HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
De helden? Dat zijn wij!
13-03-2012
Wie zijn de helden van onze bib? Da’s een moeilijke. We hebben er heel wat. Je zou kunnen zeggen dat onze helden de auteurs zijn. Zij zorgen er immers voor dat de rekken vol boeken staan. Ze inspireren, spreken tot de verbeelding of zorgen simpelweg voor wat afleiding. Waarom niet?
De helden? Dat zijn wij!
Onze helden zijn ook onze bezoekers. De man, die elke ochtend steevast zijn krant komt lezen. De vrouw, die elke week de nieuwste thrillers komt lenen. De student, die zou moeten blokken, maar liever even onderuit zakt in onze knusse zetels. Of die jongen uit Pakistan, die komt chatten met zijn achtergebleven familieleden. En ook de enthousiaste juf, die met haar klasje op bezoek komt en haar passie voor het lezen doorgeeft aan haar leerlingen. Meer kun je niet wensen. Onze bezoekers maken de Bib tot wat ze zou moeten zijn: een huis dat leeft!

Maar, de helden waar ik het nu graag over zou willen hebben, dat zijn wij! De bibliotheekmedewerkers. Van boekverzorger tot bibliothecaris, van poetsdame tot baliemedewerker. Deze mensen zijn de ziel van de Bib. Zij zorgen ervoor dat de Bib meer is dan een mooi gebouw vol materialen.
Werken in onze bibliotheek is de laatste jaren flink veranderd. Een nieuw en hypermodern gebouw, een nieuw uitleensysteem met nieuwe procedures en nieuwe leners. Steeds veeleisender klanten en digitale nieuwtjes. De transit was spannend en ging niet altijd van een leien dakje. Tot op vandaag is het wennen aan deze nieuwe werkelijkheid.
De toestroom aan nieuwe leden brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Niet evident voor alle collega’s? En toch! De baliemedewerker, die vroeger bandwerk verrichtte van innemen en uitlenen van materialen, wordt nu personal coach. ‘Je zoekt een boek? Voor een boekbespreking? Niet te dik, zeg je?’ En we gaan op zoek. Doel: iedereen tevreden naar huis sturen. Vaak lukt dat, soms lukt dat niet. Maar elke dag opnieuw nemen we de uitdaging aan. Fier en met goesting!

De helden, dat zijn ook wij! Want 1000 bezoekers per dag, dat moet je verdienen.

Viviane Dirckx
Bibliotheek Genk


Zie ook het artikel 'Bibliotheek Genk: "De drempel is verdwenen"' 

Voor een fotoserie met foto's van Bibliotheek Genk, zie hier.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie