HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Jeugdbibliotheekwerk DOK Delft
15-09-2011
Geen moeite is in Delft te veel om ieder kind de weg naar leesplezier te wijzen. Het persoonlijk contact en de kennis van de medewerkers zijn de pijlers waar het Delftse jeugdbibliotheekwerk op rust. De kreet: ‘de beste medewerkers in de front-office’ is Delft uit het hart gegrepen!
Jeugdbibliotheekwerk DOK Delft
Een moeder van twee kinderen, beide slechte lezers, schreef DOK Delft een brief om de medewerkers van de jeugdafdeling te bedanken voor de wijze waarop haar kinderen en zij geholpen werden. Zij noemt het een ‘professioneel, modern en enthousiast team’ en ze is ervan overtuigd dat haar kinderen door de soms onorthodoxe wegen van DOK Delft de weg naar leesplezier alsnog gevonden hebben. Dat is precies waar het Gon Wegner (jeugdbibliothecaris van het eerste uur, maar inmiddels programmamakelaar en opgevolgd door Tineke Kistemaker) en haar team om gaat. Wegner: ‘Als je je werk goed doet, ben je de Máxima van de afdeling zeg ik altijd: alle kinderen komen naar je toe en willen met je praten. De ideale situatie voor leesbevordering.’

Huiskamersfeer
Wie de jeugdafdeling van DOK Delft bezoekt, treft daar een betrekkelijk kleine, maar wel heel gezellige jeugdafdeling aan. De verlaagde balie maakt het kinderen makkelijk om vragen te stellen en het proactieve personeel groet, loopt voortdurend rond en maakt een praatje. Aan een lange stamtafel zitten altijd ouders met een kop koffie, zitten kinderen te kleuren, terwijl anderen zich vermaken met computerspelletjes of verkleedkleren. En overal liggen of zitten kinderen te lezen! De jeugdafdeling van DOK Delft heeft een huiskamersfeer. Het jongetje dat vraagt: ‘Waar staan de boeken over olifanten’ en als antwoord krijgt: ‘Dat is geheim vandaag’, vergeet de uitleg in de vorm van een spannende speurtocht die erop volgt natuurlijk nooit meer.

Speciale potten aanboren
Delft is hard getroffen door bezuinigingen, waardoor vacatures niet vervuld worden, tijdelijke contracten niet verlengd zijn, het filiaal in de kinderrijke wijk Tanthof gesloten moet worden en het fameuze zomervakantiekamp niet meer bestaat. De uitstekende contacten met scholen en instellingen voor kinderopvang, die jaarlijks een uitgebreid aanbod met activiteiten ontvangen, lijden er gelukkig nog niet onder. Wegner: ‘We zijn goed in het aanboren van speciale potten - al kost dat ook veel tijd - en het onderwijs is dermate tevreden over onze activiteiten dat zij er gelukkig graag voor betalen. Wij hebben kennis van het onderwijs en investeren voortdurend in de deskundigheid van onze medewerkers en je ziet dat dat werkt. Bezuinigingen of niet: DOK Delft bruist!’

Uitrol
Een aantal in Delft ontwikkelde projecten staat op de rol om uitgezet te worden in de rest van het land. Zo ontwikkelde DOK samen met het Jeugdjournaal in opdracht van Bibliotheek.nl een project waarbij kinderen zelf een nieuwsitem maken en daarbij spelenderwijs belangrijke mediavaardigheden opdoen als zij beeld en tekst moeten combineren. Voor het vmbo ontwikkelde DOK op verzoek en met groot succes De Leuke Boekenclub, waarbij het werken met PowerPoint en het presenteren voor een camera de sugar zijn die het lezen van een boek aantrekkelijker maken. Door de juiste titels te kiezen, gaat een groot deel van de leerlingen inderdaad lezen en de 10% die dat ‘omdat lezen niet cool is’ niet doet, heeft er volgens Wegner gegarandeerd spijt van!

Warm bad
DOK Delft heeft een jeugdafdeling als een warm bad, waar het bruist van de activiteiten, bezuinigingen of niet. In alles wat er ondernomen wordt, spelen nieuwe media en nieuwe technische mogelijkheden een vanzelfsprekende rol, maar de basis vormt het persoonlijk contact tussen kind, boek en deskundige bibliotheekmedewerker. Ieder contact is een kans die men in Delft optimaal benut.

Voor en slideshow met foto´s van de jeugdafdeling van DOK Dellft, zie hier.

Tekst: Wendy de Graaff
Foto: Gerrit Serné


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie