HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Tijd voor stilte
Rob Bruijnzeels
24-10-2011
Op zondag 30 oktober is het weer zover: wintertijd. Want of we nu een zomer hebben gehad of niet: om drie uur ’s nachts zetten we met z’n allen de klok een uur terug en daarna zijn wij voorlopig weer vijf donkere maanden overgeleverd aan de wintertijd.
Tijd voor stilte
Mooi gebaar eigenlijk: de klok terugzetten en het is waarschijnlijk ook een daad waar de Zijlstra’s, Verhagens en Wildersen van deze wereld vrede mee zullen hebben. Ik ben bang dat zij misschien nog veel verder willen gaan dan zo’n lullig uurtje in hun poging om Nederland terug te brengen naar het beschavingsniveau van ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. Of vinden zij de wintertijd weer het zoveelste voorbeeld van ‘schandelijke Europese regelzucht’?

Maar hoe je er ook over denkt, het ingaan van de wintertijd zorgt ervoor dat je weekend één keer in het jaar een uur langer duurt, als een soort compensatie voor te weinig warmte, licht en zon in het verschiet.

De grote vraag is alleen wat u gaat doen met dat extra uur? Uitslapen, twintig extra tweets de wereld insturen, nóg een glas wijn extra drinken of nog meer verveling en eenzaamheid? Onze zuiderburen bedachten daar een heel mooi antwoord op. LOCUS – het steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen – nam het initiatief voor een prachtige campagne: CULTUUR VAN DE STILTE. Zij gebruiken dat extra uur om daadwerkelijk stil te staan, even de waan en de jachtigheid van de dag vergeten.

Ik werk al een aantal jaren met heel veel plezier samen met onze Vlaamse collega’s en ik ben iedere keer weer onder de indruk van hun culturele vakmanschap en hun gevoel voor oorspronkelijkheid. Waar wij Nederlanders soms te hard roepen, organiseren zij een veelbetekenende stilte bij het ingaan van de wintertijd.

Cultuur van de stilteTerwijl wij ons alleen maar druk lijken te maken over e-books, widgets en catalogi, gaat CULTUUR VAN DE STILTE over kwaliteit van aandacht, over eenvoud, wijsheid en humor. Ik citeer uit hun zeer leesbare folder (PDF): 'Door de grote toevloed van zintuiglijke prikkels en door de toenemende drukte, complexiteit en versnelling dreigen tal van burgers zichzelf en elkaar uit het oog te verliezen. CULTUUR VAN DE STILTE benadrukt de kracht van verwondering, concentratie en betrokkenheid. De campagne wil op een positieve wijze bijdragen aan het verbindende vermogen van stilte, rust en ruimte in onze samenleving.' Dat gaat over het echte kapitaal van de bibliotheek!

CULTUUR VAN DE STILTE wil de verbindende en creatieve kracht van stilte een plaats geven in het drukke alledaagse doen en laten binnen een lokaal cultureel perspectief en daarvoor ontwikkelde LOCUS zeven inspirerende acties om te inspireren en om ‘goesting’ te wekken. Om zelf tot actie over te gaan of om verder door te geven.

Dus als u komend weekend niets te doen heeft: reis af naar Vlaanderen en vier het feest van de stilte; of wees thuis of op uw werk eens samen een uur stil. Het maakt je leven gegarandeerd nog vurrukkullukkur!Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie