HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Focus, tempo en regie
Rob Bruijnzeels
18-01-2012
Blij dat ze eindelijk voorbij zijn: die dagen van ‘love, peace and understanding’. Ik kan geen kerststal meer zien, om maar te zwijgen van nieuwjaarsrecepties met al die goede voornemens. Maar het allerergste vind ik toch die prognoses en toekomstvisies rondom het nieuwe jaar: sentimenteel wensdenken, open deuren (dat noemen wij thuis overigens ‘Bullingaatjes’). En dan nog dat gezeur over die Mayakalender.... Al die voorspellingen komen namelijk nooit uit en het leidt de aandacht alleen maar af van het werkelijke nieuws.
Focus, tempo en regie
Terwijl dat nieuws er wel degelijk was.... Het meest spectaculaire bericht vond ik dat president Obama onder zijn Hawaïaanse kerstboom tot het inzicht was gekomen dat het leger van de VS voortaan maar op één front gaat vechten. Twee landoorlogen zijn te duur en te onoverzichtelijk; je moet ook veel te veel uitleggen en het schiet allemaal niet op.

Briljant! De beste (of rijkste) strategen van de wereld kiezen voor wat wij in de bibliotheekwereld ‘focus’ zouden noemen. Ik weet niet of Obama een bedankje heeft gestuurd naar onze Haagse strategen, want ‘focus, tempo en regie’ staan daar al jarenlang op de agenda voor de toekomst.

Of dat overigens tot opzienbarende resultaten gaat leiden, weet ik nog niet. Al maandenlang probeerde ik via de website van het SIOB te achterhalen hoe het toch gaat met hun toekomstvisie ‘Bibliotheken 2016’. Na de eerste berichtgeving - begin vorig jaar - is het lang angstwekkend stil geweest op dat front. Het afvinklijstje schoot maar niet op, alle verdere acties zijn in nevelen gehuld en bij alle hoofdstukjes wordt vermeld dat er '(nog) geen agendaitems bij dit programma' zijn.

Maar nu lijkt er ineens schot (!) in de zaak te komen: er wordt deze maand gesproken met experts en belanghebbenden binnen en buiten de branche.
Wie dat zijn is ongetwijfeld ‘classified’, maar hun aanvullingen en commentaar vormen de input voor de definitieve visie, die nu in februari het licht gaat zien.

Ik denk dat ze echt een brief van Obama hebben gekregen en de tijd hebben genomen om na te denken over de ‘focus’. Veelzeggend in dit verband vind ik het bericht op bibliotheekblad.nl van 18 oktober dat het SIOB vindt dat ook de fysieke ‘manifestatie’ bibliotheek van belang is. Beter laat dan nooit, maar ik weet niet of ik daar nu echt blij van moet worden. Alleen al de term ‘fysieke manifestatie’ stemt niet tot vreugde. Alsof het een afgeleide versie is van iets anders: de digitale bibliotheek?

Het is de wereld op zijn kop en in navolging van de strategen in het Pentagon zou ik willen zeggen: kies voor een oorlog op één front. En dat is wat mij betreft de bibliotheek als een waardevolle en betekenisvolle fysieke plaats, letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving. Met een prachtige collectie, met goede programma’s, inspirerende en creatieve bibliothecarissen en met een uitstekende dienstverlening: fysiek en digitaal. Het echte verschil gaan wij maken in wat het SIOB de ‘fysieke manifestatie’ bibliotheek noemt. Met - inderdaad - een krachtige digitale ondersteuning. In die volgorde. Op die manier sla je de brug tussen oude kernwaarden en nieuwe mogelijkheden.

En – om in militaire termen te blijven – mobiliseer daartoe alle kennis en alle kwaliteit die in lokale openbare bibliotheken aanwezig zijn. Daar is namelijk een workforce waar je de oorlog mee kunt winnen! Want een ding is voor mij zeker: als er geen fysieke openbare bibliotheken meer zijn, kunnen wij alle andere vormen wel vergeten. Dan krijgen de Maya’s nog gelijk....

Ik wens u veel toekomst in 2012.

Rob Bruijnzeels
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

agnes klitsie
26-1-2012 12:59
Ik onderschrijf deze visie volledig. Ik heb nogal wat contacten in de universiteitsbibliotheken en die wijzen me steeds op het verschil in de OB-wereld en de UB-wereld (studenten). Wij moeten het verschil gaan maken met de fysieke plaats met digitale ondersteuning. Alleen dan gaan we het overleven.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie