich blij met de redenering dat het bij Erasmus gaat om het begrip tolerantie, maar meende dat Erasmus er iets anders onder verstaat dan tegenwoordig vaak gehanteerd wordt, namelijk met de rug naar de ander gaan staan. ‘Met zo’n invulling heb ik moeite, Erasmus bedoelde iets anders, namelijk dat je je eigen waarheid relativeert en aanvaardt dat de ander z’n eigen waarheid heeft. Tolereren is niet: negeren,’ zo zei Aboutaleb.

Loflied
Dichter’ (afkomstig uit Ethopië) en zijn band zorgden voor een loflied op Erasmus.
Leerling Julia Simons van de openbare basisschool Het Landje, getooid met een Erasmus-baret, probeerde zich in te leven in de vraag hoe Erasmus het moderne Rotterdam, groter en drukker dan in zijn tijd, zou ervaren, met een smartphone in de hand. Ze noemde voor- en nadelen ervan en hield een pleidooi goed na te denken over het gebruik.
Door een druk op de knop opende koning Willem-Alexander de Experience, waarna hij er zelf een kijkje ging nemen. Vervolgens was het de beurt aan de genodigden en ingaand de middag aan iedereen die interesse heeft.

De opening van de Erasmus Experience kreeg o.a. aandacht van het AD , Metro, de Volkskrant, het Reformatorisch Dagblad en RTV Rijnmond.

Tekst: Wim Keizer
Foto: Eric Fecken Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder