HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Stemming Beste Bibliotheek van Nederland 2018 geopend

18-01-2018
Stemming Beste Bibliotheek van Nederland 2018 geopend
Met ingang van 18 januari is de stemming voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland geopend. De stemperiode loopt tot en met 1 maart. In de eindronde van de strijd om de NBD Biblion Award zitten zes openbare bibliotheken, verspreid over het land en variërend in grootte.
Uit de binnengekomen nominaties koos de jury van het vakblad Bibliotheekblad de volgende zes finalisten: de Bibliotheek Het Kruispunt Barendrecht (behorend tot de Bibliotheek AanZet), Openbare Bibliotheek Amsterdam, vestiging Bijlmerplein, de Bibliotheek Purmerend (Bibliotheek Waterland), de Bibliotheek Ligne Sittard (De Domijnen), de Bibliotheek Veendam (Biblionet Groningen) en de Bibliotheek Zwolle, centrale vestiging Stadkamer. 

Lezers van Bibliotheekblad konden, na een oproep in het blad en op de site, beargumenteerd een openbare bibliotheek naar keuze voordragen, waarna de selectiecommissie, bestaande uit de hoofdredacteur en deskundigen uit het vak, hieruit een shortlist selecteerde, bestaande uit zes bibliotheken, verspreid over het land en variërend van groot tot klein.

Deze zes bibliotheken worden op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar beoordeeld door mystery guests, die de instellingen met name beoordelen op de criteria die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied krijgen daarbij extra aandacht. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil daarmee nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de wet.

Publiek stemt
De kracht van een openbare bibliotheek wordt niet alleen bepaald door de mensen die er werken; minstens zo belangrijk is het oordeel van de mensen die er komen, de bezoekers. Daarom wordt de stem van het publiek meegewogen. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende de periode van 18 januari tot en met 1 maart in staat te stellen een stem uit te brengen op een van de zes genomineerde bibliotheken. 
De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door de vakjury en door de stemmen van het publiek. Beide tellen voor vijftig procent mee.

Om de finalisten de kans te bieden zichzelf goed te presenteren, vragen we hen een video van maximaal vijf minuten in te sturen die we bij het begin van de stemronde op de site plaatsen. In die film mogen zij laten zien en horen waarin ze zich onderscheiden.
 
De bekendmaking en uitreiking van de NBD Biblion Award vinden plaats op 20 maart 2018 tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder.

Wie zijn de finalisten?
De shortlist Beste Bibliotheek van Nederland bestaat uit de volgende bibliotheken:

Bibliotheek Barendrecht (AanZet) (Zie video)
Bibliotheek Bijlmerplein (OBA) (Zie video)
Bibliotheek Purmerend (Waterland) (Zie video)
Bibliotheek Sittard (Domijnen) (Zie video)
Bibliotheek Veendam (Biblionet Groningen) (Zie video)
Bibliotheek Zwolle (Stadkamer) (Zie video)

Stemmen kan op deze pagina.Reacties op dit artikel (2)

k r mulder
16-2-2018 20:14
 Ik stem op Veendam omdat deze een groot en verschillend aanbod hebben aan activiteiten, service en boeken
S.A. Visser
19-2-2018 14:07
Super leuk 2de filmpje bij AanZet Ridderkerk.

https://www.youtube.com/watch?v=B01iceJRZ4U

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder