HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Echte helden!
17-02-2012
Ja, we zien het elke dag, het bibliotheeklandschap vervrouwelijkt. In vroeger tijden was een bibliothecaris altijd een man, al dan niet gehuld in een grijze stofjas. Tegenwoordig kun je aan de balie van de bib niet alleen terecht voor een goed boek, maar ook voor een keur aan vrouwelijk personeel.
Echte helden!
Aan de andere kant van de balie zie je ook al overwegend vrouwelijke lezers. We klagen niet, maar wat zijn we blij als we tussen al dat vrouwelijk geweld af en toe een exemplaar van het mannelijke geslacht zien opduiken. En wat voor een exemplaar: de jonge papa.

U kent hem wellicht wel: de urban papa, gewapend met driewielige buggy, luiertas, een ecotas vol gezonde groenten en spuugdoekje op de schouder. En om het helemaal af te maken: de tas van Boekbaby’s op de arm. De boeken worden afgegeven, de kinderen uitgepakt. We kijken allemaal vol bewondering toe. Want vader en zoon of dochter installeren zich in onze knalgroene zitzakken en vader haalt een boek boven om voor te lezen. Dicht bij elkaar, het boek voor de neus, enkel de ogen van vader en kind zijn nog zichtbaar.
Ik weet niet of u er ongevoelig voor kunt blijven, maar wij blijven het geweldig vinden. Stoere mannen met ruige baarden of kunstenaars met hippe bakkebaarden, yuppie of hippie: zodra ze het boek openslaan, worden het allemaal helden. Helden in de ogen van hun kinderen die aan hun lippen hangen en ook helden in onze ogen. Want met het boek geven ze niet alleen vaderliefde aan hun kind, maar ook de liefde voor het boek. En net dat vinden wij zo belangrijk, dat lezen een passie voor het leven wordt. Dat boeken fijn zijn en dat samen lezen het fijnste moment van de dag is.
Wat ons betreft, is elke papa een held. Papa’s die voorlezen, hebben bij ons echter dat ene streepje voor. Wilt u ze graag in het echt zien? Kom dan zeker eens naar onze bib… en wie weet mag je wel komen meeluisteren!

Nadine Christiaens
Bibliotheek Schaarbeek


Zie ook het interview met Nadine Christiaens over de Bibliotheek Schaarbeek en de uitverkiezing voor de shortlist van Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie