HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Helden op mijn weg
10-03-2012
Mijn ouders samen aan de woonkamertafel is een van mijn verste herinneringen: mijn vader recensies aan het lezen in de Boekengids, mijn moeder boeken aan het kaften. Hij was tijdens de week onderwijzer en op zondag de bibliothecaris in Westvleteren en hij maakte er een punt van om enkel de allerbeste boeken aan te kopen. Zij zorgde dat de boeken tot in de puntjes verzorgd waren en verklapte mij ondertussen soms een letter, zodat ik ook kon lezen. Ze waren voor mij helden!
Helden op mijn weg
Voor mijn middelbare studies verhuisde ik van het dorp naar de stad, waar een echte stadsbibliotheek was. Bibliothecaris Octaaf Mus stond hoog aangeschreven bij de historici. Hij slaagde erin een uitgebreide collectie gedrukte en ook archivalische materialen over de geschiedenis van Ieper samen te stellen. Een monument voor zijn stad!
Op mijn zestiende wist ik het zeker: ik zou bibliothecaris worden. Tijdens mijn laatste jaar middelbaar onderwijs volgde ik alvast de lessen voor het behalen van de Akte van Bekwaamheid tot het houden van een Openbare Bibliotheek. Op de eerste bijeenkomst werden we verwelkomd door Lieven Vervenne. Toen al was me duidelijk wat mijn latere contacten met hem zouden bevestigen: hij was de bezielde spreekbuis van de West-Vlaamse bibliothecarissen!

Ik besliste om geschiedenis te studeren als springplank naar de job van bibliothecaris. Aan de KULAK ontmoette ik bibliothecaris Eric Defoort. Tijdens een gesprek in het studentenrestaurant wees hij me op een paar interessante artikels voor een literatuurstudie. Ik was onder de indruk van zijn vakkennis!
In Leuven beland, koos ik vanzelfsprekend voor het keuzevak Bibliotheekwezen. Dit werd gedoceerd door Ludo Simons, bibliothecaris van meerdere Antwerpse bibliotheken en een van de gangmakers voor de oprichting van een universitaire opleiding voor bibliothecarissen. Eindelijk een opening voor de opleiding waar ik van droomde!

Aan de UIA volgde ik met de eerste lichting studenten de Speciale Licentie Bibliotheek- en Documentatiewetenschap. In het vak Online Information Retrieval leerden we de modernste manieren om bronnen te verzamelen. Dit konden we al toepassen in de bibliotheek, die toen onder de leiding stond van Julien Van Borm. Dergelijke technieken interesseerden me mateloos!
Daar ontmoette ik ook Willy Vanderpijpen, die me terug bij de openbare bibliotheken bracht. Mijn stageperiode bracht ik door onder de vleugels van Guido Haerynck. Hij drukte zijn persoonlijke stempel op zijn bibliotheekcollectie, zodat iedereen het wist: voor poëzie moest je in Poperinge zijn!

Al deze bevlogen bibliothecarissen brachten mij bij wat ik nu in de bibliotheek van Veurne probeer te realiseren: een collectie die kwaliteitsvol, verzorgd, uitgebreid en met een lokale toets samengesteld is; een professionele en persoonlijke hulp aan de klant; moderne communicatie- en informatietechnieken. Maar uiteindelijk werd dit alles pas bezegeld met de verhuizing naar 'de Seylsteen'. Ook de politici die deze beslissing namen, zijn helden!

Karlien Brysbaert
Bibliothecaris AGB Veurne Bibliotheek 'de Seylsteen'


Zie ook het interview met Karlien Brysbaert: 'Bibliotheek Veurne: 'Stilstand is geen optie"'Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie