HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Noordwaarts
Lut Geypens
15-07-2011
Het is 33° Celsius, de Vlaamse scholieren hangen hun boekentas voor twee maanden aan de haak en in Zaventem is de uittocht naar exotische oorden al volop begonnen.
En wat doen wij, zeven bibliothecarissen en zeven medewerkers van de betrokken steunpunten? Wij trekken noordwaarts, met een bus door het prachtige Nederlandse filelandschap, om zeven bibliotheken te bezoeken. En toch hebben we er zin in. Want zijn de Nederlandse bibliotheken in onze Vlaamse ogen niet evengoed exotisch? Of is dat een cliché? Zoals zoveel andere België-Nederland clichés… die toch vaak een grond van waarheid hebben. Wij nemen de proef op de som.

Noordwaarts
Clichés die kloppen
Ze (de Nederlanders) kunnen het goed uitleggen. Ik heb ronduit genoten van de charmes en welsprekendheid van onze gastheren en -vrouwen. Al begon het me gaandeweg te dagen dat ze stuk voor stuk een grondig voorbereid en vaak gerepeteerd verhaal brachten. Waar niks op tegen is, zolang het maar een goed verhaal is. Bij Hans van Velzen lukte het me overigens niet om de vergelijking met André van Duin te onderdrukken, maar ook dat is als een compliment bedoeld.
Ze weten het goed te verpakken. Een Nederlander maakt een verhaal, plakt er een etiket op en verkoopt het. Wij lieten ons etiketten uitleggen als de belevingsbibliotheek (Amsterdam), het warenhuis (Almere), de bibliotheek van 100 talenten (Heerhugowaard), de modernste bibliotheek ter wereld (Delft), het huis in de stad (Wageningen) en de programmerende bibliotheek (Oss). Indrukwekkend, maar bij de rondleiding die volgde, zagen wij ook - en vooral - een veelzijdige bibliotheek met uiteenlopende, vaak klassieke functies. Zoals bij ons eigenlijk. En die doelgroepenwerking, die activiteiten, die digitale opdracht, die bijzondere presentatie… dat doen we ook allemaal, min of meer. We verzuipen in de veelheid aan taken en vergeten de tijd te nemen om een verhaal met een naam te verzinnen. Niet onbelangrijk, realiseren we ons nu: accenten leggen, je profileren en zorgen dat ze niet naast je kunnen kijken. We knopen het in onze Vlaamse oren.

Valse clichés
Ze zijn arrogant. Neuh, niet echt, hoogstens op het randje. Zonder gekheid, zelfverzekerdheid is geen arrogantie en daar is in het noorden inderdaad geen gebrek aan.
Ze hebben geen eetcultuur. Heeft natuurlijk niks met bibliotheken te maken, maar alles met het (kloppende) cliché dat de liefde van de Vlaming door de maag gaat. Welnu, op het obligate glas melk en de kroket bij de lunch na - iets waar wij nooit aan zullen wennen - hadden we absoluut niet te klagen over spijs en drank.

Nederland - België
Tussendoor, bijpratend in de bus over alle opgedane indrukken, blijkt dat we allemaal enorm geïnspireerd zijn door de Nederlandse voorbeelden. De uitdrukking ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’ indachtig (geleerd van onze gastvrouw in Delft), nemen we een handvol nieuwe ideeën mee naar huis. Enkele laten we ook weer met plezier achter in de polders, wegens te experimenteel, te duur en te arbeidsintensief.
En natuurlijk draait de rit huiswaarts, onder de bezielende (en uitdagende) begeleiding van Nederlands bibliotheekman Rob Bruijnzeels, finaal uit op een rondje Nederland - België:
Jullie hebben Grunberg, Koch en Van der Heijden, wij hebben Lanoye, Verhulst en Mortier.
Jullie hebben Hans Teeuwen, wij hebben… iets wat tot aan zijn knieën reikt.
Wij hebben dEUS en Hooverphonic, jullie hebben… iets wat tot aan hun oksels reikt (oké, oren dan).
Wij hebben geen regering, jullie… nu ja.
Jullie hebben schitterende bibliotheken en wij… kom eens kijken, Vlaanderen heet u welkom. Misschien nog even wachten tot onze etiketten klaar zijn.

Tekst: Lut Geypens

Foto: Peter de Greef


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (5)

Tryntsje van Vessem
17-7-2011 15:45
wat een leuk stukje, Lut! Veel humor, rake conclusies, afijn, gewoon "eel plezant"!
Carol Vanhoutte
18-7-2011 23:04
Eén van de zeven bibliothecarissen zit nog na te genieten in het ondertussen natte en kille Vlaanderen...alvast welkom in Kortrijk!
Gino Dehullu
19-7-2011 21:50

Het blijft voor mij inderdaad ook nog nagenieten. Inspiratie en ideeën te over en vooral een uitstekende begeleiding door een sterk programma met een hele toffe bende... Na het bouwverlof rollen wij in Roeselare opnieuw de mouwen op, want 2013 nadert met rasse schreden...

wim vanseveren
24-8-2011 09:14
Gevatte tekst, puntig geschreven. En blog met een gouden randje!
karen bertrams
6-9-2011 13:00
LEERZAAM! 
En we komen graag bij jullie kijken, luisteren en vooral ook de rest!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie