HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Vrijwilligers: ze staan er elke week opnieuw
16-03-2012
Mijn helden. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Twintig jaar geleden kwam Paul Jambers niet langs in onze bib. Bijgevolg stuurt hij ook vandaag zijn kat. De bibliothecaris zal de klus zelf moeten klaren. En gelukkig maar!
Vrijwilligers: ze staan er elke week opnieuw
Mijn helden zijn onze vrijwilligers. We hebben geen uitgewerkt vrijwilligersbeleid, geen uitgekiende marketingstrategie om mensen aan te trekken, geen bescheiden financiële vergoeding om twijfelaars over de streep te trekken, maar toch staan ze er elke week opnieuw.

Ik herinner me een levendige discussie met mijn zes medewerkers van enkele jaren geleden: niemand kon nog voldoende tijd vrijmaken om verkeerd gestoken boeken op te sporen. Een klant klopte op de glazen deur van de personeelsruimte en bood spontaan zijn diensten aan. Hij heette Staf, een sportieve Limburger die even zijn zaken op een rijtje kwam zetten in het door een dartspijltje uitgekozen Londerzeel. Ruim een jaar lang zorgde Staf er eigenhandig voor dat er nauwelijks nog iets op de verkeerde plaats stond!
Liliane vond het zo gezellig om bij ons te werken, dat ze na een vervangingscontract haar competente diensten aan de uitleenbalie gratis en voor niets verder zette! Mike bracht gedurende meer dan tien jaar de bib tot bij de minder mobiele inwoners, eerst met een brommertje, daarna met zijn wagen. Op zijn draagbare Mac draaide zijn eigen parallelle uitleensysteem, zodat geen enkele klant twee keer hetzelfde boek onder ogen kreeg. Carinne nam ondertussen de fakkel van Mike over en, alsof dat nog niet geweldig genoeg is, komt ze ook nog wekelijks teruggebrachte materialen in de rekken plaatsen. Thérèse zorgt al jaren voor perfect geplastificeerde boeken. Wat later op de week op de kafttafel terecht komt, wordt vakkundig onder handen genomen door Marieke, die haar vriendin Lut meebrengt. Ook Eddy helpt ons uit de nood door op drukke woensdagen en vrijdagen overvolle boekenkarren leeg te maken. En dan heb ik het nog niet over de actieve werkgroep van onze uitleenpost in Malderen gehad en over de trouwe gelegenheidsvrijwilligers, zoals ‘Den Bolle’, die onze ambitieuze activiteiten mogelijk maken!

De professionalisering vraagt dat we alles uitbesteden wat niet tot onze kerntaak behoort. De crisis maakt dat alle extra uitgaven ten koste gaan van onze werkingsmiddelen. In tijden van geplande zelfuitleen ligt extra personeel zelfs niet meer ónder de collegetafel. Zonder vrijwilligers zouden wij Bib Londerzeel niet zijn. De bib doet alles voor haar klanten, maar sommige klanten doen nog meer voor de bib!

Tim Lerno
Bibliothecaris Bib Londerzeel

Voor een interview met Tim Lerno, zie het artikel ´Bibliotheek Londerzeel: `Veel doen met weinig middelen`´

Een fotoserie met foto´s van Bibliotheek Londerzeel is hier te bekijken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie