HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Uit het leven van een bibliothecaris
Agnes Klitsie
12-07-2012
We zijn nog lang niet overbodig. Ik zag Neelie Kroes op de televisie praten over een stralende digitale toekomst, waarin iedereen in Europa is aangesloten op het internet. Ik had haar willen voorstellen eens een dag met me mee te lopen aan de balie van een bibliotheek. Hoeveel radeloze klanten heb ik al moeten helpen die er niet uitkwamen via de websites waar ze wel toegang toe hebben, maar die ze niet goed kunnen lezen of interpreteren. Een greep uit de afgelopen maanden.
Uit het leven van een bibliothecaris
Een mevrouw (70) heeft vergeten uit te checken bij de trein, een veel voorkomend probleem. Ze heeft gezocht op de website, maar kan het niet vinden. Kan ik haar helpen? We vinden het onder het kopje Service & Verkoop. Logisch? Misschien voor de websitebouwer, maar niet voor veel klanten van de NS. Ik stel die klanten altijd gerust door te zeggen dat zij niet dom zijn, maar dat de site niet deugt als ze het niet kunnen vinden.
Een andere mevrouw (55) is sinds kort werkloos en moet zich aanmelden bij het UWV, maar dat kan alleen nog maar digitaal en ze heeft amper digitale ervaring. Ze heeft niemand in haar omgeving die haar kan helpen en daarom is ze naar de bibliotheek gegaan. Misschien dat die aardige bibliothecaris van haar eigen leeftijd haar kan helpen. Die snapt haar probleem vast wel en gaat niet zo snel als haar neefje, die ze het niet durft te vragen.
Een meer ervaren klant (45) heeft in NRC Handelsblad een prachtig artikel gelezen over de Interactieve kaart (informatie over postcodes in Nederland), iets dat ook mijn aandacht heeft getrokken en waar ik die dag zelf ook een blik op wilde werpen. Hij vraagt mij om even mee te kijken. We kunnen het niet vinden. Uiteindelijk vinden we het onder het kopje 'Portret in statistieken'. Logisch? Niet voor ons.
Twee jonge mannen (35) willen een dalurenkaart van de NS digitaal aanvragen. Ze hebben een brief met een actiecode. Het digitale formulier blijft maar een foutmelding geven. Een collega die er al een kwartier mee bezig is, vraagt mij om hulp. Ik kom er ook niet uit. Tot we erachter komen dat de actiecode niet op het formulier vermeld moet worden.
Een studente (25) kan via de site van Connexxion geen goede inhoudsopgave van het busboekje vinden. Kan ik haar misschien even helpen?

Bovenstaande voorbeelden gaan over mensen die kunnen lezen, maar wat te denken van de twee miljoen Nederlanders die niet (goed) kunnen lezen? De voorbeelden die ik kan geven over hun problemen zijn schrijnend. De overheid heeft sinds 2011 webrichtlijnen opgesteld, waar inmiddels negentig gemeenten zich aan houden. Maar nog steeds voldoen de meeste websites niet aan de minimale eisen voor toegankelijkheid volgens deze richtlijnen.
Tot mijn grote vreugde zag ik dat een aantal bibliotheken al werkt met Browsealoud. Met deze software kunnen de twee miljoen Nederlanders die niet goed kunnen lezen (laaggeletterden, dyslectici en anderstaligen) de tekst beluisteren in plaats van lezen.
Alle bibliotheken zouden minimaal moeten streven naar het e-inclusion label van de Europese Unie. Iets waar Viviane Reding, Europees commissaris met de portefeuille Justitie en mensenrechten zich sterk voor maakt.

Als ik naar de technologische hoerastemming kijk die tentoongespreid wordt, waarbij iedereen moeiteloos vanaf de wieg zijn digitale weg kan vinden, ben ik somber over die grote groep van mensen die constant het idee hebben dat ze achter de feiten aanlopen. Dat ze in een wereld leven die niet meer voor hen is bedoeld. Waar kunnen al die radeloze mensen nog terecht behalve in instituten als de bibliotheek, waar men nog wel tijd voor hen wil/kan maken? Zelfs banken sturen klanten die hun eigen gegevens willen downloaden naar de bibliotheek. In die zin ben ik niet somber over onze toekomst. Als we zorgen dat de selfservicebalies werken, hebben we steeds meer tijd om mensen wegwijs te maken.

Tekst: Agnes Klitsie
 
Voor bibliotheken die zich hierin willen verdiepen:


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (5)

Tryntsje van Vessem
12-7-2012 20:14
hallo Agnes, enige tijd geleden hadden we ook contact over een heel ander onderwerp, trouwens ... maar wat je hierboven schrijft is uit m'n hart gegrepen!
Annette Stevens
12-7-2012 22:05
Zo herkenbaar en ook uit mijn hart gegrepen: ook ik geef o.a. vaak advies in de bibiotheek over zoeken en vinden op het internet. Zolang het nog lukt en ons maatschappelijke instituut kan blijven bestaan, houden wij stand...
Liane Bredée
12-7-2012 23:23
 Ik krijg heel sterk het idee dat de bibliotheek een steeds belangrijker rol gaat vervullen in de gemeenschap. Er zou juist op het bibliotheekwezen niet bezuinigd mogen worden want het is een onmisbaar instituut.
Welke minister kunnen we dat heel erg duidelijk maken?
Agnes klitsie
13-7-2012 12:12
Dag Tryntje, Annette, Liane,
ik wist dat dit zou leven onder bibliothecarissen. Maar  dat er zo snel al diverse reacties op komen....Agnes
JoGnet
13-7-2012 16:58
Mooi en ontroerend !

Groeten van een bibliotheek-bezoeker die bibliotheken als openbare plek met een dak boven je hoofd en veel informatie enorm waardeert !

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie