HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Professioneel debat
Rob Bruijnzeels
14-02-2011
Een paar weken geleden was ik in Eindhoven in het Van Abbemuseum om daar te kijken naar het derde deel van PLAY VAN ABBE; het museum in de 21e eeuw. Dat is niet zomaar een tentoonstelling, maar een langlopend onderzoeksproject waarbij het museum vragen stelt als: Wat is de rol van een kunstmuseum in de 21ste eeuw? Wat zijn de codes in een museum en in welke mate zijn we ons bewust hiervan? Hoe hebben deze codes zich ontwikkeld en gelden ze nu nog steeds? Kunnen we ze zichtbaar maken? Ze veranderen? Ermee spelen?
Professioneel debat
PLAY VAN ABBE bestaat uit vier delen en omvat tentoonstellingen, projecten, performances, lezingen, discussies et cetera. Met de maatschappelijke veranderingen van de laatste 20 jaar in het achterhoofd stelt het museum vragen over de identiteit en het doel van musea en instellingen voor cultureel erfgoed.

Het was een uiterst goed gepresenteerde en boeiende tentoonstelling, waarbij ik onder andere weer kennis kon maken met een van mijn lievelingskunstenaars Denmark (zou elke rechtgeaarde bibliothecaris moeten aanspreken!) Maar het was veel meer! Ik werd aan het denken gezet over de toekomst van het museum en over mijn rol als bezoeker. Ik ben er wel een beetje jaloers op: hoe een belangrijke culturele instelling als een museum in alle oprechtheid zichzelf en haar publiek de vraag stelt naar haar rol in de 21ste eeuw.

Het levert daarmee een wezenlijke bijdrage aan een belangrijk en noodzakelijk professioneel debat, dat wij in de bibliotheekwereld zo verschrikkelijk missen. Juist in een tijd van grote bezuinigingen zouden wij innovatief en inventief op zoek moeten gaan naar nieuwe rollen, nieuwe functies, nieuwe processen. Naar - in marketingtermen - het unique selling point van de openbare bibliotheek in de 21ste eeuw en dat is wat anders dan alleen maar het oppoetsen van verouderde kroonjuwelen. Op zich is daar niets mis mee, mits je ook op zoek gaat naar echt nieuwe vormen van authenticiteit en betekenis. Innovatief nadenken over je toekomst, waarbij je jezelf kwetsbaar maakt, ter discussie stelt en daar je gebruikers serieus bij betrekt.

Het Van Abbe doet dat: via een fascinerend zelfonderzoek naar zijn rol als collectiehoudende instelling in de 21ste eeuw. Het is een museum met een indrukwekkende staat van dienst, waar ik met heel veel genoegen naartoe ga. Omdat het een instelling is die me uitdaagt, me serieus neemt, me vragen stelt en me aan het denken zet. Die niet volstaat met het zo publieksvriendelijk mogelijk ophangen van schilderijtjes die iedereen wel mooi zal vinden.

Vanaf 26 februari kunt u naar het vierde deel van PLAY gaan kijken: DE PELGRIM, DE TOERIST, DE FLANEUR (EN DE WERKER). Ga dat zien, geniet ervan en denk mee. En stel uzelf de vraag hoe wij in de bibliotheekwereld werk kunnen maken van onderzoek naar ónze toekomst in een veranderende wereld. Door mijn hoofd zeurt maar steeds de eerste zin uit dat reclamefilmpje van Bibliotheek Nederland: ‘De wereld is in beweging; winkels blijven langer open.’ Welke analyse zou daar in vredesnaam achter zitten? In Eindhoven maken ze serieus werk van mijn toekomstig wereldbeeld. In het Van Abbe!

Tekst: Rob Bruijnzeels
Beeldmateriaal: Van Abbemuseum
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie