HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Boeven met boeven vangen?
Mark Deckers
08-02-2012
Boeven zijn het! Huh? Wie? Nou, die uitgevers! Boeven van het zuiverste water! Want hoe lang praten we nu al met deze papiermaffia over het beschikbaar stellen van e-books? Juist, heel lang en zonder resultaat.
Boeven met  boeven vangen?
Maar voordat ik de uitgevers onder uit de zak geef, één opmerking vooraf: we laten het als branche zelf ook ontzettend liggen op alle rechtenvrije e-books. Waar zitten ze al in de catalogus? Oké, punt gemaakt lijkt me. Snel terug naar de dodebomendrukkers: de uitgevers.
De boekenmarkt kent in Nederland een omvang van ongeveer 600 miljoen euro. Nederlandse bibliotheken kopen voor bijna 60 miljoen euro bij deze uitgevers. Bibliotheken zijn dus goed voor bijna 10% van het marktaandeel van uitgevers. Als je bibliotheken als één koper ziet - via NBD Biblion - dan vermoed ik dat we een grote kopersgroep zijn voor de uitgevers. Maar heeft iemand van ons het idee dat de uitgevers ons als Koning Klant behandelen?

Heel Nederland downloadt zich ongans aan muziek, film en e-books via allerlei PirateBays. Bibliotheken zijn in dit land nog zo ongeveer de enige partij die eerlijk bereid is om te betalen voor content. En keer op keer worden wij door de uitgevers gewoon weer in de wacht gezet.
De uitgevers verdedigen zich telkens dat het voor hen ook zo moeilijk is. Zij zitten in een transitiefase en moeten allemaal het hoofd boven water houden. Moet ik met zo’n opmerking medelijden hebben? Onze branche is in de afgelopen tien jaar 33% (fictie) tot 54% (non-fictie) van zijn uitleningen kwijt geraakt. Her en der wordt al politiek gemorreld aan ons bestaansrecht. De eerste gemeente zonder bibliotheek is een feit. Staat óns het water dan niet aan de lippen?
En om nou te zeggen dat de uitgevers goud geld verdienen met e-books: het afgelopen jaar was de omzet in e-books 1,3% van de totale omzet. Dat is een kleine 7 miljoen euro.

De bibliotheken hebben zich nu wel lang genoeg de kaas van het brood laten eten. Zelfs de landelijke overheid is overtuigd dat er wat moet gebeuren en doet een greep uit het gemeentefonds voor een digitale collectie. Volgens mij is het hoog tijd dat we de duimschroeven bij de uitgevers flink aandraaien.
Hoe? Dat lijkt me vrij simpel: door de uitgevers te boycotten. We kopen gewoon geen boeken meer. Tenminste, zolang ze niet bereid zijn om ook het complete e-bookaanbod tegen een goede prijs beschikbaar te stellen. We vragen NBD Biblion gewoon om wél onze bestellingen te noteren, maar we bestellen (en betalen) pas echt als de uitgevers die goede deal hebben gedaan. Pas als dat aanbod er is, gaat er weer geld naar de uitgevers.

De overheid heeft ons links ingehaald met een greep uit het gemeentefonds. De burgers halen ons rechts in met de piraterij. En de uitgevers… die geloof ik pas als er een deal is. We hebben niet eindeloos de tijd om te praten! Misschien toch maar eens boeven met boeven te vangen?

Tekst: Mark DeckersPrint deze pagina

Reacties op dit artikel (10)

Bob van Duuren
8-2-2012 23:21
Leuke post, maar eenzijdig. Deze uitgever (!) - initiatiefnemer van Yindo - heeft meer dan eens gepraat met NBD Biblion en Bibliotheek.nl en heeft in beide gevallen nul op het rekest gekregen, terwijl Yindo zowel voor uitgevers, bibliotheken als lezers een faire deal biedt. In plaats daarvan wordt met een belachelijk bedrag aan belastinggeld een tot mislukken gedoemd - op ePub gebaseerd - systeem (PLO) gesubsidieerd. En dan huilebalken dat uitgevers niet mee willen doen. Sorry, maar dat gaat er mij mij niet in. En bij veel uitgevers ook niet (weet ik uit ervaring). De kans ligt er om een mooi Nederlands initiatief te ondersteunen, maar die kans wordt met beide handen genegeerd. Ik wens jullie veel succes. Overigens: NBD Biblion is absoluut een grote klant van onze uitgeverij, maar nog niet zo groot als Bol.com.
Denis Doeland
9-2-2012 00:29
 Leuke post! Hier nog wat tips voor schrijvers en uitgevers http://denisdoeland.com/2012/01/18/support-handige-tips-voor-schrijver-en-uitgeverijen-van-boeken/
Jaap van de Geer
9-2-2012 10:57
Verfrissende blog Mark en als ik dit andere artikel van de Times Colonist lees (Publishers put the squeeze on library ebook lending) misschien niet zo heel eenzijdig: http://www.timescolonist.com/news/Publishers+squeeze+library+ebook+lending/6104574/story.html
Mannes Westra
9-2-2012 12:44
Goed punt Mark. Ik doe mee. Ben benieuwd wie dit nog meer oppakt.
Je zou toch verwachten dat de uitgevers de geldstroom uit de p-books wel wil voortzetten met e-books.
Michiel Laan
9-2-2012 20:07
@Bob:
Ik wil graag reageren op je opmerking dat we een "belachelijk bedrag aan belastinggeld" spenderen. Dat is namelijk onzin. Wat het bedrag precies is mogen we helaas niet zeggen, maar laat ik het houden bij de uitleg van de Engelse bibliothecaris die we over het systeem hebben gesproken: "it's cheap as chips".

Wat betreft onze gesprekken in relatie tot de keuzes die we hebben gemaakt: de markt is nog volop in ontwikkeling. We volgen de ontwikkelingen bij Yindo dan ook nog steeds met interesse en sluiten niet uit dat we op een bepaald moment ook graag gebruik willen maken van het Yindo aanbod.
Piet van Oostrum
9-2-2012 20:50
@Bob van Duuren: Waarom zou een op ePub gebaseerd systeem tot mislukken gedoemd zijn? De meeste ereaders  lezen ePub.
Linda
10-2-2012 06:47
 @Piet van Oosterom
PLO is ook nog eens op Flash gebaseerd. Niet slim om gebruikers met een iOS apparaat (iPad, iPhone, iPod) uit te sluiten. 
Mark Deckers
10-2-2012 08:39

Dank allemaal voor jullie reacties. En leuk om de verschillen te zien. Dank ook aan Bob van Duuren. Ik waardeer het zeer dat je reageert als uitgever. En gezien de scherpte die ik kies, vind ik je reactie nog aan de milde kant.  Wie scherpte zaait, krijgt meestal maaimachines terug.
 
Ik heb een eerste aanvullende reactie gegeven op http://www.markdeckers.net/2012/02/waarom-we-boeven-zijn.html

Daar wat meer nuance voor zover ik hem kan geven. Ik waardeer het zeer om er nog even over door te praten.

Bob van Duuren
10-2-2012 10:16
Even wat antwoorden/reacties:
@Mark Deckers: ik heb je nuance ook gelezen; leuk! En ik blijf graag in gesprek (bob at yindo punt nl).

@Piet van Oostrum: wellicht staat het er wat ongelukkig, maar ik suggereer niet dat het tot mislukken gedoemd is omdat het op ePub is gebaseerd (alhoewel je dat er wel zo zou kunnen lezen). Maar dat is niet mijn punt. Als het systeem op Yindo (cloud) was gebaseerd en verder alle details identiek waren, dan had ik geschreven 'op Yindo gebaseeerd'. Het gaat me erom dat de hele propositie in mijn ogen fout is.

@Michiel Laan: Er zijn in de media diverse bedragen genoemd, waaronder de 30 miljoen (15+15). Maar wellicht is dat bedrag niet juist of wordt dat bedrag niet voor dit project ingezet. Des te meer reden om tot openheid op te roepen.

Dan ter aanvulling (en 'my 2 cents'): wanneer e-boeken straks en masse geleend kunen worden en vervolgens onbeperkt op torrentsites terecht komen (zoals nu al gebeurt), dan zal de markt voor e-boeken instorten voordat-ie goed en wel op gang is gekomen, met een verder stagnerende aanwas tot gevolg. Vandaar dat ik pleit voor een ander (verdien)model.
Marga Rosier
10-2-2012 15:53
 Helemaal mee eens! En die boycot, dat heb ik anderhalf jaar geleden al eens geopperd bij een directeurenoverleg. Nu ik de cijfers zie ga ik er maar weer eens over beginnen. Het is inderdaad hoog tijd dat we eens laten zien hoe belangrijk die e-books zijn voor ons.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie