HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Nachtelijke avonturen in de bieb

Marjolein Hordijk
08-02-2019
Nachtelijke avonturen in de bieb
Alles begint altijd met een idee, een wild plan. Mijn collega Lieteke Aalbers en ik wisten allebei wat we wilden: bezoekers een nachtje laten slapen in de bieb. Zij zag overal kinderen in hun pyjama door de bieb rennen en ik zag allemaal jongeren die vette performances mee zouden maken. Onze droom kwam uit. 
Na drie zeer geslaagde edities van Night at the Library voor jongeren staat deze maand Night at the Library voor kinderen bij Bibliotheek Gelderland Zuid op het programma. Het wordt dit keer niet één nachtje slapen, het worden er zelfs vier! En ook nog in verschillende vestigingen.

Het programma voor deze kindereditie is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Tijdens een lessenreeks van vier weken hebben we samen met leerlingen van de IMC Weekendschool Nijmegen het programma gemaakt en de pr verzorgt. Deze leerlingen volgen op vrijwillige basis lessen op zondag. Zoals zij zelf zeggen: ‘IMC Weekendschool verzorgt aanvullend, motivatiegericht onderwijs voor jongeren van 10-veertien jaar oud, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is.’ Deze leerlingen konden op 1 februari in Bibliotheek Zwanenveld blijven slapen door een bijdrage van Stichting Leergeld. Zij trapten hiermee de reeks van vier Night at the Library junior-edities af. 

Lieteke en ik waren er allebei natuurlijk bij. Het is een prachtig gezicht om onze logees binnen te zien komen. De voorbereidingen voor de beste pyjamawedstrijd zijn al zichtbaar. Her en der duikt er een eenhoorn-onesie op. De luchtbedden worden opgeblazen met behulp van de pomp van de buren. Je hoort overal opgewonden gefluister. Na het openingswoord van directeur Bert Hogemans van de bibliotheek start het programma met theatersport. Zelfs de ouders durven mee te doen. De inschrijflijsten voor het ‘lezergamen’, de workshop striptekenen, het mini-college over autoracen en het Harry Potter-weerwolven zijn in no time gevuld. Als ik vraag aan Salma of dit is wat ze ervan had verwacht, antwoord ze glunderend dat het nog beter is. Ze heeft al haar klasgenoten erover verteld en ze waren allemaal jaloers!
 
Night at the Library 1 Night at the Library 2

Het avondprogramma werd afgesloten door een verhalenverteller met spannende kampvuurverhalen. Terwijl de slaapgasten ademloos luisteren, vergeten ze bijna hun warme chocomel met marshmallows. Terwijl de meesten hierna hun tent opzoeken en de ouders netjes hun tanden staan te poetsen, zou je denken dat iedereen daarna wel gaat slapen. Niets is minder waar. Er zijn zelfs vijf meisjes die de hele nacht wakker zijn gebleven. Na de ochtendgymnastiek en het ontbijt zag je toch wel wat tekenen van vermoeidheid bij de meisjes. Ook bij de begeleiders trouwens, maar ook een heel tevreden blik. Wat ooit begon als een droom van Lieteke was inmiddels de droom van veel collega’s. En die droom is meer dan uitgekomen.
 
Tekst: Marjolein Hordijk
Foto's: Marcel KrijgsmanReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder