HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Stemming Beste Bibliotheek 2017 geopend

31-01-2017
Stemming Beste Bibliotheek 2017 geopend
Met ingang van 1 februari is de stemming voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland geopend. De stemperiode loopt tot en met dinsdag 28 februari 
De shortlist van genomineerde bibliotheken bestaat uit: de Bibliotheek Alphen aan den Rijn (Rijn en Venen), de Bibliotheek Den Helder, de Bibliotheek Oosterhout (Theek 5), de Bibliotheek Schiedam (Korenbeurs), de Bibliotheek Wijchen en de Bibliotheek Winschoten.
Lezers van Bibliotheekblad konden, na een oproep in het blad en op de site, beargumenteerd een openbare bibliotheek naar keuze voordragen, waarna de selectiecommissie, bestaande uit de hoofdredacteur en deskundigen uit het vak, hieruit een shortlist selecteerde, bestaande uit zes bibliotheken, verspreid over het land en variërend van groot tot klein. 

Deze zes bibliotheken worden op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar beoordeeld door mystery guests, die toetsen in hoeverre de instellingen tegemoetkomen aan de vijf functies die de bibliotheekwet onderscheidt. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil daarmee nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de wet.

Publiek stemt
De kracht van een openbare bibliotheek wordt niet alleen bepaald door de mensen die er werken; minstens zo belangrijk is het oordeel van de mensen die er komen, de bezoekers. Daarom wordt de stem van het publiek meegewogen. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende een periode van een maand in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Om de finalisten de kans te bieden zichzelf goed te presenteren, vragen we hen een video van maximaal vijf minuten in te sturen die we bij het begin van de stemronde op de site plaatsen. In die film mogen zij laten zien en horen waarin ze zich onderscheiden. Onnodig te zeggen dat de bibliotheken hun publiek kunnen mobiliseren om een stem uit te brengen op onze site.

In onze ogen is die bibliotheek de beste van Nederland, die zowel door de vakmensen als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakmensen en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%).

Wie zijn de finalisten?
De shortlist Beste Bibliotheek van Nederland bestaat uit de volgende bibliotheken:
Bibliotheek Alphen aan den Rijn (zie ook video)
Bibliotheek Den Helder (zie ook video)
Bibliotheek Oosterhout (zie ook video)
Bibliotheek Schiedam (zie ook video)
Bibliotheek Wijchen (zie ook video)
Bibliotheek Winschoten (zie ook video)
 
De stemming is op 28 feburari gesloten.
 
Bekendmaking winnaar op 14 maart
Welke bibliotheek uiteindelijk de beste zal blijken, wordt 14 maart 2017 bekendgemaakt tijdens Het Nationale Bibliotheekcongres in Assen.Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder