HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Stadkamer Zwolle verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2018

21-03-2018
Stadkamer Zwolle verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2018
Stadkamer Zwolle, vestiging Centrum, is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2018 en mag een jaar lang deze titel dragen. Zwolle won de finale, die bestond uit zes genomineerde openbare bibliotheken, en kreeg vandaag tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder de NBD Biblion Award 2018 uitgereikt door Mireille Boetje namens hoofdsponsor NBD Biblion. Stadkamer Zwolle volgt School 7 op, de bibliotheek van Den Helder, die in 2017 aan de haal ging met de titel Beste Bibliotheek. 
De top 3
De Beste Bibliotheek van Nederland 2018 staat in Zwolle, omdat deze instelling - aldus enthousiaste stemmers op de site van Bibliotheekblad - 'een ideale plek is om te studeren' en een 'rijk aanbod aan programma's en cursussen biedt'. Een oordeel dat wordt gedeeld door de onafhankelijke vakjury die Stadkamer Zwolle prijst vanwege een gevarieerd aanbod aan activiteiten, met veel aandacht voor amateurkunst. Ook de samenwerking met Hogeschool Windesheim wordt gewaardeerd. De jury is aangenaam verrast door de manier waarop de collectie over het nieuwe pand verdeeld is. Op de tweede plaats in de verkiezing eindigt de Bibliotheek Veendam, behorend tot Biblionet Groningen. Ook de Bibliotheek Veendam organiseert veel activiteiten, waar ze alle lagen van de plaatselijke bevolking mee bereikt. Voor kinderen worden er veel digitale activiteiten ontplooid, en door het veelvuldig drukbezochte FabLab heeft dat ook zijn uitstraling op de andere bezoekers. Er wordt veel en succesvol samengewerkt met anderen. Plek drie is voor de Bibliotheek Purmerend, hoofdvestiging van de Bibliotheek Waterland. De bibliotheek krijgt een compliment omdat men veel bereikt met weinig middelen. Ondanks de geringe bijdrage per hoofd van de bevolking bruist het er van de activiteiten. Het personeel is opvallend vriendelijk en behulpzaam. Reden voor de jury om te zeggen: 'Dus gemeente…. zo’n bibliotheek verdient structureel veel meer subsidie!'

De drie andere kandidaten, Bibliotheek Bijlmerplein, vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Het Kruispunt Barendrecht, behorend tot de Bibliotheek AanZet, en Bibliotheek Ligne Sittard, hoofdvestiging van De Domijnen bibliotheken, vallen net buiten de prijzen, maar kunnen zich troosten met de lovende woorden van vakjury en publiek. Samenvattend zegt de jury over de zes genomineerde bibliotheken: 'Het zijn allemaal bibliotheken die midden in de lokale samenleving staan en hun leden en bezoekers al lang niet meer uitsluitend met hun collectie binnenhalen. Maatschappelijke ondersteuning, educatieve projecten en een aangename verblijfsruimte zijn minstens zo belangrijk.'
 
Uitreiking Beste Bibliotheek van Nederland
Genomineerden en jury Beste Bibliotheek (foto: Gerrit Serné)

Stemming publiek
In totaal hebben 15.379 mensen hun stem uitgebracht op de site van Bibliotheekblad. Dit aantal bewijst dat de openbare bibliotheek een groot draagvlak kent in de samenleving. Het maakt duidelijk hoezeer mensen zich verbonden voelen met de bibliotheek in hun stad, wijk of dorp.

Jurybeoordeling
Bij de beoordeling van de bibliotheken heeft de vakjury, bestaande uit Hans van Velzen (oud-directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam), Jacinta Krimp (directeur School 7 in Den Helder, winnaar in 2017), Juan Khalaf (Beste Bibliothecaris van Nederland 2016), Wendy de Graaff (publicist) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad) vooral gekeken in hoeverre iedere bibliotheek verankerd is in het werkgebied en in welke mate zij beantwoordt aan de vijf functies die de bibliotheekwet onderscheidt. Dit zijn: ter beschikking stellen van kennis en informatie, bieden van mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie, bevorderen van het lezen en het laten kennismaken met literatuur, organiseren van ontmoeting en debat en het laten kennismaken met kunst en cultuur.

Uitslag
Om de uitslag te bepalen, legden de 15.379 publieksstemmen en het oordeel van de vakjury evenveel gewicht in de schaal. Dit resulteerde in de volgende eindstand (percentage stemmen van publiek en vakjury tezamen):

1. Zwolle (32%).
2. Veendam (27%).
3. Purmerend (15%).
4. Amsterdam Bijlmerplein (12%).
5/6. Barendrecht (7%) en Sittard (7%).

Eerdere winnaars
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland vindt plaats sinds 2009. De eerdere winnaars van de NBD Biblion Award zijn Delft, Hengelo, Almere, Wassenaar, Amsterdam, Arnhem, Nieuwegein, Laren, Gouda en Den Helder (School 7).

Speciale uitgave
Op 23 maart verschijnt de speciale editie van Bibliotheekblad met uitvoerige profielen van de zes bibliotheken en een gedetailleerd juryverslag.
Bibliotheekblad dankt de vakjury, hoofdsponsor NBD Biblion, 'gastheer' Theater De Kampanje en de Koninklijke Bibliotheek als organisator van Het Nationale Bibliotheekcongres voor hun bijdrage aan het evenement. Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder